Tribünler boş ama bakanlar memnun

01.10.2014 - 09:32 | Son Güncelleme :

'Bilet satışı ve vergi geliri artıyor, memnunuz'

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tribun_45.jpg">

Statlara girişte getirilen Passolig kart zorunluluğunun seyirci sayısını azalttığı eleştirilerine, Maliye Bakanı Şimşek ve Spor Bakanı Kılıç’tan, “Bilet satışı ve vergi geliri artıyor, memnunuz” açıklaması geldi.

Hükümetin statlara girişte, ‘Passolig’ kartı zorunluluğunu getirmesi,  ‘İzleyici sayısı düştü, tribünler boş’ şeklinde eleştirilirken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Spor ve Gençlik Bakanı Çağatay Kılıç’tan tam tersi açıklama geldi. hurriyet.com.tr'den Hülya Güler'in haberine göre; Maliye Bakanı Şimşek, “Statlar boş kaldı’ diye eleştiri yapıyorlar ama bizim bu alandaki vergi gelirlerimiz arttı” dedi. Spor Bakanı Kılıç da, bilet satışlarının geçen yılın bu dönemine göre yüzde 50 arttığını belirterek, “Bunda derbi maçların erken olmasının da etkisi olabilir ama, derbi etkisini çıkardığınızda da yine satışların arttığını görüyoruz” diye konuştu.

Kayıt dışını engelliyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun İstanbul’daki toplantısının Başbakanlık himayesinde gerçekleşen kapanış resepsiyonunda sohbet etme imkanı bulduğumuz iki bakan Şimşek ve Kılıç, Hürriyet’e, Passolig ile ilgili tartışmaların geçici olduğunu, yararları görüldükçe tüm taraftarlar tarafından daha çok benimseneceği değerlendirmesini yaptı. Şimşek, Passolig uygulamasından özellikle vergi gelirlerindeki artıştan dolayı memnun olduklarını kaydederek, “Henüz vergi artışının miktarı konusunda bir çalışma yapmadık. Dünyanın pek çok ülkesinde de söz konusu olan Passolig gibi uygulamaların birçok yararları var. Bunlar defalarca gündeme geldi. Bizim açımızdan bilet satışında kayıtdışını ortadan kaldırması nedeniyle son derece olumlu bir adım” diye konuştu.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Geçmişe dönük inceleme

Futbol kulüpleri anonim şirket statüsünde yapılanmaları olduğu halde, kurumlar vergisi mükelefi değil. Kulüpler bilet fiyatı üzerinden yüzde 18 KDV ödüyor. Dolayısıyla satılan tüm biletlerin kayıt altına alınması daha fazla KDV ödenmesi anlamına geliyor. Şimşek, stat girişlerinde ve bilet satışlarında yapılan sahtecilik ve kayıtdışı diğer eylemlere değinse de, bu konudaki tartışmaların bir parçası olmak istemediğini vurguladı. Futbol kulüpleri için, “Müthiş transferler yapıyorlar, gazetelere manşet oluyor ama vergi ödemeye gelince bakıyorsunuz ortada bir şey yok” diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakında bu konuya el atacağız. Kulüpleri diyete sokacağız. Geçmişe dönük vergi incelemesi yapılacak.”

Bedava bilet dönemi bitti

GENÇLİK ve Spor Bakanı Kılıç ise, özellikle sahte biletle stata girişlerin, bedava bilet dağıtılması gibi uygulamaların kamuoyunda zaten bilindiğini belirterek, “Bu uygulama ile kulüplerin de gelirleri artacak. Böylece spora olan yatırım, futbolun kalitesinin yükselmesi gibi pek çok olumlu sonuç elde edeceğiz. Şu an bazı kesimlerde dile getirilen eleştiriler var ama, olumlu sonuçları gördükçe düzeleceğine inanıyorum. Hedefimiz sporun ve sporcunun desteklenmesi. Biz sadece bu yıl spora 270 milyon TL’lik bir destek bütçesi ayırdık. Bunun dışında önümüzdeki dönemde yürürlüğe girmek üzere, olimpiyatlarda veya diğer şampiyonalarda başarılı olan öğrencilerimizin hem spor hayatını hem de eğitimini bir arada sürdürebilecekleri bir uygulama olacak” diye konuştu.

##$HABER_956813$##

Passolig sayısı 365 bini buldu

PASSOLİG kart sayısı şu ana kadar 365’i buldu. Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe gibi büyük kluplerin logosunun yer aldığı Passolig kartlarının fiyatı 25 lira. Diğer kulüplerin kartlarının fiyatı ise 15 TL. Kartların 8 lirası kart ücreti olarak Passolig şirketine giderken, geri kalan ücret kulübün oluyor. Passolig yetkilileri, geçen yıl Türkiye genelinde birinci ve ikinci lide bir haftada maç seyreden sayısı ortalama 140 bin kişi olduğunu belirterek, “Şu anda Passolig kartı alanların sayısı 365 bini buldu. Dolayısıyla taraftarın aslında kart aldığını ancak maça daha az gittiği söyleyebiliriz. Bunda Passolig kartı etkisinden çok farklı etkenler öne çıkıyor” dedi.

İlk 4 haftanın bilet satış gelirleri

Hafta    2013/14 Sezonu (Kombine bilet satışları dahil) TL     2014/15 Sezonu (Kombine bilet satışları hariç) TL

1. Hafta 1.870.230                                                             366.054
2. Hafta 660.833                                                                732.985
3. Hafta 1.066.566                                                              683.501
4. Hafta 729.993                                                                 406.302
Toplam 4.327.672                                                               2.188.842

İzleyici az olsa da maç gelirleri arttı

Bilet satışlarının kayıt altına alınması ile, kulüplerin kasasına daha fazla para girmesi hedeflenen uygulamanın ilk örneklere bakıldığında kulüplerin gelirlerinin arttığı görülüyor. Örneğin bu sezon oynanan Akhisar Belediyespor-Fenerbahçe maçını 3 bin 262 kişi izledi. Kulübün kasasına giren para 78 bin 555 TL. Geçen yıl ise yine iki takımın oynadığı maçı 6 bin 509 kişi izlerken, maçın geliri 14 bin 770 TL olmuştu. Aynı şekilde bu sezon oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasında da maça gelen taraftar sayısı 12 bin 236 ve elde edilen gelir 585 bin 660 TL olurken, aynı maçın geçen yılki izleyici sayısı 21 bin 264 iken, geliri 344 bin 387 TL olarak gerçekleşmişti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.