Seçime kadar bu hisseler gözde olacak

19.02.2015 - 06:13 | Son Güncelleme :

Analistler, doğru hisse seçimiyle bu süreçten kazançlı çıkılabileceğini düşünüyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_9758.jpg">

Seçime kadar dalgalı da olsa alım ağırlıklı bir piyasa olacağını öngören analistler, doğru hisse seçimiyle bu süreçten kazançlı çıkılabileceğini düşünüyor. Analistler, enerji, ulaştırma, iletişim, inşaat, çimento, holding, otomotiv, cam, konut, demir çelik ve bankacılık sektörlerinden bu dönemde alınabilecek 16 hisse belirledi...

Genel seçimlere dört ay gibi kısa bir süre kaldı. 7 Haziran'da yapılması beklenen seçimlere kadar piya­sanın nasıl bir trend izleyeceği yatırımcıların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Geçmiş seçim dönemleri incelendiğinde, özel­likle hisse senedi yatırımcılarının seçim öncesi beklentileri satın aldığı dikkat çekiyor. Bu beklentiler satın alınırken borsada en fazla kazandıran şirketlerin genellikle hizmet, kim­ya, petrol, plastik, tekstil, deri, sanayi, taş-toprak ile gıda-içecek sektörlerinden olduğu görü­lüyor. Seçim sonrasında ise bankacılık, menkul kıymet yatırım ortaklığı ve hizmet sektörü hisseleri ön plana çıkıyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Evet, Borsa İstanbul'un (BIST) seçim öncesi ve sonrasında­ki seyri kısaca beklentisi olan hisseleri satın almak yönünde gerçekleşiyor. Ardından da kar realizasyonları ve hisse deği­şimleri geliyor. Analistler, bu yıl da borsada seçim dönemine kadar dalgalı ve volatil bir seyrin etkili olacağını se­çimler yaklaştıkça ve beklentiler netleştikçe alım­ların artacağını düşünüyor. BIST-100 endeksi için önce 90 binler, ardından yıl genelinde 93 bin 500 ve psikolojik sınır olan 100 binlerin görülebileceği öngörülüyor.

Al-sat'tan uzak durarak doğru hisse seçil­mesi kaydıyla yatırımcıların bu dönemden en­dişe etmelerine gerek olmadığını belirten analistlere göre, enerji, ulaştırma, iletişim, inşaat, çimento ve farklı iş kollarını bünyesinde barın­dırması açısından holding, otomotiv, cam, konut, demir çelik ile bankacılık sektör hisseleri arasından yapılacak doğru seçimler yatırımcılara kazandırabilir. Ancak analistlerin bu seçimlerin yatırım uzmanları aracılığı ile yapılmasından yana olduklarını da belirtelim.

Biz de analistlerden seçime kadar alınabilecek hisseleri belirle­melerini istedik. Analistler, beklentilere ve olası dalgalanmalara rağmen bu dönemde seçime kadar alınabilecek 16 hisse belirledi. Bu hisseleri, olası prim potansiyelleriyle birlikte ilerleyen sayfalar­da görebilirsiniz.

BIST-100 YENİDEN 90 BİNİ AŞABİLİR

Seçimlere kadar Borsa İstanbul'da dalgalı seyrin devam etme­sini bekleyen Destek Menkul Değerler Ekonomisti Osman Kadri Koca'ya göre, Avrupa ihracat pazarının daralması, komşu ülke­lerle ilgili gelişmelerin sınır ticaretlerindeki negatif etkisi istikrar­sızlığı yükseltiyor. Ancak Koca, seçim sürecinde siyasi yatırımların her dönemde olduğu gibi bu yıl da harcamalar kanalını yükselte­ceği görüşünde.

Seçim öncesinde Borsa İstanbul'un pozitif fiyatlama yapmasını bekleyen Koca, BIST-100 endeksi yılın ilk yarısını yeniden 90 bin sınırını aşarak sonlandırabilir. Yılın ikinci yarısında ise ABD'deki olası faiz artırımı ve iç riskler volatiliteyi artırabilir. Bu arada Borsa İstanbul'da şirket karlılıklarının düşmesi, yabancı yatı­rımcıların pozisyon değişimi, TL'deki değer kaybının hız­lanması ve faiz oranlarındaki değişimler endeksin 76 bin 500 desteğine kadar geri çekilmesine neden olabi­lir. Bu dönemde enerji fiyatlarının ve endeksle­rin dalgalanma olasılığı nedeniyle yatırımcılar varlıklarındaki riski dağıtmalı. Yatırımların en az yüzde 35'inin sabit getirili varlıkla­ra kayması korunmacı portföyler için uygun olabilir. Kısa ve uzun vadeli ka­rar almanın zorlaştığı dönemlerde, orta vadeli kararlar almak portföylerin başarı oranını yükseltir diyor. Koca, seçim sürecin­de yatırımcılara enerji, ulaştırma, iletişim, inşaat, çimento ve fark­lı iş kollarını bünyesinde barındıran holdinglerden seçimler yap­malarını öneriyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Piyasa_2.jpeg">

