`Türkiye için endişelenecek bir durum yok`

26.06.2013 - 08:47 | Son Güncelleme :

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya borsalarını altüst eden Fed depremiyle ilgili konuştu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/zafercaglayan.jpg">Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya borsalarını altüst eden Fed depremiyle ilgili, “Türkiye için endişe edecek bir durum söz konusu değil. Ekonomide revizyon yok. El ile gelen düğün bayram” yorumunda bulundu.

Çağlayan, müzakere tartışmalarının sürdüğü dönemde AB’nin lojistik üssü ve küresel finans merkezi konumundaki Lüksemburg’a ticari çıkarma yaptı.

Hürriyet`in haberine göre; Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul’dan Lüksemburg’a ilk doğrudan seferine katılan Çağlayan’ı taşıyan uçak uluslararası havacılık geleneklerine uygun olarak yıkandı.

ÇİN ENDİŞE YARATIYOR

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

ELLİOT ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN...

Şanghay borsasında sert düşüşü hatırlatan  Çağlayan, “Fed’in kararlarına odaklanmış durumdayız. