‘Siyah kuğu’ etkisi uzaklaşıyor

05.06.2013 - 06:15 | Son Güncelleme :

Haftaya son 10 yılın en sert düşüşüyle başlayan borsa dün tepki alımları ve yatıştırıcı mesajlarla toparlandı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349imkb.jpg">Hükümet karşıtı gösterilerin ülke geneline yayılmasıyla haftaya son 10 yılın en sert düşüşüyle başlayan borsa dün tepki alımları ve yatıştırıcı mesajlarla toparlandı. Beklenmedik etkisi nedeniyle ‘siyah kuğu’ olarak nitelendirilen ilk günkü düşüşün ardından borsa dün yüzde 4.87 topanlandı.

Gezi Parkı eylemlerinin etkisiyle haftaya yüzde 10.47’lik şok düşüşle başlayan Borsa İstanbul (BIST), dün siyasilerden gelen yatıştırıcı mesajlarla yaralarını biraz olsun sardı. Önceki gün son 10 yılın en sert düşüşüyle 76.984 seviyesine kadar gerileyen BIST 100 Endeksi, tepki alımlarıyla yüzde 4.87 artışla 80.733 seviyesine çıktı.

Hürriyet`ten Hülya Güler`in haberine göre; Cumhurbaşkanı Abudullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ‘Gezi Parkı eymeleriyle ilgili görüşmesinin ardından öğlen saatlerinde gelen yatıştırıcı mesajlarını ‘can suyu’ olarak algılayan Endeks ikinci seanstaki yükselişini hızlandırdı. Endeks ikinci seansta 81.146 seviyesine kadar yükselirken, gün sonuna doğru gelen satışlarla yeniden 80 bin seviyelerine geldi. 

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

SİYAH KUĞU ETKİSİ

Uzmanlar, son 3-4 yıldır piyasalarda Türkiye’ye yönelik ‘siyasi risk’ algısının oldukça zayıf olduğunu belirterek, “Haftasonu Taksim ile başlayan ve Türkiye geneline yayılan protesto gösterileri piyasaların hiç beklemediği ‘siyah kuğu’ olarak tanımlayabileceğimiz etkisi büyük bir olaydı. O nedenle de şok bir çıkış yaşandı. Dünkü toparlanmayı tam olarak ‘siyah kuğu’nun etkisinin geçtiği şeklinde yorumlamak için henüz erken. Bu tür siyah kuğu dediğimiz vakaların ardından yüzde 5-6 hatta yüzde 7’ler seviyesinde tepki alımları doğaldır. Alıcılı piyasanın sürmesi önemli. Endeksin hafta boyunca bu şekilde toparlanarak devam etmesi ve önümüzdeki haftaya 82.500 seviyesinden girmesiyle, bu etkinin geçtiğini ancak söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

82.500 YENİ DİRENÇ

Piyasa uzmanlarının yaptıkları analizlere göre, 80 bin seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan endekste şu an için toparlanma zayıf. 82.500 seviyesinin geçilmesi durumu tepki alımlarını güçlü hale getirebilir. Piyasalarda sık kullanılan ‘mal alıcı varsa verilir’ ifadesini hatırlatan bir analist, “Önceki gün de, dün de satış yapılırken piyasadaki alıcı güçlü değildi. Dolayısıyla endeksin mevcut seviyelerden daha gerilere gitmesi beklenmiyor” şeklinde konuştu.

Hükümete yönelik siyasi protestoların yoğunlaşmasının etkisiyle BIST-100 endeksi önceki yüzde 10.47 düşüşle 76.983 puandan kapanarak 26 Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

‘Siyah Kuğu etkisi’ nedir Kuğuların genelde beyaz olması ve siyah kuğunun beklenmedik bir olay olması nedeni ile piyasalarda görülen beklenmedik gelişmeler için ‘Siyah Kuğu’ (Olasılıksız görünenin) etkisi benzetmesi yapılıyor. Risk gurusu Nicholas Taleb’in yazdığı ‘Siyah Kuğu’ adlı kitapta şu tanım yer alıyor: “İhtimal dışı ve öngörülemez, çok etkili ve daha az rastlantısal ve daha öngörülebilir hale getiren bir açıklama uydurma hali.”

Alış ve satış genele yayıldı

Borsadakidüşüş ve çıkışlarda lokomotif özelliği olan bankaların son 2 günlük hareketlilikte öncülük etmediğinin görüldüğünü belirten bir analist, “Genele yayılan bir tepki alımı söz konusu. Düşerken de bütün hisselere yansıyan bir satış vardı. Aynı şekilde tepki alımlarının da genele yayıldığını görüyoruz” dedi.

Faiz ve kur da topanlandı

Dünküsağduyu çağrısı içeren siyasi mesajlar ve tepki alımlarıyla kur ve faiz de toparlandı. Analistler sert düşüşü yatırımcıların fırsata çevirdiği yorumunu yaparken, dün piyasaya 1 milyar doların üzerinde giriş olduğunu belirtti. Tahvil/bono piyasasında önceki gün yüzde 6.47 seviyesindeki bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 6.23’lere geriledi. Yüzde 7.15’in üzerine çıkan 10 yıl vadeli tahvillerde ise faizler yüzde 6.86 seviyelerine kadar düştü. Önceki gün en son Ocak 2012’deki 1.90 seviyesini gören dolar ise TL  karşısında güne başladığı 1.8836-1.8844 seviyesinden düşüşünü sürdürerek 1.8745-1.8748 seviyelerine kadar geriledi.

Normalleşmenin sürmesi önemli

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, “Köşk’teki Gül-Arınç görüşmesi ve sonrasındaki basın açıklaması günün hikayesinde pozitif beklenti olarak rotaya oturmuştu. Bu haber akışı dün sabahtan bu yana alış yönünde piyasayı destekledi. Açıklamanın pozitif tonlamada, piyasanın beklentilerinin biraz daha ilerisinde gelmesi büyük ölçüde rahatlama sağladı” dedi. Karayazıcı Reuters’a yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Tansiyon düşüyor. Yabancı yatırımcılar öneki gün çok büyük satış yapmamıştı. dün de de alış tarafındaydılar diye düşünüyoruz. Hem siyasi atmosferde hem de sokaklarda en kötünün geride kaldığı yönünde bir algı oluştu. Normalleşme devam ettikçe yükselişin 85.000’lere kadar sürmemesi için bir neden yok.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.