DALGALI VE VOLATİL OLMA İHTİMALİ YÜKSEK

Meksa FX Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt de piyasada seçim sürecine kadar oldukça dalgalı bir seyir bekliyor. Öncelikle FED etkisini unutmamak gerektiğini hatırlatan Ümüt, FED'in faiz artırımına gideceği tarihin piyasa tarafında daha erkene alınabileceğini belirtiyor. Söz konusu tarihin haziran ayında yapılacak FOMC toplantısı olarak belirlenebileceğini söyleyen Ümüt,Birinci ve en önemli etki bu. İkinci etki ise, haziran ayında yapılacak seçimler olacak. Türkiye'de seçim öncesi siyasi iklimin sertleştiğini biliyoruz. Dolayısıyla yeniden sert volatilite yaratmaya aday günlere yaklaştığımızı belirtelim diyor. Bu gibi ortamlarda endekste tahmin aralığı vermenin zor olduğunu kaydeden Ümüt'e göre, borsada volatilite sadece haziran ayında yapılacak seçimlerle ilgili olmayacak. Ümüt, olası dalgalanma yaratabilecek unsurları şöyle özetliyor:

FED'in haziran ayında faizlerde artırıma gidip gitmeyeceği, petrol fiyatlarının seyri, kur tarafında yaşanan gelişmeler, faizlerin durumu, Yunanistan ile euro bölgesi belirleyici olacak konulardan bazıları. Ümüt, gerek FED, gerek jeopolitik riskler ve gerekse de yurtiçinde seçimlerin olumsuz etkilerinin olması durumunda endekste 77 bin seviyelerinin, tersi durumda (iyi senaryoda) ise 90 binlerin izlenebileceği kanısında.

AL-SATTAN UZAK DURULMALI

Ümüt, bu tarz dönemlerde küçük yatırımcıların al-sat yaparak kısa dönemli trade hareketlerinden uzak durmasını öneriyor. Hisse senedi seçimlerinde seçici olunması gerektiğini ifade eden Ümüt, Kur tarafında yaşanan yükselişe dikkat edilmeli. Çünkü yüksek döviz borcu bulunan şirketlerin hisseleri, kur tarafında sert yükseliş hareketinin olduğu dönemlerde olumsuz etkilenebilir. Öte yandan, öz varlık karlılığını istikrarlı artıran ve her yıl düzenli temettü veren şirket hisseleri volatilite dönemlerinde daha sağlam durur. Fakat en önemli konunun vade olduğu unutulmamalı. Belirsizliğin yüksek olduğu zaman diliminde çok sert kısa vadeli hareketlerin yaşanmasından dolayı yatırımlar, kısa vadeden ziyade orta uzun vadede düşünülmeli diyor.

Bu dönemde ulaşım ve otomotiv sektörlerinin güçlü konumunu devam ettirmesinin beklenebileceğini tahmin eden Ümüt, yurtiçi piyasalarda faiz indirimi ile çimento, cam ve konut sektöründe de olumlu performansların etkili olacağı kanısında.

“93 BİN 500 AŞILIRSA HEDEF 100 BİN”

Seçim sürecinin bu yıl Borsa İstanbul tarafından oldukça güçlü hissedileceğini düşünen ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder ise, 2015 yılı genelinde BIST-100 endeksi için 93 bin 500 seviyesini  öngörüyor. Önder'in piyasa beklentileri özetle şöyle: Yurtiçinde düşük büyüme ve siyasi risk, yurtdışında ise FED'in faiz artırımına dair belirsizlikler, Avrupa ekonomisindeki durgunluk, petrol fiyatlarının düşüşü ile zayıflayan Rusya ekonomisinin gelişmekte olan ülke ekonomilerinde yaratacağı baskılar gibi riskler aktive olursa endekste görülebilecek gevşemelerde 77 bin 500 ve 72 bin 500 seviyeleri bu yıl izlenecek seviyeler arasında olabilir. Endekste görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde ise yıl genelinde 93 bin 500 seviyesinin aşılması durumunda 100 bin psikolojik seviyesi görülebilir.”

“RİSKLERİ AZALTMAK”

Eda Önder’e göre, seçim sürecine kadar orta ve uzun vadeli portföylerde doğru hisse seçimi yapıldığında piyasada yaşanabilecek dalgalanmalar yatırımcıları endişelendirmemeli. Önder, yatırımcıların portföylerinde bulunduracakları hisselere yönelik olarak ise şu uyanlarda bulunuyor: Yatırımcılar satın alacakları şirketlerin mali tablolarında görülen performanslarına dikkat etmeli. Ayrıca yatırım yapacakları şirketin bir hikayesi olup olmadığına da bakmalılar, öte yandan risklerini azaltmak adına portföylerinde çeşitlendirmeye gitmeyi de unutmamalılar. Özellikle söz konusu süreçte, volatilitenin fazla olabileceği düşünüldüğünde portföy çeşitliliğine dikkat etmek gerekiyor. Bence yatırımcılar bu yıl portföylerinde hisse ve döviz ağırlıklarını azaltıp, sabit getirili menkul kıymetler ve nakit bulundurmalılar. Bu süreçte borsada özellikle otomotiv, 2014 yılını güçlü finansal rakamlarla tamamlayan demir çelik ve bankacılık sektör hisselerine dikkat etmeliler.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_9758.jpg">

