Merkez'in kararını uzmanlar nasıl yorumladı?

20.11.2014 - 15:57 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası'nın acelesi yok

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafikler_650.jpg">

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında kasım ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek 8,25'te sabit bıraktı.

Merkez Bankası'nın acelesi yok
İnfo Yatırım

Türkiye Cumhuriyet'i Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayı faiz kararlarını açıkladı. TCMB faizlerde bir değişikliğe gitmezken, politika faizini yüzde 8.25, gecelik borçlanma faizini yüzde 7.50 ve gecelik borç verme faizini de yüzde 11.25 seviyesinde sabit tuttu.

FED tarafında yakın zamanda yapılması beklenen faiz artırımı öncesi elinde faiz artırımı kozunu koruyabilmek adına faizlerde bir ayarlama yapılması bekleniyordu. Kasım ayında tahvil faizlerinde görülen senenin en düşük seviyesine gerileme, faizlerde bir ayarlama yapılabilme ihtimalini güçlendirse de MB Kasım ayını da boş geçti. Özellikle gecelik borçlanma faizinde bir indirim yapılarak bankalar arasında bir iyileşme yapılması bekleniyordu. Enflasyonda görülen yüksek rakamlara rağmen, düşen enerji fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda düşüş sürecini desteklemesini beklediklerini belirtirken, enflasyonda tekrardan düşük seviyeleri hedeflediklerini belirtti. Sıkı para politikasının ve alınan önlemlerin iç talep büyümeye daha fazla katkı verdiği söylenirken, küresel talebin zayıflamasına rağmen iç taleple tolere edildiği öngörüldü.

##$HABER_966275$##

Kasım ayında toplantı yapmayacak olan FED'in 17 Aralık'taki toplantısı, TCMB'nın da önünde bir engel olmaya devam ediyor.

Amerika'nın faizleri indirdiği bir ortamda faiz indirmek istemeyen TCMB, önümüzdeki ayki FED toplantısında bir erteleme olması durumunda, faiz indirime yönelebilir. Hem yurt içinde enflasyonun düşme eğilimine girmesi beklentisi hem de ABD'nin tekrardan kış ayına girmesiyle yavaşlama olasılığı, önümüzdeki 2015 ilk çeyreğinde yurt içinde faiz indirimine yol açabilir.

Bu durum Banka’nın kredibilitesini olumlu etkileyecek
HSBC Yatırım


Banka %8.25 seviyesinde bulunan 1-hafta vadeli repo faizi ile sırasıyla %7.50 ve %11.25 (piyasa yapıcı bankalar için %10.75) seviyelerinde bulunan gecelik borçlanma ve gecelik borç verme faizlerini sabit bıraktı.

Toplantı sonrası yayımlanan kısa bildiri notunda Merkez Bankası, getiri eğrisini yataya tutma suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun korunacağına ilişkin taahhüdünü korudu. Banka ayrıca başta enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları olmak üzere, enflasyonu etkileyen unsurların yakından takip edileceğini vurguladı.

Enflasyona ilişkin olarak Banka, önceki bildiri notuna paralel, çekirdek enflasyon göstergelerindeki olumlu eğilimin sürdüğünü ifade ederken, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğini söyledi. Bununla birlikte Merkez Bankası, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşlerin 2015 enflasyon görünümünü olumlu etkileyeceğini belirtti. Banka, ekonomik aktiviteye ilişkin olarak retoriğinde ise değişikliğe gitti. Banka, önceki bildiri notundan farklı olarak,  iç talebin büyümeye daha fazla katkı sağlayacağını ifade ederken, tüketici kredilerindeki ılımlı seyir ile dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin cari dengedeki iyileşmeyi destekleyeceğini öngördü.

Merkez Bankası’nın bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısı, temkinli durusunun sürdüğüne işaret ederken, bu durum Banka’nın kredibilitesini olumlu etkileyecek bir faktör olarak karsımıza çıkıyor. Önümüzdeki dönemde, günlük likidite yönetiminin temel politika enstrümanı olmaya devam edeceğini hatırlatırken, sistemin efektif fonlama maliyetinin %8.25 - %8.50 aralığında salınmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Bu arada, 7 Kasım’da paylaştığımız Aylık Yatırım Bülteni’mizde de belirttiğimiz üzere, basta baz etkileri olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşlere bağlı olarak enflasyonda 2015'in ilk yarısında yaşanması muhtemel düşüşün Merkez Bankası’nın hareket alanını genişletebileceğini hatırlatıyoruz. Bu bağlamda Banka’nın özellikle 2015'in ilk yarısında referans faizlerde indirim ihtimalinin sürdüğünü belirtiyoruz.

Piyasalar açısından bakıldığında, Banka’nın faizlerde değişikliğe gitmemesi Türk lirası görünümünü olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, faizlerin sabit tutulması sonrasında getiri eğrisinin uzun tarafına olan ilginin (orta vadeli enflasyon beklentilerinde yaşanması muhtemel iyileşmenin de etkisiyle) bir kademe belirgin olacağını tahmin ediyoruz.

Esasında karar sonrasında USD/TRY 2.236 seviyelerinden 2.226 seviyelerine hareket ederken, 10 yıl vadeli tahvil faizi de %8.47'den %8.34 seviyelerine geriledi.

Piyasa faizlerinde bir hareketlenme görülmesini beklemiyoruz
Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü

TCMB kısa vadeli faizlerde değişikliğe gitmedi: 1 haftalık repo: %8,25 Borçlanma faizi (alt bant): %7,50 Borç verme faizi (üst bant): %11,25

Temel noktalar:

 -    İç talebin büyümeye katkısı artıyor. Diğer taraftan tüketici kredilerinin olumlu seyri ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler cari dengedeki iyileşmeyi destekleyebilecek.

-    Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyondaki iyileşmeyi geciktiriyor. Fakat petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşler önümüzdeki yıl dezenflasyon sürecini destekleyecek.

-    Getiri eğrisi yatay tutularak para politikasındaki sıkı duruş korunacak.

Sektörel bazda dış ticaret hadlerinde (ihracat birim değer endeksi/ithalat birim değer endeksi) görülen iyileşmeler, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren cari dengeye olumlu katkıda bulunuyor. 2014 3. çeyreğinde yıllıklandırılmış cari açık 2. çeyreğe göre 5.5 milyar $ azalarak 46.7 milyar $'a geriledi. İhracata baktığımızda ise Temmuz ayından sonra yıllık büyümelerde bir miktar ivmelenme görüyoruz. Faiz açısından değerlendirildiğinde, beklentilere paralel bir karar olduğundan, piyasa faizlerinde bir hareketlenme görülmesini beklemiyoruz. Bundan sonraki aylarda ve özellikle 2015'in başında yıllık enflasyonda görülebilecek sert düşüşler (baz etkisi dolayısıyla) kademeli olarak öncelikli koridorun üst bandında düşüşleri getirebilecektir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.