Teknik sorunlara rağmen borsa 14 ayın yeni zirvesinde

23.07.2014 - 09:44 | Son Güncelleme :

Borsa İstanbul'da dünkü arızanın ardından, bugün işlemler 9:35'te başlayamadı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_borsa_650_3.jpg">

Borsa İstanbul'da dünkü arızanın ardından, bugün işlemler 9:35'te başlayamadı. Borsa İstanbul'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama ile işlemlerin 9.50'de başlayacağı duyuruldu. Borsa'da işlemler açıklanan saatte başladı.

Borsa İstanbul'da sabah işlemler teknik bir arıza nedeniyle başlayamazken, iki gün üst üste teknik arıza yaşanmış oldu. Borsa İstanbul, ariza ile ilgili "Dün yaşanan teknik arıza sonrası, Pay Piyasalarımız tarafından akşam boyunca gerçekleştirilen testlerde piyasaların başlangıç simülasyonları yapılmış, buna bağlı olarak sabah seans başlangıç ve bitişlerini ayarlayan saat tablosunda, sürekli müzayede başlangıç saatinde sistem saatinin ayarlanması ile gözlenen uyumsuzluk nedeniyle, sürekli müzayede 9:35:00 yerine saat 9:50:00’da başlatılmıştır," açıklamasında bulundu.

Borsa İstanbul geç başlayan seansta 83 bin puanı aşarak 14 ayın yeni zirvesini gördü. Yüzde 0,7 yükselen BIST 100 endeksi, 83168 puanı gördü.

##$HABER_944655$##

Borsa Başkanı İbrahim Turhan CNBC-e televizyonunda konuk olduğu Finans Cafe programında dün yaşanan aksaklığın, aracı kurum kaynaklığı olduğunun altını çizdi. Turhan, sorunun bir teknoloji sorunu olmadığını, gelen hatalı bir mesaj kaynaklı olduğunu belirtti.  "İki gün üst üste teknik sorun yaşamadık," diyen Turhan, bugünkü aksaklığın ise başlangıç saatinin yanlış girilmesinden kaynaklı bir operasyonel hata yani insan hatası olduğunu belirtti.

DÜN DE HATA DOLAYISIYLA İŞLEMLER DURDU

Borsa İstanbul'da işlemler dün saat 9:53 itibari ile teknik arıza nedeniyle gene durmuştu. Arıza 10:55 itibariyle giderilmişti.

SPK başkanı Vahdettin Ertaş ise Yeni Şafak'ın haberine göre bu teknik arızanın ilginç olduğunu belirtmişti. Ertaş açıklamalarında, "Bazen bir yerden bir kablo çıkıyor, emir girilemiyor, öncekilerde genelde yeni seans başlayınca arıza oluyordu, ilk kez seansın ortasında arıza çıkması dikkat çekti. Bu biraz daha enteresan. Genellikle endeksteki senetler değiştiğinde ya da saatler değiştiğinde onun ayarlanması sırasında teknik nedenlerle ortaya çıkabiliyordu. Ama bu seans devam ederken birden kesilmesi karşılaşılan bir durum değil doğrusu," dedi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

BORSA İSTANBUL: ARIZA TEKNİK

Borsa'dan yapılan açıklamasında hatanın teknik olduğu belirtilerek, herhangi bir sabotaj iddiası yer almadı. Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamanın tamamı:

"Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem yapmakta olan bir yatırım kuruluşu tarafından 9.52:12’de gönderilen emir düzeltme mesajında ilgili kurumun kullandığı yazılım sisteminden kaynaklanan bir sorun oluşmuştur. Söz konusu sorun, Borsa İstanbul İşlem Sistemi tarafından ilgili senedin işlendiği bellek bölümünde (partition) emir akışının durmasına neden olmuştur.

Emir akışındaki bu sorunu çözebilmek için Pay Piyasası işlemleri durdurulmuştur. Sorunun ilgili yatırım kuruluşunun hizmet aldığı yazılım firması tarafından geliştirilmiş emir iletim arayüzü (FIX) uygulamasından kaynaklandığının tespit edilmesi üzerine, söz konusu yatırım kuruluşunun kullanıcısının işlemleri durdurulduktan sonra, 10.55:00 itibariyle Pay Piyasası işlemleri tekrar başlatılmıştır.

İlgili yatırım kuruluşunun emir iletim arayüzü (FIX) uygulamasını geliştiren yazılım firmasına sorun hakkında bilgi verilmiştir. Söz konusu sorunun ilgili yazılım firması tarafından düzeltildiği bilgisinin alınması sonrasında ilgili yatırım kuruluşunun emir iletim arayüzü (FIX)bağlantısı da 11:55:00 itibariyle açılmıştır.

Sistem, saat 10.55:00’ten itibaren normal seyrinde çalışmakta olup, Birinci Seans olağan kapanış saatinde sona ermiştir."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.