Şeniz Yarcan / Yatırım Finansman Genel Müdürü

"Seçimler baskı unsuru olmaz”

Seçimlere kadar dalgalı bir trend bekliyoruz. Özellikle kurlardaki dalgalanmanın borsa üzerinde baskılayıcı bir etkisi olurken, bankacılık sektöründe fonlama maliyetlerinin henüz beklenen seviyelere gerilememesi de banka hisselerinde satışa neden oluyor. Seçimleri bir baskı unsuru olarak görmüyoruz. Aşağı yönlü riskler için teknik olarak 83 bin 700 ve 80 bin seviyeleri takip edilmeli. Yükselişlerde ise 91 bin 600 ve 93 bin 400 seviyeleri pozitif havada direnç konumunda olacaktır. Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecindeki belirsizlik ve bu belirsizliğin kurlardaki yansımanın yarattığı volatilite azalana kadar yatırımcılara temkinli olmalarını öneriyoruz. FED'in nisan toplantısında yapılacak açıklamaları ve faiz artırım sürecinin zamanlaması ile ECB'nin genişleme süreci dış dinamikler olarak takip edilmesi gerekiyor. Bu döneme kadar yapılacak portföylerde banka ve sanayi hisselerine eşit ağırlık tanınmalı. Sanayi sektörü hisselerinde ise döviz açık pozisyonu bulunmayan defansif yapıdaki sektörlerden ve uzun vadeli perspektifle seçimler yapılmalı. Ve mutlaka profesyonel danışmanlık desteği alınmalı. Bu süreçte yüksek temettü potansiyeli olan çimento, otomotiv ve ihracat ağırlıklı çalışan ve döviz açık pozisyonu olmayan örneğin taahhüt sektörü ön planda olacaktır.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/otokar_3.jpg">

Eda Önder / ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

"Otokar'da siparişlerin etkisi bu yıl görülecek”

Otokar: 2014 genelinde satış gelirleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs siparişlerinin tamamlanmış olması nedeniyle bu araçların ciroya yaptığı katkının azalmasıyla zayıfladı. 2014 dokuz aylık dönemde 875 milyon 89 bin TL satış geliri elde eden şirketin satış gelirleri, 2013'ün eş dönemine göre yüzde 13 oranında geriledi. Bu daralmaya paralel olarak karlılık rasyolannda da zayıf performans gösteren firmanın ilgili dönem içerisinde brüt karı yüzde 6 geriledi. Ancak satış maliyetlerinde görülen azalmanın etkisiyle brüt kar marjlarında iyileşme görülüyor. Öte yandan euro'da görülen zayıf seyrin maliyetlere yaptığı olumlu katkıyla brüt kar marjı 2014 dokuz aylık dönemde yüzde 24'e yükseldi. Geçen yılın mali tablolarında zayıf performans gösteren Otokar, hem baz etkisi hem de almış olduğu siparişlerin etkisiyle bu yıl karşımıza güçlü finansal sonuçlarla çıkabilir. Aksamayan üretim faaliyetleri, devam eden yatırımları ve finansal tablolarında iyileşme beklentilerimizle birlikte seçim sürecinde piyasalarda yaşanacak dalgalanmalardan minimum şekilde etkilenebileceğini düşünüyoruz. Otokar hisselerinin düzenli temettü verimiyle de orta ve uzun vadeli portföylerde bulunması yararlı olabilir. Otokar hisseleri için 114.22 TL hedef fiyatla yüzde 24 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/isbankasi_11.jpg">

İş Bankası: Bankanın 2014 yarı yılından itibaren mali performansında görülen toparlanma çabaları sonuç verdi ve 2014'ü 3 milyar 732 milyon TL kar ile tamamladı. Aktif büyüklüğü geçen yıl yüzde 14 oranında artışla 275 milyar 776 milyon TL'ye ulaştı. Aktiflerin büyümesine en önemli katkı ise  ilgili dönem içerisinde yüzde 16 oranında artış gösteren krediler kaleminden geliyor. Aktif kalitesinde takipteki krediler oranı yüzde 1.5 seviyesinde. Öte yandan geniş müşteri ağının da etkisiyle bankanın mevduatları 2014 sonunda yüzde 10 artarak 134 milyar 501 milyon TL'ye ulaştı. Net faiz gelirleri ilgili dönem içerisinde 8 milyar 470 milyon TL'ye yükselirken net faiz marjı yüzde 3.40 oranında gerçekleşti. Büyümesini devam ettirmesi ve finansal tablolarında gösterdiği performans ile dikkat çeken İş Bankası portföylerde yer alabilir. İş Bankası hisseleri için 8.07 TL hedef fiyatla yüzde 24 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kardemir_4556.jpg">

