Rusya'dan 'gaz'a yüzde 10 indirim! Faturalara yansıyacak mı?

27.02.2015 - 12:35 | Son Güncelleme :

Yıldız: İndirim aldık ama kurdan dolayı faturaya yansımayacak

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/taner_yildiz_650_5.jpg">

Enerji Bakanı Taner Yıldız Rusya'dan doğalgaz için yüzde 10.25 indirim alındığını fakat yüksek kurdan dolayı bunun faturalara indirim olarak yansımayacağını belirtti. Bakan önümüzdeki mart ayında doğalgaza bir zam gelmeyeceğini de belirtti. İşte Taner Yıldız'ın açıklamalarından satırbaşları:

Dediğim gibi dövizdeki yükselme bizim aldığımız indirim oranından daha fazladır. Aralık 2013'e göre yüzde 26, aralık 2014'e göre yüzde 12,6'dır. Dün bizim gazpromla nihayetlendirdiğimiz fiyatlar ise 10,25'tir. biz bununla kalmadık, özel sektörün doğalgaz ihtiyaçlarıyla ilgili kendilerinin rusya'dan doğalgazı alıp, Türkiye'de rahat satabilecekleri, ticaret faaliyetlerine devam edebilecekleri noktayı yakalamış bulunuyoruz Son geldiğimiz durumda kasım 2008 doğalgaz fiyatları mertebesindedir 28 AB üyesi ülke arasında en ucuz doğalgaz satan, hem sanayicisine hem vatandaşına en ucuz doğalgaz satan ülke Türkiye'dir. Bunlarla alakalı BOTAŞ, bu indirimle beraber BOTAŞ önceki zararlarını telafi edecektir. Hazineye gümrüğe ve maliyeye olan borçlarını kapatacaktır. 2015 yılının haziran ayına kadar bunların önemli bir bölümünü, inşallah çok iyi bir nakit akışına da sahip olacaktır.  

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DOĞALGAZ'DA FİYAT ARTIŞI BEKLEMELEMİYİZ

Doğalgaz fiyatlarında bir değişiklik yok. Şubat Mart aynı fiyat mekanizmalarıyla kullanılacak. Basında zaman zaman çıkan acaba gizli zam var mıydı, açık zam var mıydı gibi herhangi bir yoruma da katılmadığımızı söylememiz lazım. Ne açıktan ne gizliden zam vardır. Biz olduğunda paylaşan bir hükümetiz. Doğalgaz fiyatlarıyla alakalı fiyat değişikliği söz konusu değildir.

Biz Rusya ile fiyat müzakerelerinde mahkemeye tahkime gitmedik. Kendi aramızda mı gideceğiz? Ben böyle bir ihtiyacın olabileceği kanaatinde değilim. Biz EPDK'nın ve kurul üyelerinin bu manada almış oldukları kararlarla beraber sistemin iyi şekilde işleyeceği inancındayız.

Bugün sektör toplantısında bu konulara da değinilecek. Bizim yerli sanayiinin elektromekanik sektöründe desteklenmesine dönük projemiz var. Bizim ithal malı tercih etmemiz doğru olmaz. Ama görevini yerine getiremeyecek olan herhangi bir cihazın, ister sayaç olsun ister herhangi bir donanım olsun, onun oraya tesis edilmesi hem israf hem yanlıştır. Ve biz yerli üretimin teşvik edilmesi ve bunun daha da büyütülmesiyle alakalı konuda kararlılığımızı biliyoruz.

hurriyet.com.tr'nin haberine göre; ne gizli ne açık zam olmadığını söylemiştim. BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatlarında herhangi bir zam söz konusu değildir. Dolar üzerinden anlaşmış olan dağıtım şirketleri ki ankara bunlardan birisidir, bunun her dövize gelen zam oranında, BOTAŞ fiyatına değil, doğalgaz fiyatına değil, hizmet dağıtım bedeliyle alakalı rakamın değiştiğini görüyoruz. Bunun adı doğalgaz zammı olarak nitelendirilemez, aktarılmaz.

KAYIP KAÇAK BEDELLERİ ABONELERE YANSITILMAYACAK DENDİ. BU NASIL TAHSİL EDİLECEK?

EPDK başkanımız böyle bir cümle kullanmadılar. Bende dikkatlice takip ettim. kayıp kaçak bir maliyet unsurudur. Bir kayıp kaçağın maliyet unsuru oluyor olması, aynı havuzdan değerlendirileceği oluyor. Her zaman söylüyorum 21 dğaıtım şirketinin üç dağıtım bölgesini hariç tuttuğumuzdaki kayıp kaçak oranı, AB üyesi ülkeleri kayıp kaçak oranından daha düşüktür. Bu bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ama bu diğer üç bölgeyle alakalı yalnızca teknik olmayan bir siyasi yanının da olduğunu söylemem lazım. Parasını zamanında ödeyenler olduğu gibi, hangi partiden olursa olsun, belediyelerle alakalı 2 milyar lira alacak var. Batman belediyesi il bank'tan kredi aldı HDP'li olmasına rağmen. Hani deniyor ya HDP'li belediyeler ödemiyor diye. Bunu bir parti için söylemiyorum, il bankası makul faizlerle beraber verdiği kredilere defaaten 42 milyon lirayı batman belediyesi bu parayı ödemiştir. Benzer hassasiyetlerin diğer belediyeler içinde gösterileceğine olan inancımı vurgulamak istiyorum. Bizler vatandaşlık görevimizi gerçekleştireceğiz. Ödeyemeyen vatandaşlar için ödeme kolaylıklarını dağıtım şirketleri gösterecekler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.