Kredisini erken ödeyene ceza değil indirim! Peki, başka neler değişti?

25.10.2014 - 05:53 | Son Güncelleme :

Yeni düzenleme ile kredisini erken ödeyene cezadan ziyade indirim uygulanacak

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/turk-lirasi3-650.jpg">

Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen yeni düzenleme ile kredisini erken ödeyene cezadan ziyade indirim uygulanacak, temerrüde düşenden %30’dan fazla faiz alınamayacak.

Öte yandan limit aşımı konusunda da gelecek olan yenilik bilgilendirmenin anlık yapılması yönünde. Gümrük ve Ticaret Bakanlığında hazırlanan bu yeni düzenleme kredilerle ilgili önemli konular içeriyor.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Taslak halinde bekletilen uygulama ile beraber bizleri neler beklediğini Hesapkurdu.com analistlerinden Ekin Özçelik maddeler halinde derledi.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/birikim_4.jpg">

1. Geciken Faizlerde %30 Zam

Gecikme yaşanan kredilerde tüketiciden en fazla %30 faiz zammı istenebilecek. Aksi durumlarda tüketici durumu gerekli kuruluşlara bildirebilecek.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/lira_prim.jpg">  

2. Erken Ödemeye Ceza Değil İndirim Var

Kredi borcunu vadesi gelmeden tamamını ödeme isteyen ya da birkaç taksiti erkenden yatırmak isteyen tüketici için artık ceza kesilmeyecek. Erken ödeme yapana ceza değil indirim yapılacak. Tüketiciye her türlü ödeme bildirisi de yazılı olarak iletilecek.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yuzde_oran_650_3.jpg">

3. Düşük Maliyet Oranı Fırsatı

Kredi maliyeti hesaplanırken baz alınan faiz oranı o yılın en düşük faiz oranı referans alınarak hesaplanacak. Tüketici için burada büyük fırsatların doğacağını düşünüyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/telefon_44.jpg">

4. Tüketiciye Anlık Bildirim Uygulaması

Geciken ödemelerde, limit aşımlarında banka müşterisini sıkı bir izlemeye sokacak ve onun yararına anlık bildirimlerde bulunacak. Limit aşımı bilgisinin yanı sıra kullanılan kredi tutarı ve faiz oranı da tüketiciye yazılı olarak hatırlatılacak.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/vergi_hesap_650_5.jpg">

5. Tüketiciden Habersiz Sigortaya Son

Kredi başvurularında bankaların müşterilerinden habersiz kredi teklif paketinin içinde sunarak yaptığı sigortalar artık denetime sokulacak. Bu denetim tüketici tarafından yapılacak. Tüketici kredi başvurusu sırasında sigorta yapılıp yapılmadığını, isterse yapmayabileceğini ya da dilediği başka bir kuruluştan bu hizmeti alabileceğini bilecek. Açıkça belirtilen sigorta koşulları kredi başvurusundaki tüketici için daha net kararlar vermesini sağlayacak. Hesapkurdu olarak bu uygulama ile masrafların bir miktar düşmesini bekliyoruz.
 


<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/turk_lirasi_tl_650_5.jpg">

6. 60 Gün Süre

Tüketici kredi başvurusu ve kabulünden sonra kredisini kapatmak isterse herhangi bir faiz değişikliğinden etkilenmeyecek. 60 gün ile sınırlı bu uygulama da belirtilen süre zarfında kapatılmak istenen kredi borcunda faiz artışı tüketiciyi etkilemeyecek. faiz değiştikten sonra 60 gün içinde borcunu kapatırsa artıştan etkilenmeyecek.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bankaimza.jpg">

7. Cayma Hakkı Geliyor

Tüketiciler için önemli bir konu olan cayma hakkı yasalaşacak. Tüketici 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak. Bu durumda alınan masraflar da tüketiciye net bir şekilde belirtilecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.089 Değişim: 0,10% Hacim : 77.245 Mio.TL Son veri saati : 17:08
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3827 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0537 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,60 Değişim: 0,27%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.