Kardemir: 2014'te döviz kurlarının 2013'e göre nispeten daha yüksek seviyelerde seyretmesi, yurtiçi çelik sektöründe ihracatı olumlu etkiledi. Şirketin 2013'te duraksadığı görülen satış gelirleri, 2014 dokuz aylık döneminde 2013'ün eş dönemine göre yüzde 27 oranında artarak 1 milyar 644 milyon TL oldu. İlgili dönem içerisinde ciro rakamlarında görülen iyileşme finansal tablolarının bütününe yansımış durumda. 2014 dokuz ayında 239 milyon 797 bin TL net kar elde etti. 2015 Ocak ayı başlarında devreye alınan beşinci yüksek fırın şirket açısından oldukça önemli. Kardemir'in halen devam eden demir yolu tekeri yatırımlarının yaratacağı katma değer de şirket açısından önem arz ediyor. Kendine has bir hikayesi olan Kardemir hisselerinin seçim sürecinde piyasalarda yaşanacak dalgalanmalardan minimum şekilde etkileneceğini düşünüyoruz. Kardemir hisseleri için 3.16 TL hedef fiyatla yüzde 71 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdemir_67.jpg">

Ereğli Demir Çelik: 2014 sonunda 2013'ün eş dönemine göre satış miktarı yüzde 5, satış gelirleri ise yüzde 17 oranında artarak 11 milyar 484 milyon TL'ye yükseldi. Şirketin faaliyet alanları incelendiğinde, Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk, Ortadoğu'daki karışıklıklar ve yurtiçindeki zayıf büyümeye rağmen cirodaki artış dikkatimizi çekiyor. 2013'ün ilk çeyreği itibariyle şirkette devreye alman modern çelik servis merkezinde piyasadan sipariş almaya devam ediyor. Ayrıca devreye alınan İsdemir Ersem tesislerindeki 'Sıcak Dilme' hattında da piyasadan sipariş toplanmaya başlanması önemli. Şirketin devam eden yatırımları ve aksamayan üretim faaliyetleriyle birlikte seçim sürecinde piyasalarda yaşanacak dalgalanmalardan minimum şekilde etkileneceğini düşünüyoruz. Ereğli Demir Çelik hisseleri için 4.88 TL hedef fiyatla yüzde 13 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_5.jpg">

Abdülkadir Çakır / IşıkFX Genel Müdürü

"Piyasanın negatif etkilenmesini beklemiyoruz”

Seçimlere kadar yükseliş beklediğimiz endekste hedef seviyemizi 98 bin olarak belirtmiştik. Faiz indirimi beklentileri gerçekleştikten sonra toparlanmasını beklendiğimiz BIST-100'de bankacılık sektörü önderliğinde tekrar 90 bin üzerini görebiliriz. Ancak seçim sonuçlarında mevcut durumda önemli bir değişiklik olmaması bekleniyor. Bu nedenle seçimlerin piyasayı negatif yönde etkileyeceğini düşünmüyoruz. Son dönemde faiz indirimi beklentilerinin fiyatlandığı bir ortamda endekste geri çekilme devam ediyor. Ancak yılın ilk yarısı için toparlanma ve yeniden 90 bin seviyesinin üzerinde tutunma bekliyoruz. Bu durumda özellikle kur tarafındaki hareketler oldukça önemli. Kurun yüksek kalması endeksi yavaşlatan en önemli sebep. Faiz kararı sonrası endekste toparlanma kur da ise geri çekilme bekliyoruz. Bu süreçte yatırımcıların daha orta vadeli hedeflerle ilerlemeleri ve panik satışlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Seçim sürecine kadar dalgalı seyir devam edebilir. Özellikle siyasi beklentilerin fiyatlanması etkili olacak. Dış gelişmelerin de etkili olacağını düşünürsek endeksteki geri çekilme yeniden alımlar için fırsat doğurabilir. Bu süreçte özellikle risk oranı düşük hisse senetleri takip edilmeli ve sanayi sektöründe faaliyet gösteren şirketler ağırlıklandırmalı. Seçim sürecinde en çok konuşulan konular daha önce olduğu gibi yeni yatırımlar olabilir. 2015'te de üçüncü köprü, üçüncü havaalanı, Kanal İstanbul, kentsel dönüşüm ve Kuzey Marmara Otoyolu projeleriyle çimento şirketlerinin tam kapasite çalışmalarının devam etmesini bekliyoruz. Sektörde, Adana ve Bolu Çimento'nun net kar marjı ve öz varlık karlılığı sektör ortalamasının üzerinde seyrediyor. Bu hisselerin fiyat/kazanç ve piyasa değeri/ defter değeri rasyoları ise sektör ortalamasının altında. Ayrıca Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşan projelerden olumlu etkilenmesini beklediğimiz Akçansa da beğendiğimiz hisseler arasında. Petrol fiyatlarındaki düşüş ile öne çıkan havacılık ve ulaşım sektörü ise 2015'te yakından takip edilmeli. THY petrol ihtiyacının yüzde 39'unu, Pegasus ise 46'sını hedge etmiş durumda. Bu da Bize THY'nin Pegasus'a göre gelişmelerden daha fazla faydalanacağını gösteriyor. Demir çelik sektörünün de çimento sektöründe olduğu gibi altyapı, inşaat ve kentsel dönüşüm sürecinden olumlu etkilenmesini bekliyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/arcelik_650.jpg">

Eren Can Umut / Meksa FX Araştırma Uzmanı

"Arçelik pazar payında artış hedefliyor”

