Tebliğ değişti, şirketler birbiri ardına borsadan çıkıyor

11.07.2014 - 16:01 | Son Güncelleme :

1 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin ardından ABANK, Türk Demirdöküm, POAŞ ve Mutlu Akü borsa kotundan çıkacağını açıkladı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_borsa_650_3.jpg">

SPK'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe giren ve hakim ortağa makul fiyat düzeyinden çıkma imkanı veren Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği, halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan şirketlere borsadan çıkma yolunu açtı.

SPK'nın "Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği"nin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin ardından ABANK, Türk Demirdöküm, POAŞ ve Mutlu Akü borsa kotundan çıkacağını açıkladı.

##$HABER_943258$##


TEBLİĞ HAKİM ORTAĞA FİYAT AVANTAJI SAĞLIYOR

SPK'nın 2 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği ile, sahip olunan payların ortaklığın oy haklarının en az yüzde 95'ine ulaşması durumunda, hakim ortak açısından diğer pay sahiplerinin tamamını ortaklıktan çıkarma hakkı verilmişti.
Tebliğde, ortaklıktan çıkarma hakkının kullanım bedelinin ise, hakim ortak konumunun kazanıldığının veya hakim ortak konumunda bulunup ek pay alındığının kamuya açıklandığı tarihten önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalamasının belirleneceği ifade ediliyor.

Uzmanlar, yabancı hakimiyetindeki bu şirketlerin halka açıklık oranlarının çok düşük olduğunu ve bunun da pazarda sağlıklı fiyat oluşumunu engellediğini, bu yüzden de bir süredir borsa kotundan çıkmayı düşündüklerinin bilindiğini aktarıyor. Konuya ilişkin Tebliğin yürürlüğe girmesi ile ortaklıktan çıkarma hakkını kullanmak üzere harekete geçen iki şirketin, yeni tebliğ ile fiyat tespitinde bazı avantajlar elde ettiklerini ifade eden uzmanlar, daha önce
hak bedeli hesaplanmasında uygulanabilecek farklı modeller yeni tebliğ ile
sadece açıklamadan önceki son 30 günlük aritmetik ortalama modeli ile hakim ortağa bir avantaj ve belirlilik sağlamış olduğunu aktarıyor.

YÜZDE 5'TEN AZ 25 ŞİRKET DAHA VAR

Halka açıklığı zaten düşük olan bu paylarda 30 günlük ortalama fiyatı hakim ortak için makul seviyelerde olduğu anda ortağın ilave pay alarak bunu kamuya duyurması diğer ortakların paylarını makul bulduğu bu fiyattan alma hakkını veriyor.

Uzmanlar halka açıklık oranı çok düşük olan bu ve bunun gibi payların eğer ikincil halka arz düşünmüyorlarsa borsa kotundan çıkmalarının borsa için iyi olduğunu belirterek, şu anda halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan başta Denizbank, Alternatifbank ve Türk Ekonomi Bankası, Carrefour, Tuborg ve Boyner olmak üzere yaklaşık 25 şirket paylarının Borsa İstanbul'da işlem gördüğünü kaydediyor.

Öte yandan 8 Temmuz'da yayımlanan SPK haftalık bülteninde, Alternatif Yatırım Ortaklığı AŞ'nin de tasfiye ve buna paralel olarak borsa kotundan çıkmak için yaptığı başvurunun Kurul tarafından onaylandığı bildirildi. Kurul şirketin diğer ortakları için doğan ayrılma hakkı bedeli olarak, tasfiyeye ilişkin kararın ilk kez kamuya duyurulduğu 17 Mart tarihinden önceki 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyatının belirlendiğini kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.078 Değişim: -0,03% Hacim : 28.204 Mio.TL Son veri saati : 11:10
Düşük 9.077 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3631 Değişim: 0,14%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9561 Değişim: -0,31%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,64 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.