Levi's'tan şok karar

01.10.2014 - 09:41 | Son Güncelleme :

Levi's'in Çorlu'daki üretim tesisleri kapanıyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/levis_59.jpg">

Levi’s ve Dockers markaları ile üretim yapan dünya jean devi Levi Strauss'dan kritik bir açıklama geldi. Şirketten yapılan yazılı açıklamada Çorlu'daki üretim tesislerinin bugün itibari ile kapatıldığı açıklandı. 677 kişi kademeli olarak işten çıkarılacak. Şirket Çorlu'daki fabrikayı 1986'da açmıştı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

Levi Strauss & Co. (LS&Co.) Çorlu'daki üretim tesislerindeki operasyonlarını durdurduğunu bugün itibariyle açıkladı. Önümüzdeki 3 ay içerisinde yaklaşık 677 çalışanının görevi, aşamalı olarak sonlandırılacaktır.

Levi Strauss&Co., incelenen süreçte ve gerçekleştirilen analizler sonucunda, kendisine ait olan ve üretim faaliyetlerinin sürdüğü Çorlu'daki fabrikayı ek kapasitesi olan dış yüklenicilere taşıyarak finansal olarak sürdürülebilir ve esnek bir iş modelini uygulamaya karar vermiştir.

Bu kararın Türkiye'deki ticari operasyonlar ile hiçbir ilgisi yoktur. LS&Co., kendi satış ağına bağlı kaldığı kadar Levi’s® ve Dockers markalarının büyümelerine her zaman destek olan, birlikte yakın çalıştığı perakendeci  toptancı ve bayiilerine de bağlı kalacaktır. En son açılan mağazalar ile birlikte Levi Strauss & Co tüketicinin taleplerine cevap vermek amacıyla doğru yatırım fırsatlarını aramaya da devam edecektir.

LS&Co. şirket değerlerine göre, bu karardan etkilenecek olan bütün çalışanlara adil davranılacak ve çalıştıkları yıla orantılı olarak tüm hakları kendilerine ödenecektir.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İlk ekonomist duyurmuştu

Levi's Türkiye'nin Türkiye'den çıkabileceğine ilişkin iddiaları ilk olarak Ekonomist Dergisi Temmuz ayında gündeme getirmişti. Şirketin ilk darbeyi 2007’de yaşanan yolsuzluk skandalıyla yaşadığı belirtilen haberde Sonrasında Levi’s Türkiye’de sular hiç durulmadı. Sürekli yapılanmalar geçiren ve pazar payı kaybeden şirket, son genel müdür Hakan Atalay’ın Tommy Hillfger’a geçmesinden sonra bir süredir yola genel müdürsüz devam ediyordu. Bu nedenle stratejik kararlar da doğrudan yurtdışından alınıyordu. Geçtiğimiz ay Türkiye ofisinden yaklaşık 20 kişiyi işten çıkaran Levi’s’ın bir distribütör bulup, pazardan çıkmak istediği iddiası piyasada yüksek sesle konuşuluyor. Shaya ve özelikle Fiba gruplarıyla görüşmeler yapıldığı da dile getiriliyor denilmişti. Levi’s Türkiye 2003’te Levi Strauss Asia Pacific’e bağlanmış ve yaklaşık beş yıl Singapur’dan yönetilmişti. 2007 sonunda ise Türkiye Asya Pasifik bölgesinden ayrılarak merkez üs haline getirildi. Aralarında Rusya, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Mısır, İsrail ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu ve toplam nüfusu 450 milyonu aşan 26 ülke Türkiye’den yönetilmeye başlandı. Bu yapılanmada Türkiye, Rusya ve Ortadoğu Bölgesi’ni yönetecek isim ise yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak Haluk Aksoy olmuştu. Aksoy kısa bir süre sonra da Hakan Atalay’ı genel müdür olarak operasyonun başına getirdi. 2011 sonunda Türkiye merkez üs konumundan çıkarılarak Amerika’ya bağlandı. Ürün yönetimi departmanı gibi departmanlar kapatıldı. Bu arada önce Haluk Aksoy, Levi’s’ın yurtdışına operasyonlarında görevlendirildi, 2013’te de Hakan Atalay görevinden ayrıldı. Daha önce İstanbul ofisine bağlı olan geniş coğrafya ise tekrar Singapur’a bağlandı.

Siparişlerde azalma var

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Başkanı Rıdvan Budak, Levi’s Türkiye’nin aldığı karara ilişkin yaptığı açıklamada “Ciddi bir daralma var. Siparişlerde azalma olduğunu, işveren temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde dile getiriliyor. Sıcak para ile ekonominin dönmeyeceğini bizzat reel sektör temsilcileri söylüyor. Hükümet ve ilgili bakanlıklar gerekli tedbirleri hızla almalı. Türkiye sanayisi 2001 ve 2008’de olduğu gibi bir sıkıntı yaşayabilir.  Kapatma niyeti olan bir çok işyeri var” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3167 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0577 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,73 Değişim: 1,33%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.