Arçelik: Şirketin güçlü bilanço yapısı oldukça dikkat çekici. 2013'te 11 milyar 98 milyon olan satış geliri, yüzde 13 artışla 2014'de 12 milyar 514 milyon TL'ye ulaştı. En yüksek artış ise yüzde 16 ile beyaz eşyada gerçekleşti. Elde edilen cironun 7 milyar 662 milyon TL'si 852 milyon TL'si ise yurtiçi satışlara ait. Yurtdışı satışlar ise karşılaştırmalı dönemde yüzde 18.2 arttı. Cironun yüzde 33.45'i Batı Avrupa ülkelerine ait. Dolayısıyla euro Bölgesi ekonomilerinde toparlanma yaşanması durumunda hisselerinin olumlu etkilenmesi gündeme gelebilir. Öte yandan, şirketin 2014 dördüncü çeyrek net kan 176 milyon TL olarak açıklandı. Bu da 2013'ün aynı çeyreğine göre yüzde 6.4 artışa karşılık geliyor. Arçelik'ten yapılan açıklamaya göre 2015 yılının tamamında pazar payında artış, beyaz eşya satışında yurtiçi tarafta yüzde 3-5, yurtdışında ise yüzde 6 artış bekleniyor. Satış gelirlerinde ise yüzde 10 artış hedefleniyor. Arçelik hisseleri için 16.80 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tofas_6.jpg">

Tofaş Fabrika: 2014'te 574 milyon TL kar elde etti. Böylece 2013'e göre karında yüzde 32 artış kaydetti. 2013'te 7 milyar 38 milyon TL olan satış gelirleri ise 2014'de yüzde 6 artışla 7 milyar 440 milyon TL'ye ulaştı. 2014'te 330 milyon euro tutarında yatırım gerçekleştiren şirketin büyüme politikası dikkat çekiyor. Yeni otomobil projesi  yatırım tutarının 600 milyon euro olması bekleniyor. 2015'te pazar beklentisini 800 bin adet olarak belirleyen Tofaş, yurtiçi satış tahminini ise 95 bin-100 bin olarak açıkladı. Yurtiçi tarafta faiz indirimlerinin devam etmesiyle kredi maliyetlerinde beklenen düşüş ve talepte beklenen toparlanma, ayrıca petrol fiyatlarında yaşanan gerileme gibi sebeplerle otomobil talebinde artış olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla Tofaş'ın satış gelirlerinin artması ve bunun bilançoya olumlu yansıması olabilir. Bu da şirketin hisseleri üzerinde pozitif etki gerçekleştirebilir. Tofaş hisseleri için 18.50 TL hedef fiyatla yüzde 11 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/vakifbank_650.jpg">

Vakıf Bank: TL yükümlülükleri en yüksek banka konumunda. Dolayısıyla TL fonlama maliyetindeki azalmadan en fazla pozitif etkilenecek bankaların başında geliyor. Öte yandan yüzde 94 ile bankanın takipteki kredileri yüksek. Sorunlu kredilerin karşılık oranı ile bankanın kredi risklerine karşı korunaklı olduğuna ve bankanın komisyon gelirine dikkat çekmek istiyoruz. Aktif kısmında yaklaşık 200 milyon TL değerinde oluşan komisyon gelirinin bu yıl bilançosuna olumlu yansıyacağını belirtelim. Ayrıca TCMB'nin faiz indirimi sürecine girmesinin bankacılık sektörünü olumlu etkilemesi bekleniyor. Dolayısıyla TCMB'nin politika faizini indirmeye devam etmesi ile TL fonlaması yüksek olan bankanın faizlerde yaşanan gerilemeden en olumlu etkilenecek banka olmasını bekliyoruz. Sektörün fiyat/kazanç oranı 9.94 iken bankada bu oranın 8.7 olduğu görülüyor. Vakıfbank hisselerinin bu yönüyle de sektöre göre iskontolu olduğu dikkat çekiyor. Ayrıca 0.95 olan piyasa değeri/defter değeri oranının da banka hisselerinin iskontolu işlem gördüğü yorumlarını güçlendiriyor. Vakıf Bank hisseleri için 6.50 TL hedef fiyatla yüzde 21 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/aselsan.gif">

Aselsan: Araştırma ve geliştirme projeleriyle dikkat çekiyor. Açıklanan katma değeri yüksek projelerin orta ve uzun vadede hisselerini olumlu etkilemesi bekleniyor. Şirket uçakların düşman radarlarını karıştırmasını ve aldatmasını sağlayacak bir sistem üzerinde çalışırken Savunma Sanayi Müsteşarlığı 'Gölge' adını verdiği benzer bir program oluşturulduğunu açıkladı. Projenin maliyetinin 200 milyon dolar tutarında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca şirketin helikopter projesi de oldukça dikkat çekici. Bahreyn Hava Kuvvetleri, TAI ve Aselsan tarafından geliştirilen T129 ATAK taarruz helikopteri ile yakından ilgilendiğini açıkladı. Ayrıca Aselsan'ın dünyanın önde gelen savaş uçaklarından Eurofighter Typhoon'un EJ200 motor sistemlerini üreten Eurojet firması ile işbirliği yapılmasına yönelik mutabakat muhtırası imzalaması da şirketin büyüme politikalarına verilen önemi gösteriyor. Bu yönüyle oldukça agresif bir politika belirleyen Aselsan'ın satış gelirlerinde de istikrarlı bir artış görülüyor. Şirketin her yıl düzenli olarak temettü ödemesi de hisseleri için pozitif etki yaratması beklenen önemli bir unsur. Aselsan hisseleri için 12.55 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_9988.jpg">

