Müjde! 4 milyon kişiye af geliyor

22.04.2014 - 14:22 | Son Güncelleme :

Vatandaşın 8 milyar liralık borcunun önemli bir bölümü silinecek, silinmeyenler taksitlendirilecek

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349ytlpara.jpg">Devlet ve üniversite Hastanelerinden ücretsiz, özel hastanelerden ise fark ödeyerek yararlanmak için 2012 yılında uygulamaya giren Genel sağlık Sigortası (GSS) sistemi kapsamında primlerini ödemeyenlere af için düğmeye basıldı.

18 yaşını dolduran; çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanması için ödemesi gereken GSS prim borçlarına af düzenlemesi, önümüzdeki günlerde Meclis`e gelecek. GSS prim borcu olan 4 milyon kişiye büyük kolaylık sağlanacak. Devletin 8 milyar liralık alacağının önemli bir bölümü silinecek.

Takvim`in haberine göre; gelir testine girmeyenlere belirli bir süre tanınacak. Bu kişilerin gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Mevcut sistemde aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3`te 1`inden az olanların, yani 357 liranın altında olanların primini devlet ödüyor. Teste girmeyenlere de en yüksek prim olan aylık 257.04 liradan borç çıkarılıyor. Af ile sağlanacak imkan doğrultusunda test sonucunda kişi başına gelir 357 liranın altında ise borçlar silinecek. 357 liranın üzerindeyse gelire göre prim ödenecek. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak, faiz borcu silinecek ve 1 yıl taksitlendirme imkanı getirilecek. Gelir testine girdiği halde borcunu ödemeyen kişilere de kolaylık sağlanacak. Bu kişilerin faiz borcu silinecek. Borçlulara anaparayı taksitlerle ödeme imkanı sağlanacak.

BANKALARIN MEVDUAT FAİZ ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Bağ-Kur borcu olan da sevinecek

Önümüzdeki günlerde Meclis`e gelecek torba yasa tasarısıyla bir af da Bağ-Kur prim borcu olanlara geliyor. Edinilen bilgiye göre; Bağ- Kur`a 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar, ister bu borçları yapılandıracak, ister hizmet süresiyle birlikte sildirecek. Borcu hizmet süresiyle birlikte silinenler, daha sonradan emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duydukları takdirde, silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek. 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar bunları yapılandırmak istediğinde, belli bir başvuru süresi verilecek.

Taksitle ödeme

Yasanın çıkmasının ardından belirlenen süre içerisinde başvuranlar, prim borcunu taksitle ödeyebilecek. Böylece borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan Bağ- Kur`lulara hastane kapıları da açılmış olacak.

TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Öğrenciye kolaylık

GSS`de özellikle öğrenciler sorun yaşanıyor. Pek çok öğrenciye prim borcu çıkarılıyor. Üniversite öğrencileri, belgelerini ibraz etmeleri halinde bu borçlardan kurtulacak. GSS`ye göre üniversiteye gidiyorsa 25 yaşını, liseye gidiyorsa 20 yaşını geçmeyenler prim ödemeyecek.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Gelir testi sonucu kim, ne ödüyor?

1.071 liralık brüt asgari ücret dikkate alındığında, 3 Kişi başına düşen ortalama gelir asgari ücretin 3`te 1`inin altında olanların (357 lira) GSS primini devlet ödüyor. 3 Kişi başına düşen aylık gelir 357 lira ile 1.071 lira arasında ise aylık 42.84 lira, 3 Kişi başına düşen aylık gelir 1.071 lira ile 2.142 lira arasında ise aylık 128.52 lira, 3 Kişi başına düşen aylık gelir 2.142 liradan fazla ise 257.04 lira GSS primi ödeniyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.