Piyasalar Merkez'in kararını takip edecek

27.08.2014 - 09:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası bugün merakla beklenen PPK’sını gerçekleştirecek. Faizde değişiklik beklenmiyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci_650_10.jpg">

Piyasanın merakla beklediği Para Politikası Kurulu toplantısının sonucu bugün saat 14:00’te açıklanacak. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık indirimden daha büyük bir adım atmasını beklemiyor.

Merkez Bankası’nın beklenen faiz kararı bugün açıklanacak. Piyasada Merkez Bankası’nın 1 hafta vadeli repo faizini indirmesini bekleyenlerden çok, ‘indirmemesini’ bekleyenler var. dunya.com'un haberine göre; Anketler piyasada ibreninin faiz indiriminde bu ayın ‘pas’ geçileceğine inananların daha fazla olduğunu gösteriyor. İndirim bekleyen azınlık ise ağırlıklı olarak 25 baz puan indirimle adımın küçüleceğine inanıyor. Bir başka ifadeyle, piyasa Merkez Bankası’nın en büyük adımının 25 baz puanlık indirim olduğuna inanıyor.

Ekonomistler koridorun üst bandında ise, Merkez Bankası şimdiye kadar bir adım atmadığı için, bu ayda bir hareket olmayacağını varsayıyor. Hatta üst banttaki indirimin kurun ateşini çıkartacağına inanılıyor.

##$HABER_952602$##

Merkez Bankası Temmuz ayında da bir hafta vadeli repo faizi 50 baz puan indirmişti. Üst üste üç ayda yapılan indirimle toplam 175 baz puan haftalık repo faizini düşüren Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 12’yi ise şimdiye kadar sabit tuttu. Koridorun alt bandı borç alma faiz oranı ise bir defa 50 baz puan düşürüldü.

TCMB’nin ortalama fonlama faizi ise 12 Ağustos’tan beri ya yüzde 8.26 ya da yüzde 8.30 düzeyinde. Koridorun üst bandının yüzde 12 olduğu düşünüldüğünde bu sınıra doğru yükseltebilme seçeneği var.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bankacılar ne diyor?

Bankacılar, Merkez Bankası’ndan bugün politika faizinde 25 baz puanın üzerinde bir adım atmayacağını düşünürken “25 baz puanlık indirim faiz koridorunun üst bandı benzer seviyelerde kaldığı sürede kur üzerinde sınırlı bir etki yaratır. Belki hiç yaratmaz. Faiz indirimi yapılmaması olumlu yansır ancak 25’in üzerinde 50 baz puanlık bir indirim gelirse bunun negatif etkisini görebiliriz” diyor.

Neden indirmez?

√ Enflasyon mayıs ayına göre düşse de haziranın üzerinde
√ Küresel risk iştahında dalgalanmalar var. Geçen hafta ABD ile moraller bozulurken, bu hafta Draghi ile yeniden pozitif hava var √ Jeopolitik riskler devam ediyor.
√ Ukrayna kaynaklı riskler daha dinecek gibi değil
√ Rating kuruluşlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimi bitse de siyasi risk henüz bitmedi
√ Cari açığı büyütmemek için. Faiz indirimi iç talepte bir ısınma yaratırsa bu cari açığı daha da büyütecek bir faktör olabilir. Ama burada unutulmaması gereken nokta faiz indiriminin kuru düşürdüğü varsayımı altında geçerli olması.

Neden indirir?

√ Önümüzdeki döneme ilişkin enflasyon ‘düşecek’ öngörüsünden geri adım atmak istemez
√ Büyümeye karşı hassas
√ Konut sektöründeki düşüş iç dinamikler açısından tedirginlik yaratacak boyutta
√ Avrupa ekonomisindeki kırılganlıklar devam ediyor.
√ Rusya ve Irak başta olmak üzere ihracat pazarlarında siyasi bir çok sıkıntı var
√ Artık 1 yıldan daha az süre kalmış genel seçimlere daha kuvvetli bir ekonomi ile girmek istenebilir

Başka ne olabilir?

√ Enflasyon ve küresel risk iştahını göstererek faiz indiriminde bu ay için tamam der ama iyileşmeyi gördüğü noktada yeniden faiz indirimine başlar
√ Fonlama maliyetinin yüzde 8.30’da seyrettiği ve 1 haftalık reponun geldiği yer dikkate alındığında bu defa koridorun üst bandı düşürülebilir. Ancak bu kurda yükşelişi tetikleyebilir diye indirim beklenmiyor. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3280 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0549 Değişim: -0,19%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,92 Değişim: 1,38%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.