Egemen Kaya / Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü

"Mutlaka profesyonel yardım alınmalı”

Seçimlere kadar dış ve iç dinamiklere bağlı olarak genelde dalgalı bir süreç izlenir. Zaman zaman yükselişlerin zaman zaman düzeltme hareketlerinin öne çıkacağı bir piyasa bekliyoruz. Piyasaların siyasi istikrar adına bu seçimleri çok önemsediğini iyi biliyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşları da seçim sonuçlarına odaklı bir duruş sergiliyor. Endekste kısa vadede 91 bin 800 gibi ara bir dirençten geri döndük. Tekrar 90 bin üzerine çıkılırsa 93 bin 400'ler ilk hedef olur. Hareket devam eder, yurtdışı piyasalar destek verir ve FED faiz artışını ötelerse 95 bin-100 binler şimdilik zor gibi görünse de hedef içine girebilir. Aşağıda 80 bin üzerinde kar satışları denge bulamaz ve yurtdışı ortam negatif etkilerse 70 bin-73 bin bandına kadar geri çekilme mümkün hale gelebilir. 65-55 bin aralığı ise marjinal bir alt hedef olarak not edilebilir. Bu süreçte profesyonel yardım almak ve hisse vade seçimini, hatta stop-loss uygulama kararını alınacak yardımla belirlemek en rasyonel davranış olur. Kendi yatırım kararlarını almak isteyenlerin ise, dinamik olmaları ve karar alırken asla tereddüt etmemeleri, muhakkak baz senaryo dışında yedek senaryo hazırlamaları gerekir. Hisse seçiminde ise, temettü veren ve düzenli büyüme gösteren şirketler dışında düşen petrol fiyatlarına bağlı olarak başta havacılık, kimya, petrokimya gibi sektörler tercih edilebilir. Bilançosunda döviz fazlası bulunan holding sanayi hisseleri ile birlikte hikayesi olan ve ucuz kalmış sanayi hisseleri, ayrıca gıda-sağlık şirketleri, ihracat imkanları tekrar arttıkça çimento, demir çelik sektörü ile ucuzladıkça her zaman olduğu gibi bankacılık sektörü yatırım için öne çıkacak gibi görünüyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ENKA8.jpg">

Osman Kadri Koca / Destek Menkul Değerler Ekonomist

"Enka İnşaat'ın volatiliteye duyarlılığı azalıyor”

Enka İnşaat: Enka İnşaat'ın nakit ve benzeri kıymetleri ile kısa ve uzun vadeli finansal yatırımlarının toplamı 6 milyar 340 milyon TL, kısa ve uzun vadeli finansal borçları ise 882 milyon TL oldu.
TL'nin değer kaybettiği dönemde şirketler döviz yükümlülükleri ile finansal risklerini yönetmeye çalışırken Enka'nın net nakit pozisyonu 2 milyar 400 milyon TL seviyesine ulaştı. Enerji, doğalgaz ve petrol alanlarına odaklanan Enka, yap işlet modeli çerçevesinde işletilen santrallerinden grup içi gelirler dahil 5 milyar 11 bin TL satış geliri elde etti. Moskova'da gayrimenkul bölümünde devreye giren yeni varlık vergisi ve ticari segmentte iç piyasadaki daralmanın şirket cirosuna negatif etkisi, orta ve uzun vadede kalıcılık taşımayacak. Öte yandan şirketin bölge coğrafyasında gerçekleştirdiği projeler yurtiçi piyasalarda yaşanacak volatiliteye duyarlılığını azaltıyor. Enka İnşaat hisseleri için 5.90 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/afyoncimento.jpg">

Afyon Çimento: Türkiye çimento üretiminde Avrupa'daki lider konumunu sürdürüyor. Öte yandan ihracat pazarındaki daralma iç taleple dengeleniyor. Afyon Çimento 2014 karını 2 milyon TL'den 12 milyon 900 bin TL'ye yükseltti. Elde ettiği karı yeni fabrikanın yatırımında kullanma kararı alan şirket yapılacak yatırımın finansmanında kullanılmak üzere bedelli sermaye artırımına gitti. Afyon Çimento'nun uzun dönem ticari ve finansal borcu bulunmazken kısa dönem ticari ve finansal borçlarını ödeyebilme gücü, son finansallarındaki likidite oranları baz alındığında önemli bir risk oluşturmuyor. Şirketin toplam aktif karlılığı ve net kar marjında karlılık oranlarının yükselmesini bekliyoruz. Afyon Çimento hisseleri için 142.50 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tupras_650.jpg">

