Torbadan 'erken emeklilik' müjdesi

15.09.2014 - 10:09 | Son Güncelleme :

Torbadan madenciye, çalışan anneye ve Bağ-Kur borcu olana müjdeli haber

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/maden_soma_650_4.jpg">

Torba Yasa yazı dizimizin üçüncü gününe müjdeli haberle giriyoruz. Yasayla üç ayrı kesime ‘erken emeklilik’ müjdesi veriliyor. Bu kesimler, çalışan anneler, Bağ-Kur borcu olanlar ve yeraltı işçileri.

Torbadan Yasa ile üç ayrı kesime de “erken emeklilik müjdesi” veriliyor.
hurriyet.com.tr'den Sükrü Kızılot'un haberine göre; bu kesimler; çalışan anneler, Bağ-Kur borcu olanlar ve yeraltı işçileri.

Çalışan kadına erken emeklilik

Torba Yasa çalışan kadınlar için de “erken emeklilik” için önemli düzenlemeler içeriyor.

Çocuk sahibi olan çalışan kadınlardan, emeklilik için gereken yaş ve sigortalılık süresi koşullarını sağlamış oyup, prim günü eksiği olanlar, doğum borçlanması yoluyla 6 yıl erken emekli olabilecekler. Başka bir anlatımla çalışan anneler 6 yıl kazanabilecek.

Daha önce 2 çocuk için borçlanabilirken, bu sayı 3 çocuğa yükseltildi.
Bu güne kadar SSK’lı kadınlara tanınan doğum borçlanması, Bağ-Kur’lu ve memur kadınlara da tanındı. Hemen belirtelim, borçlanılacak olan süreler, sigortalı olarak çalışılmamış olan süreler oluyor. Borçlanılacak gün sayısı ile 12,10 TL’nin çarpılması suretiyle, ödenecek tutar hesaplanacak.

Yasa bu yönüyle kadınlar arasındaki eşitsizliği de ortadan kaldırmış oluyor.

80 bin Bağ-Kurlu 'ya avantaj

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Torba Yasa ile Bağ-Kur borcu olanlara da avantaj sağlandı.
Bağ-Kur borcu olduğu için emekli olamayan vatandaşlar yapılandırma sistemini kullanabilecek.

Bu yola başvuranlar; borcunun faizlerini sildirip, ana parayı yapılandırabilecekler.

Böylelikle birikmiş ve ödenemeyecek duruma gelmiş borcu taksitler halinde ödeyerek hizmetlerini artıracak. Bunun için iki ayda bir ödemeli 18 taksit 36 ay vadeyi kullanabilecek.

Bu şekilde günler tamamlanıyorsa da emeklilik işlemlerini başlatacak.

Madencilere erken emeklilik

Madenciler için 55 olan emeklilik yaşı 50’ye inecek. Yıpranma hakkı ile birlikte yer altında çalışan bir madencinin emeklilik yaşı 45’e kadar inebilecek.

Maden işçilerine özel avantajlar

##$HABER_954844$##

Soma felaketinden kısa bir süre sonra çıkan bir yasa ile Soma’daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye kamuda iş verilmesi ile ilgili yasal düzenleme yapılmıştı.

Torba Yasa ile maden işçilerine yönelik düzenlemelere devam edildi.
Maden işçilerinin, “erken emeklilik” dışında, aşağıdaki avantajları da olacak.

Borçlar ve aylık bağlanması

Kazada ölenlerin SGK’ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

Soma’da ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak.

Asgari ücretin 2 katından az olmayacak

Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından (bugün itibariyle 2,268 TL’den) az olmayacak. Yani madencinin net ücreti en az 1.927,80 lira olacak.

Çalışma süresi

İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

Yıllık izin

Maden işçileri için hizmeti 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dahil) olanlarda yıllık ücretli izin süresi 4 gün artırılarak 18 günden aşağı olamayacak. Bu süre 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlarda 24 gün, 15 yıl ve daha fazla olanlarda 30 günden az olamayacak. İzin sürelerine işçilerin hafta tatilleri de ayrıca eklenecek.

İşe iade

Diğer işçilerde, en az 6 ay süre ile çalışılması halinde “işe iade” söz konusu iken bu süre maden işçilerinde kaldırıldı. Buna göre, örneğin 3 gün çalışan maden işçisi, işe iade davası açıp, sonucuna göre işe iade edilebilecek.

Geriye dönük hizmet borçlanması var mı?

HÜRRİYET okurlarının, özellikle son günlerde en çok merak ettikleri ve sordukları soru; “geriye dönük bir hizmet borçlanması olup olmadığı” ile ilgili.
Hemen yanıtlayalım; Torba Yasa’da “geriye dönük hizmet borçlanması” yok.
Bu nedenle, herhangi bir şirket üzerinden borçlanıp, toplu ödeme vb. ödeme yapmak suretiyle sigortalılık süresini artırmak mümkün değil.

Ancak, bir işyerinde sigortasız olarak çalışan işçi, “hizmet tespiti davası” açmak ve sigortasız olarak çalıştığı dönemi kanıtlamak suretiyle, o süreyi sigortalı hizmeti olarak saydırabilir. Burada da sigortalılık girişi hiç bildirilmeyenler için «5 yıllık zamanaşımı» süresi var. Ancak girişi bildirilenler yönünden zamanaşımı söz konusu değil.

65 yaşını dolduranlara ödeme affı

65 yaşını dolduran kişilere, yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler silinecek.

Ayrıca ilgililer hakkında herhangi bir adli, idari ve icrai takibat yapılmayacak. Ancak yersiz ödemeler kapsamında daha önce yapılmış tahsilat varsa, ilgisine iade edilmeyecek (Md. 82).


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.