Kritik haftada dolar/TL ve 'altın'da beklenti ne?

15.09.2014 - 11:33 | Son Güncelleme :

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin_852.jpg">


Piyasalar yeni bir kritik haftaya girdi. Tüm dikkatler 16-17 Eylül'de gerçekleşecek Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısında... Uzmanlar bu kritik haftayı dolar ve altın piyasaları yönünden değerlendirdi...

bigpara.hurriyet.com.tr

Fed dolar/TL’yi nasıl etkiler?
Üzeyir Doğan / Marbaş Menkul Değerler

Dolar/TL’de de seyir beklentilerimiz dahilinde ilerliyor. 2,17’nın asılması durumunda 2,19’unda asılma ihtimalinin yüksek olacağını yıl sonu içinse 2,23/2,25 bandını beklediğimizi belirtmiştik. Bu beklentimizi koruyoruz.

Ancak fed toplantı sonuçlarına göre çarşamba akşamından başlamak üzere çok sert dalgalar görebiliriz. TL için olumsuz senaryo olarak niteleyebileceğimiz bir erken faiz artışı sinyali, kurun ilk anda 2,25 üzerindeki rakamları da test etmesine neden olabilir.

Bu durumda kur hakkında tahminden bulanabilmek için verilen mesajların yorumlanması gerekecektir. Verilen mesaj sert olmaz ise ilk tepkinin ardından bir miktar gerileme ve dengelenme sureci görebiliriz. Ancak yine de temkinli olmak ve kurda yeni denge oluşana kadar kaldıracı düşük pozisyonlar almak daha faydalı olacaktır.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Fed söylemlerinde değişiklik yapmaz ise bir miktar aşağı yönlü hareket görülebilir. Bu durumda 2,19 ve altında 2,17 güçlü destekler olacaktır. Bu seviyelerin altına sarkılması ve burada kalıcı olunması bizce arttık çok zor. Bu nedenle fed sonrası kısa vadede bir iyimserlik oluşsa dahi bunun pesine takılmamak gerektiğini düşünüyoruz.

Bu senaryodan Türk Lirası zarar görebilir
Destek Menkul Değerler


Geçen hafta gerek yurt dışı, gerekse yurt içi gelişmelerle oldukça yoğun, tempolu bir hafta geçirdik. Fakat bu hafta FOMC kararları ve Fed Başkanı Yellen’ın değerlendirmeleri piyasalarda volatil hareketlenmelere sebebiyet verebileceği için pür dikkat gözlerimizi 16 ve 17 Eylül tarihlerine çevirdik. Piyasalarda oluşan genel beklenti Fed Başkanı Yellen’ın faiz artırım sureci ile ilgili yakın döneme sinyaller vermesi.

Bu yaklaşım piyasada oluşan fiyatlamalara da yansımakta. Dolar endeksi önemli direnç konumunda olan 84.50 seviyelerinde seyretmekte. Dolar gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı unsuru olmaya devam ederken, 2.2200 seviyelerine ulaştı. Fed faiz artırım konusunda 2015 ilk ya da ikinci çeyrek söylemlerinden ağız değiştirip yakın döneme tarih verirse, piyasalarda ciddi şekilde volatil hareketlenmeler görülebilir.

Bu senaryoda oluşabilecek olası satış baskısından Türk Lirası zarar görebilir. Özellikle geçen hafta Türk ekonomisi çarklarının gidişatını ifade eden verilerin beklentilerden zayıf gelmesi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlardan olumsuz yönde yapılan açıklamalar, Türkiye genel görünümü acısından kırılgan yapıyı tekrar hatırlattı. Hem endeks, hem de doların hâkimiyetinden kaynaklı Türk Lirası’nın değer kaybetmesi gözlemlenmekte. Bugün yurt içi piyasada açıklanacak çeyreklik işsizlik ve ticaret dengesi verileri, kur ve endeks hareketleri üzerinde etkili olabilir.

Fakat unutulmamalıdır ki asıl etki FOMC toplantı tutanakları ve Jannet Yellen’ın açıklamalarıyla yaşanacak. Teknik anlamda, ana akımın yukarı yönde olmaya devam ettiği parite 2.2230 seviyelerine kadar ulaştı. Gün içerisinde kar realizasyonu kaynaklı bir miktar geri çekilmeler görülebilir. Paritede olası yaşanabilecek geri çekilmeler kısa vadede alım fırsatları olarak değerlendirilebilir. Söz konusu durumda 2.2130 ve 2.2030 seviyeler takıp edilebilir. Yukarı yonun gün içi yaşanacak gelişmelerle desteklenmesi durumunda kısa vadede 2.2280 ve ardından 2.2360 seviyeleri hedef konumuna gelebilir.

Altın faiz artış sinyalini fiyatlamaya devam ediyor       
Üzeyir Doğan / Marbaş Menkul Değerler

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Altın için beklediğimiz 1,240 dolar hedefinin geçtiğimiz hafta tamamlandığını gördük. Beklentimiz bir sure, en azından çarşamba günkü fed toplantısına kadar 1,240 dolar etrafında dalgalanma olsa da aşağı yönlü hareket potansiyelinin de az olmadığı göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle kısa vadeli tepki için dahi olsa yukarı yönlü pozisyon almak bizce hala çok riskli.

Çarşamba günü fed toplantısı sonrası daha sert hareketler görebiliriz. Altının ABD faizleriyle korelasyonunun ters olduğunu unutmamak gerekiyor. Zaten altındaki son dönemdeki düşüşün nedeni de faizlerdeki artış beklentisi. Bu konudaki belirsizlik çarşamba günkü fed toplantısı sonrası biraz daha azalabilir.

Bir suredir bu beklenti fiyatlanıyor olsa da erken faiz artısı sinyali ilk anda altında sert bir geri çekilmeye daha neden olabilir. 1,240 dolar altında kalındığı surece aşağıdaki yeni hedefin 1,180/1,190 dolar aralığı olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Çarşamba akşamı gerçekleşecek fed toplantısı öncesi gün içlerinde yaşanacak yükselişlerin yeni satış fırsatı olacağını düşünüyoruz.

ABD ekonomisi altın fiyatlarında tehdit mi?
Destek Menkul Değerler


Ons altın fiyatlarını tetikleyecek katalizörler azaldıkça fiyat hareketlerinin daha dip seviyelere yöneldiğini gözlemlemekteyiz. Jeopolitik risk unsurlarının azalarak yerini durgunluğa bırakması, son zamanlarda değerli metal fiyat hareketlerinin beslendiği unsur olmaktan çıktı.

ABD ekonomisi enflasyon oranının ufak ufak artması şu an altın fiyatlarında tehdit olarak algılanmasa da, önümüzdeki dönemde söz konusu durum değişebilir. Dolar’ın gücü ve faiz oranlarının yükselişte olması ons altın fiyatlarının aşağı yönünü daha çok tetiklemekte.

FOMC kararları ve Fed Başkanı Yellen’ın yapacağı açıklamalar Dolar’a endeksli emtialar üzerinde de etkili olacak. Bu yüzden fiyat hareketlenmeleri önümüzdeki iki gün boyunca volatil olarak hissedilebilir. Özellikle 1240 seviyesini aşağı yönde kırması sarı metalde aşağı yön ivmesini destekledi.

1223 ve 1217 seviyeleri alım fırsatı olabilir. Bu seviyelere ulaşılması durumunda bir miktar tepki yükselişi görülebilir. Fakat 1230 seviyesinde olası kar realizasyonu fiyatları 1240 seviyelerine taşıyabilir. 1240 seviyesine tutunup tutunmama cabası önem teşkil etmekte.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.