Tüpraş: Şirketin yeni ve devam etmekte olan yatırımlarla birlikte 2006-2015 yatırım programının toplam tutarı 5 milyar 400 milyon TL düzeyinde. 2014 dokuz ayında toplam 739 milyon dolar yatırım harcaması yapan şirket ürün geliştirme ve proses optimizasyonu çalışmalarından oluşan Ar-Ge faaliyetleri ile fark yaratmayı sürdürüyor. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği Ar-Ge fonlarınca onaylanmış projelerinin yanı sıra 13 projeyi öz kaynaklarıyla finanse ediyor. Şirketin 2014 dokuz aylık dönemde 402 milyon 300 bin TL faaliyet karı elde ettiğini de belirtelim. Öte yandan Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi'ne sahip Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşviğinden kaynaklanan 977 milyon TL tutarında ertelenmiş vergi geliri, Tüpraş'a olumlu yansıdı. 2 milyon 600 bin TL vergi gideri sonucunda, şirketin net dönem kan 1 milyar 246 milyon TL'ye ulaştı. Tüpraş'ın 2014'ü 1 milyar doların üzerinde yatırım harcaması ile kapattığını tahmin ediyoruz. Üretilen ürünlere olan talebe bag1: olarak rafineri kapasite kullanımlarında optimizasyona gidere< 2015'i rekorlarla kapatabilir. Tüpraş hisseleri için 59 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/petkim_1111.jpg">

Petkim: İnşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj tekstil, kozmetik, ilaç, boya sektörlerine üretim yapan entegre petrokimya tesisine sahip. Şirket 50'yi aşan petrokimyasal ürün çeşitliliği ile de sanayinin hammadde üreticisi konumunda. Yılda 3 milyon ton brüt üretim kapasitesiyle katma değer yaratmayı sürdürüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş, petrokimyasal ürün piyasalarında da volatiliteye neden oluyor. Küresel piyasalardaki negatif gelişmeler Petkim'de mevcut kapasite kullanımlarında yeni düzenlemeleri zorunlu kılarken ürün gruplarındaki fiyat düşüşleri 2015'in ilk yarısında devam edebilir. 2014 dokuz paylık dönemde şirketin yatırım harcamaları 148 milyonu, yatırım 18 milyon TL'yi geçti. Petkim'in iştiraki olan Petkim'in liman yatırımı ile birlikte rafineri, petrokimya, enerji ve lojistik entegrasyonunun tamamlanması çalışmaları önümüzdeki yılların finansallarına pozitif yansıyacak. Stratejik işbirliklerinin 2015'de dikkatleri üzerine çekeceği şirketin brüt kar marjı yüzde 6'yı geçebilir. Petkim hisseleri için 4.25 TL hedef fiyatla yüzde 13 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_8712.jpg">

Metin Ayışık / Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü

"Gayrimenkul, çimento, cam ve otomotiv pozitif ayrışabilir”

Genel seçimlere kadar piyasaları meşgul edecek konu sadece seçimler olmayacak. Yurtiçinde beklenen faiz indirim süreci, yurtdışında ise ECB'nin genişleme hamleleri ile ABD faiz artırım süreci en az seçimler kadar önemli olacak. Seçim öncesi yapılacak anketlerin fiyatlara girmeye başlayacağını düşünüyor ve seçimlerde büyük bir sürpriz olmayacağı varsayımı ile hareket ediyoruz. Bu nedenle istikrarın devam edeceği beklentisini ve ana resimdeki sınırlı değişimi göz önünde bulundurarak seçimi bir baskı unsuru olarak görmüyoruz. Yılsonu strateji raporumuzda belirttiğimiz baz senaryomuzda endeksin 99 bin-74 bin 250 aralığında hareket edeceğini ve yılın ilk yarısında [seçimlere kadar yaşanan süreçte) 99 binin test edilebileceğini, ardından da kar realizasyonlarının geleceğini düşünüyoruz. Yukarı bantta 99 bin potansiyeli olsa da endekste mevcut konjonktürde 93 bin 500 üzeri rakamlar pahalı olur. Yatırımcılar, portföylerine ekleyecekleri hisseleri seçerken, vadeyi, beklentilerini ve alabilecekleri riskleri belirleyerek, danışmanlık almalı. Seçim öncesi dönemde, siyasilerden gelebilecek olumlu, olumsuz mesajlar piyasalar üzerinde dalgalanma yaratabilir. Bu dalgalar yatırımcının tahammül edebileceğinden daha fazla zarar ve kâra katlanmasına neden olabilir. Bu nedenle seçim öncesi dönemde yatırımcılar profesyonel hizmet ve danışmanlık almayı, portföylerini farklı ürün seçeneklerine dağıtmayı tercih etmeli. Hisse senetlerindeki son düşüşleri de göz önünde bulundurarak, öz varlık karlılığı yüksek ve piyasa çarpanları görece düşük olan şirketlere ağırlık vererek bir portföy oluşturabilirler. Öte yandan seçimlere kadar olan süreçte, faiz oranlarındaki düşüşten olumlu etkilenebilecek gayrimenkul, çimento, cam ve otomotiv sektörleri endeksten pozitif yönde ayrışabilir.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/trakyacam.jpg">

Ceren Bakçay / Gedik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yrd.

