Küresel siyasi krizler, Türkiye ihracatını vurdu

01.08.2014 - 10:41 | Son Güncelleme :

İhracat geçen aya göre aynı kalırken, bayram tatili yanında dünyada sorunlu ülkelere ihracatta yaşanan azalma da dikkat çekti.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ticaret_buyuk.jpg">

İhracat geçen aya göre aynı kalırken, bayram tatili yanında dünyada sorunlu ülkelere ihracatta yaşanan azalma da dikkat çekti. Rusya'ya ihracat geçen yıla göre yüzde 12,6 azalırken, Irak'a ise yüzde 46,4 arttı.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ihracat_temmuz_1.png">
Batı'nın uyguladığı ambargoların azaltılması da İran'a ihracata artışa neden oldu. İran'a ihracat yüzde 26 artarken 306 milyon dolar oldu.


<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ihracat_temmuz_2.png">


2014 Temmuz ayı mal ihracat gerçekleşmeleri ve verilerine dair bir basın açıklaması gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, bayram tatilinin geçen seneden farklı olarak Temmuz ayına kaymasının etkisiyle 3 işgücünün eksik olmasıyla birlikte Temmuz ayında Türkiye'nin ihracatının geçen senenin Temmuz ayı ile aynı seviyede kaldığını ve 12 milyar 539 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ilk 7 aylık ihracatın ise yüzde 5,7 artışla 92 milyar 711 milyon dolara, son 12 aylık ihracatın ise yüzde 2,2 artarak 156 milyar 319 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Büyükekşi daha önce Temmuz'da ihracatta yüzde 10 artış olduğunu iddia etmişti. "Türkiye'nin çevresindeki ülkeler çok büyük sıkıntılar içerisinde ve hepsi de çok önemli ihracat pazarlarımız ama bu kadar sıkıntıya rağmen bugün itibarıyla Temmuz ayı ihracatımızda yüzde 10'luk artış var. Bu insanlara kahraman denilmez de ne denir? "


TİM Başkanı Büyükekşi, geçen senenin Temmuz ayında işgünü bazında ihracat 465 milyon dolar iken, bu senenin Temmuz ayında günlük bazda ihracatın yüzde 12 artarak 522 milyon dolara yükseldiğini, ancak bayram etkisi ve Irak'a ihracatta Temmuz'da yaşanan gerileme nedeniyle Temmuz ayı ihracatının geçen sene ile aynı seviyede kaldığını ifade etti. Büyükekşi, işgünü kaybının aylık ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12,4 puan, Irak'a ihracatta yaşanan kaybın ise 3,9 puan, toplamda 16,3 puan aşağı çektiğini belirtti.

##$$DOVIZWIDGET##$$


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.