Müjde Bakan`dan geldi

04.04.2013 - 08:30 | Son Güncelleme :

Ergün, hurda teşvikine ilişkin, ”İçişleri Bakanlığımız ve Ulaştırma Bakanlığımız ile binek araçlar için yeni bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349bogaztrafik.jpg">Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurda teşvikine ilişkin, ”İçişleri Bakanlığımız ve Ulaştırma Bakanlığımız ile binek araçlar için yeni bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

Ergün, NTV’de katıldığı bir programda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

”Babayiğit” kavramının artık Türkiye’de herkesin kullandığı bir söze dönüştüğüne dikkati çeken Ergün, şu değerlendirmede bulundu: ”Şimdi bakıyoruz otomotiv sektöründe, sektörün babaları var. Ama bu sektörün babaları, markalaşma konusunda bizim düşündüğümüz kadar yiğit çıkmadılar. Babalar var, yiğit değiller. Yiğitler var biz yapalım bu işi falan diye. Fakat onlarda da yapacak güç yok. Yani onlarda baba değiller.

Ya yiğitlerimizden birisi baba olacak ya da babalardan birisi yiğitlik yapacak ki bu iş olsun. Hani eskiden olduğu gibi devletin babalığında biz yiğitlik yapalım şeklinde yürümez bu. Devlet teşvik ediyor, devlet yönlendiriyor, hedef gösteriyor bu istikamette gelişecek hadiseler.” ”Başlangıçta planlanan tarihlere uygun bir ilerleme yok mu? Bunun için mi sektörle ilgili böyle bir değerlendirmeniz var.Bunu bir çağrı olarak mı algılamak lazım gecikmemek adına?” şeklindeki soruya Ergün, Yok ara sıra bu çağrıyı tekrarlamakta fayda var. Tabi sektöre de dünyadaki gelişmeleri takip etmeyin, boş verin gözünü karartın gitsin de demiyoruz. Otomotiv sektöründe yeni yatırım kararları da, kapasite artırım kararları da var. Türkiye’de otomotiv sektörü gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeler çerçevesinde diyoruz ki bunu da ihmal etmeyin bu konuda ki çalışmaları da hızlandırın cevabını verdi.

20 yaş üzeri araçlar trafikten çekilecek

Hurda araçlarla ilgili düzenlemeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ergün, ağır taşıtlarla ilgili bir düzenleme yapıldığını ve bir destek modeli geliştirildiğini hatırlattı.

Kamyonlar, otobüsler gibi işte belirli bir yaşın üzerindeki araçlara hurda bedeli ödenerek bu araçların trafikten çekildiğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti: Borçları iptal edildi ve silindi. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve benzeri varsa borçları geçmişten kalan onlarda terkin edildi. Bu mesele artık trafik meselesi olmaktan çıktı. Şimdi yeni bir çalışmayı İçişleri Bakanlığımız, Ulaştırma Bakanlığımız ile binek araçlar için yapalım dedik. Yani 20 yaşının üzerindeki binek araçlar gerçekten trafikte bazen ağır sorunlar oluşturmayı başladılar.

Bunu trafikte giderken bizde görüyoruz. O araçların manevra kabiliyeti, hızları, çevreye etkileri ve trafiğe olan etkileri çok farklı. Şimdi bir çalışma yürütüyoruz henüz ayrıntıları ortaya çıkmış değil. Ama o çalışmayı da kısa zamanda inşallah tamamlarız ve onunda ayrıntılarını sizlerle paylaşma imkanımız olur. Çünkü artık o gün geldi. Türkiye’nin 20 yaşının üzerindeki araçları yavaş yavaş bir yolunu bulup uygun bir formülle trafikten çekersek, vatandaşlarımıza daha yeni, çevreci araçlar alabilecek imkanlar sunabilirsek, sektöre çok büyük bir katkı sağlamış oluruz.”

Enflasyon, ikinci ve üçüncü çeyrekte faklı olacaktır

Mart ayı enfasyon rakamlarını da değerlendiren Ergün, çeyrek değerlendirmelerin son derece önemli olduğunu ancak yılın tamamındaki hedeflerin tutturulup tutturulmayacağına bakmak gerektiğine işaret etti.

Ergün, 2013 yılında yüzde 6’nın altında bir enflasyon hedeflerinin olduğunu hatırlatarak, yaz aylarına doğru geldikçe bu rakamların daha da değişeceğini, ikinci, üçüncü çeyrek rakamlarının biraz daha farklı tabloları ortaya koyacağını söyledi.

Bu yılın ilk çeyreğinde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışların enflasyon üzerindeki etkisinin biraz fazla olabileceğine değinen Ergün, ”Ama şunu rahatça söyleyebiliyoruz ki; Türkiye ekonomisindeki artık ekonominin makro dengelerini olumsuz etkileyebilecek gelişmeler kontrol altındadır” dedi.

Merkez Bankası’nın ağırlıklı görevlerinden birisinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ifade eden Ergün, şunları aktardı: ”Bu diğer hedeflerimizle de çelişmemesi lazım. Başka hedeflerinizi daha ön plana tutar, birtakım gevşemeler de kontrollü bir şekilde olabilir. Dolayısıyla, mesela büyüme hedeflerimiz açısından biraz daha farklı bir istikamete gidersek bazen bütçe açıklarında veya enflasyon hedeflerinde kontrollü bir gevşeme gündeme gelebilir. Ama önemli olan kontrollü olmasıdır. Bütün bu gelişmeler, kontrol altındaki gelişmelerdir.

Çünkü, enflasyonla mücadele etmediğimiz zamanları gördük. Nasıl ekonominin bütününde çok olumsuz etkiler meydana getirebiliyor, çok yıkıcı etkiler meydana getirebiliyor. Onun için çeyreklerdeki bu değerlendirmeler son derece önemli. İkinci çeyrek, üçüncü çeyrek değerlendirmeleri kuşkusuz çok daha farklı olacaktır. Yolumuza düşündüğümüz hedeflere yakın, kontrol altında bir enflasyon noktasında devam edeceğiz.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.