"Trakya Cam güçlü finansal performansını sürdürür”

Trakya Cam: 2013'de Almanya'da yerleşik Fritz Holding GmbH'yi bünyesine katan Trakya Cam, büyüme potansiyeli yüksek olan Hindistan'da tek düz cam hattı olan HNG Float Glass Ltd.'ye yüzde 50 oranında iştirak etti. Şirket gerçekleştirdiği kapasite artış yatırımları kapsamında Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra Bulgaristan'da da düz cam hattı yatırımlarını 2013 yılı boyunca sürdürdü. Yeni satın alma ve ortaklıklarla şirketteki kapasite artışlarının önümüzdeki dönem için satış ve karlılığını olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Trakya Cam'ın 2014 yılı güçlü finansal performansını bu yıl da sürdürmesini bekliyoruz. Satışların maliyetinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan enerji Trakya Cam   maliyetlerindeki artışın ise yılsonu mali tablolarında ürün fiyatlarındaki artışla kompanse edilebileceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan bundan sonra seçim dönemi tamamlanana kadar enerji fiyatlarında bir artış beklemiyoruz. Düzcam sektöründe küresel bir oyuncu olmayı hedefleyen Trakya Cam hisseleri için önümüzdeki 12 aylık dönemde 4.15 TL hedef fiyatla yüzde 21 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/akcansa.jpg">

Akçansa: Ladik ve Çanakkale fabrikalarında maliyetleri düşürme ve kapasite verimliliğini artırma yönünde yatırımlar yapıyor. Şirketin satış ve karlılık durumu incelediğinde yıllar itibariyle net satış, esas faaliyet karı ve net karında istikrarlı ve yukarı yönlü bir trend görülüyor. Bu kalemlerin istikrarlı olması maliyetlerini düşüren şirket için olumlu bir durum. Satışlarının maliyeti oranı, faaliyet giderlerini düşürüyor. Öte yandan 2013-2014 yıllarında büyüme gösteren çimento sektörünün 2015'te devam eden altyapı projeleri ile sektörel canlılığını koruyacağını düşünüyoruz. 2015'in ilk yarısında genel seçim öncesinde altyapı yatırımlarında beklenen artış, petrol ve türevlerinin fiyatlarındaki düşüşün maliyetleri azaltması, çimento sektörünü ve Akçansa'yı da olumlu etkileyebilir. Akçansa hisseleri için 18.00-18.30 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/torunlar_5.jpg">

Torunlar GYO: 2014, Mail of İstanbul projesinin faaliyete geçmesiyle şirket için konut satışları ve kira gelirleri açısından atılım yılı oldu. Mail of İstanbul'un açılmasının yanı sıra Torun Tower'ı yıllık 20 milyon dolara DenizBank'a kiralayan şirketin 2015'te kira geliri ve kira verimliliğinde önemli artış sağlayacağını düşünüyoruz. 2015-2019 yılları arasında 1 milyar 400 milyon TL'si KİPTAŞ projesi olmak üzere 2 milyar TL'lik yatırım planlayan şirketin güçlü ciro ve karlılık potansiyeli taşıdığı görülüyor. 2014 Eylül ayında yaşanan asansör kazasıyla ilgili bulunan satış yasağının kalkması ve faiz oranlarındaki düşüş beklentisinin önümüzdeki dönemde şirket hisselerine olumlu yansıması bekleniyor.Net aktif değerine göre yüzde 30 iskontolu işlem gören Torunlar GYO hisseleri için 3.55'e stop koyma şartıyla 3.75-3.85 arası alış, 4.47 satış seviyesi olarak takip edilebilir. Torunlar GYO hisseleri için 4.47 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dogus_oto_650.jpg">

Doğuş Otomotiv: TCMB'nin faiz indirimleriyle piyasa faizlerinin de aşağı geleceği beklentisi otomotiv sektörünü pozitif etkileyebilir. 2015 Ocak ayına ilişkin yayınlanan veriler de Türkiye otomotiv sanayinin son yedi yılın en iyi ocak ayı performansını gösterdiğini işaret ediyor. Otomotiv üretimi, söz konusu dönemde 2014'ün aynı ayına göre yüzde 37 arttı. 2014 dokuz ayılık dönemde Doğuş Otomotiv yayınladığı finansal verilerde güçlü mali Doğuş otomotiv   yapısını koruduğunu gösterdi. Öte yandan Doğuş Otomotiv hisseleri son dönemde endekste görülen gerilemeden etkilenerek yüzde 8.5 oranında değer kaybetti. Ancak biz konjonktürel olan bu düşüşün şirket hisseleri için "alım" fırsatı yarattığını düşünüyoruz. Otomotiv sektöründe güçlü mali yapısı ile en çok beğendiğimiz hisselerden olan Doğuş Otomotiv için yılın ilk yarısında 14.60 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Kaynak: İdil Taraklı / Para Dergisi


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.787 Değişim: 0,67% Hacim : 52.810 Mio.TL Son veri saati : 14:24
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5143 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9563 Değişim: 0,37%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.435,73 Değişim: 0,52%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.