Petrolün kazananları ve kaybedenleri kim?

19.12.2014 - 06:26 | Son Güncelleme :

Ucuz petrolün kazananları ve kaybedenleri

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/petrol_6696.jpg">

Petrol fiyatlarının Haziran ayından bu yana yüzde 40 değer kaybetmesi en çok bu ülkeleri etkiledi.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/benzin_petrol_650_9.jpg">

KAYBEDENLER

İran


Petroldeki düşüş özellikle tüm gelirini emtia ve emtiayla ilgili ürünleri üreten ülkeleri vurdu. Bunların başında da İran geliyor. İran, halihazırda ABD ve AB ülkelerinden yatırım görürken bir de petroldeki sert düşüşten darbe aldı. IMF rakamlarına göre yaptırım nedeniyle İran günde 1 milyon varil petrolünü dünya piyasalarına sunamıyor.

Petroldeki arz fazlası nedeniyle fiyatların düşmesi, İran'ın elindeki petrolden daha az kazanç elde etmesi anlamına geliyor. Raporlara göre 2012'de başlayan yaptırımlar İran ekonomisinin o yıldan bu yana yüzde 9'a yakın daralmasınan neden oldu.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/petrol_5595.jpg">

Nijerya

Afrika'nın en büyük ekonomisi gelirinin büyük kısmını petrol ihracatından kazanıyor. Nijerya hükümetinin resmi kayıtlarına göre, petrol gelirleri bütçenin yüzde 75'ini yani 50 milyar dolarlık kısmını oluşturuyor. Bu nedenle petroldeki düşüş ülkenin temel gelir kaynağından elde ettiği kazancı azaltıyor.

Petroldeki düşüş Nijerya para birimi Naira'da da değer kaybı getirdi. Para birimi yüzde 8 daha değersiz hale geldi. Nijerya hükümeti petroldeki değer kaybıyla bütçesini yüzde 10 kısmak zorunda kaldı.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/rusya_kriz_2.jpg">

Rusya

En büyük petrol üretici ülke olan Rusya, petroldeki düşüşten en büyük zararı yaşayan ülkelerin başında geliyor. Rusya petrol ve petrol ürünlerinin ihracatından yılda 300 milyar dolar kazanıyor. Rusya'nın döviz rezervinin yüzde 68'i bu ürünlerin satışından elde edilen paradan oluşuyor.

Rusya bu nedenle petroldeki değer kaybını derinden hissediyor. Buna ek olarak Ukrayna ile girilen çatışma sonrasında ABD ve AB ülkelerinden yaptırım da görüyor. Ülkenin ekonomisi gelecek yıl yüzde 0,8 daralacak.

Ülkenin para biri ruble de dolar karşısında serbest düşüşte. Dolar/ruble paritesi 70 doların üstüne bile çıktı.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/venezuela_kriz.jpg">

Venezuela

Gelirinin büyük kısmını petrol ihracatından elde eden Venezuela da düşüşten etkilenen ülkelerden. Hali hazırda mali sıkıntılar içinde olan ülke, dünyanın en borçlu ülkelerinden biri. Dünya Bankası'na göre ülkenin borcu milli gelirinin yüzde 11'ine denk geliyor ve 500 milyar dolara yakın.

Ülkede enflasyon yüzde 50 ile dünyanın en yüksek enflasyonu. Petroldeki düşüşün ülkedeki mali sıkıntıları bir kademe daha yukarı çekmesi bekleniyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsa_yuzleri_650_6.jpg">

KAZANANLAR

Japonya


Dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından biri olan Japonya, petroldeki düşüşten kazançlı çıkan ülkelerden. Ülkede tasarruf oranı da oldukça yüksek seviyelerde.

Yeniden seçilen Abe hükümeti, petroldeki düşüşün etkisiyle ülkede tüketici harcamalarını artıracak yeni önlemler almayı planlıyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/cin_731.jpg">

Çin

Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi olması nedeniyle en fazla petrol tüketen ülkeler arasında ABD'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Ülkede günde 10 milyon varil petrolün tüketildiği belirtiliyor. Petroldeki düşüş bu açıdan sevindirici bir neden Çin için.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/arap_borsa_650_5.jpg">

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan OPEC ülkeleri arasında en büyük üretici ve dünyada en fazla petrol rezervine sahip ülkesi. Suudi Arabistan'ın petrol rezervi yaklaşık 260 milyar varil ve dünya rezervinin yüzde 11'ine yakın bu rakam. Petrol üretiminin kısılmasına pazar payını kaybetmemek için karşı çıktı. Ülkenin oldukça sağlam bir bütçesi ve gelir kaynağı olmasından dolayı, petroldeki her türlü kötü senaryoya dayanıklı.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsa_9494.jpg">

ABD

Kaya petrolü üretimini artıran ABD, ham petrol fiyatlarındaki düşüşten bu alanda çalışan kişi sayısını artırması açısından oldukça kazançlı çıktı.

Kaynak: cnbce.com


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5330 Değişim: -0,04%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5657
Açılış: 32,5468
34,8905 Değişim: 0,07%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.430,97 Değişim: 0,03%
Düşük 2.426,36 24.04.2024 Yüksek 2.432,34
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.