MB`den hükümete açık mektup

28.01.2014 - 20:44 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası , yasası gereği, 2013 yılı enflasyon hedefine ulaşılamaması üzerine hükümete mektup gönderdi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdembasci.jpg">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası , yasası gereği, 2013 yılı enflasyon hedefine ulaşılamaması üzerine hükümete mektup gönderdi. 2013 yılında enflasyonun yüzde 5`lik hedefin 2.4 puan üzerinde gerçekleşmesine gerekçe olarak kurdaki ve gıda fiyatlarındaki yükselişi gösterdi. Ancak yüzde 5`lik hedefe ulaşmak için acele etmeyeceğini, bunu 1.5 yıllık zamana yayacağını bildirdi.

2013 yılı enflasyonunun yüzde 5 olan hedeften 2 puandan fazla sapması nedeniyle hükümet adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`a gönderilen; Başkan Erdem Başçı ve Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu imzalı mektupta, 2013 yılsonunda enflasyon yüzde 7,40 düzeyine ulaşarak hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşmiştir. Hürriyet`ten Aysel Alp`in haberine göre; bu metin, enflasyonun hedeften sapmasının nedenleri ile hedefe ulaşmak için alınan ve alınması gereken önlemleri açıklamaktadır denildi.

2.4 PUANLIK SAPMANIN, 1.5 PUANI KURDAN

Yüzde 5`lik enflasyon hedefine ulaşılamamasının temel nedeninin yılın ikinci yasırısında döviz kurunda meydana gelen gelişmeler olduğuna dikkat çekilen mektupta, Küresel bazda para politikasına ilişkin belirsizlikler sonucunda gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen hareketlere paralel olarak Türk lirasında yaşanan değer kaybı, özellikle temel mal fiyatları kanalıyla çekirdek enflasyon üzerinde etkili olmuştur. 2013 yılında ithalatfiyatlarındaki görece ılımlı seyre rağmen, döviz kuru gelişmelerinin enflasyona etkisi yılsonu itibarıyla yaklaşık 1,5 puana ulaşmıştır denildi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İKİNCİ ETKEN GIDA FİYATLARI

2.4 puanlık sapmanın bir diğer nedeni olarak ise gıda fiyatlarındaki yükseliş gösterildi.  Yılbaşında yüzde 7 olarak varsayılan yıllık gıda enflasyonunun, yılsonunda yüzde 9,7 olarak gerçekleştiğine dikkat çekilerek, bunun enflasyondaki sapmaya katkısının 0.6 puan olduğu açıklandı.

NELER YAPTIK?

Merkez Bankası enflasyona ilişkin riskleri sınırlamak ve orta vadeli enflasyon görünümünü hedeflerle uyumlu hale getirmek için Mayıs ayı sonrasında bankalar arası piyasada oluşan faizlerin 300 baz puandan fazla artmasını sağladığını vurguladığı mektubuna şöyle devam etti:

Ayrıca sağlanan likiditenin kompozisyonu daha kısa vade ve daha büyük oranda gecelik fonlama şeklinde ayarlanmış ve böylelikle likidite politikası daha sıkı hale getirilmiştir.

KREDİ KARTI ÖNLEMLERİNİN SONUCU ŞUBAT`TA GÖRÜLECEK KREDİ KARTI ÖNLEMLERİNİN SONUCU ŞUBAT`TA GÖRÜLECEK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan makro ihtiyati tedbirlerin de tüketici kredileri üzerinde yavaşlatıcı yönde etkili olacağı belirtilen mektupta, tüketici kredileri, kredi kartlarına limit sınırlaması, taksit sınırlaması, taşıt kredilerinde kredi teminat oranı uygulaması gibi makro tedbirlerin tüketici kredileri üzerindeki etkisinin Şubat ayından itibaren daha fazla görüleceği vurgulandı.

Bu gelişmelerin yurt içi talebin daha dengeli büyümesini sağlayarak hem talep yönlü enflasyon baskılarını sınırlayacağı hem de cari açıktaki düzelmeyi destekleyeceği ifade edildi.

KUR ARTIŞI, İLK YARIDA ENFLASYONU YÜKSELTECEK

Merkez Bankası`nın, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacağı vurgulanan mektupta, likidite politikasının daha da sıkılaştırılması, sermaye akımlarının zayıf seyrinin devamı ve alınan makro önlemler sayesinde yurt içi talebin enflasyon üzerindeki baskısının sınırlanacağına dikkat çekildi. TL`de yaşanan değer kaybının bu yılın ilk aylarında enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmesine neden olabileceği ifade edildi.

Bu gelişmelere karşın, yurt içinde gözlenen belirsizlik artışının geçici olacağı bir görünüm altında , kurun enflasyon üzerindeki etkisinin yılın ortalarından itibaren zayıflayacağı dolayısıyla da enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren kademeli bir düşüş eğilimine gireceği öngörüsünde bulunuldu.

ACELE ETMEYECEĞİZ, 1.5 YILA YAYACAĞIZ

Merkez Bankası, uygulanan para politikasının iktisadi faaliyette arzu edilmeyen dalgalanmalara yol açmaması ve finansal istikrarı olumsuz etkilememesi için yüzde 5`lik hedefe ulaşmak için acele etmeyeceğini de bildirdi. Mektupta, Bu nedenle, enflasyondaki düşüşün kademeli şekilde gerçekleştirilmesi ve hedefe ulaşma süresinin bir buçuk yıllık bir zaman dilimine yayılması öngörülmektedir. Enflasyonun yüzde 5’lik hedefe 2015 yılının ortalarında ulaşacağı tahmin edilmektedir denildi.

VERGİ, KUR, ENERJİ FİYATLARI

Enflasyonun vergi ayarlamaları, kur artışının etkileri ve enerji fiyatları kaynaklı olarak yılın ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyeceği, ancak geçici unsurların etkisini kaybetmesiyle yılın ikinci yarısında hızlı bir düşüş göstererek yılsonunda belirsizlik aralığının içinde kalacağı öngörüsünde bulunuldu.

Mektubun sonuç bölümünde ise şöyle denildi:

Enflasyon 2013 yılı sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede Türk lirasındaki değer kaybı ve gıda fiyatları etkili olmuştur. Merkez Bankası enflasyondaki yükseliş karşısında temkinli duruşunu güçlendirmiş ve likidite politikasını sıkılaştırmıştır. Bu çerçevede, önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun kademeli olarak hedefe doğru düşmesi beklenmektedir. Merkez Bankası enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeleri yakından takip ederek fiyat istikrarı yolunda elde edilen kazanımların kalıcı olması için gereken tedbirleri almaya devam edecektir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.979 Değişim: 1,96% Hacim : 46.614 Mio.TL Son veri saati : 13:25
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3296 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0725 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.292,73 Değişim: 0,67%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.295,76
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.