Mazotun litresi 1.1 liraya düştü

01.08.2014 - 08:55 | Son Güncelleme :

Suriye’den gelen kaçak mazotla rekabet giren 10 numara yağ kaçakçıları, fiyatlarda indirime gitti

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kacak_mazot-2.jpg">

10 numara yağ pazarında alanlarını kaybetmemek için Suriye’den gelen kaçak mazotla rekabet giren 10 numara yağ kaçakçıları, fiyatlarda indirime gitti.

Suriye’den gelen kaçak mazotun sınır illerinde 1.09 liradan, diğer bölgelerde ise 1.8 liradan satılması üzerine ‘kampanya’ yapan kaçak 10 numara yağ tüccarları fiyatlarda indirime gitti. Suriye’den gelen kaçak mazot fiyatlarıyla baş edebilmek için fiyat kıran kaçakçılar, en az 3 liradan satılması gereken 10 numara yağın fiyatını 2.2 liraya kadar düşürdü. hurriyet.com.tr'den Burak Coşan'ın haberine göre; sektör temsilcileri bazı yerlerde içeriğinde ne olduğu belli olmayan kalitesiz 10 numara yağın fiyatının 1.8 liraya kadar indiğini ifade etti. Şehir içinde 2.5 liradan satılan bu yağlar kırsal bölgelerde çok daha ucuza satışa sunuluyor.

PAZAR KAYBETMEMEK İÇİN

Geçmişte sadece kaçak mazotun Irak’tan geldiğini dile getiren Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, bu bölgeden gelen kaçak mazotun az miktarda olduğunu, Suriye’nin devreye girmesiyle çok daha fazla kaçak mazot girişinin olduğunu söyledi. Hükümetin 10 numara ile mücadelede bir takım adımlar attığına vurgu yapan Zülfikar, “ÖTV oranlarını arttırarak 10 numara yağ kullanımını azalttılar. Ancak Suriye’den gelen kaçak mazotun fiyatı çok düşük seviyelere gelince 10 numara yağın fiyatları da indirildi. Kaçakçılar pazarlarını kaybetmemek için böyle bir yol seçti” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İÇERİĞİNİ BİLMİYORUZ

İsmini dahi bilmedikleri madeni yağların Türkiye’ye kaçak yollarla sokulduğunun altını çizen Zülfikar, “Bunlar yanıcı ve parlayıcı maddeler. Tüketiciler deposuna resmen bomba döküyor” dedi. Kamyon ve otobüslerin depolarına trafo yağının da girdiğini söyleyen Zülfikar, “Trafo yağı da son dönemlerde kullanılmaya başlandı. Birçok yağ cinsi var ve bir takım kimyasallarla içerikleri değiştiriliyor. Trafo yağı, inceltici bazı kimyasallarla yakıta dönüştürülüyor. 40 dereceye ulaşan sıcak havalarda da araçlar patlamaya hazır bombaya dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Bombalar şehiriçine kadar girdi

Bu tip yakıtların sadece otobüslerde kullanılmadığını belirten Zülfikar, “Halk otobüslerinde, minibüslerde hatta dizel olan binek araçlarda bile kullananlar var. Geçmişte bazı halk otobüsleri sıfır ÖTV ile getirilen denizcilkte kullanılan yakıtları kullanıyordu. Bu durum engellendi. Şimdi bu kapı kapanınca 10 numara yağ ile depolarını dolduruyorlar. Minibüslerde bu tip yağları kullanıyor. Bombalar şehiriçine kadar girdi” dedi.

Kullanan da cezalandırılmalı

10 numara yağın engellenmesi için satıcıya ceza kesilmesinin yeterli olmadığını söyleyen Zülfikar, “Yargıtay bu konuda tüketi- ciye de ceza kesile- bileceğine karar verdi.  Ceza da 1500 TL” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.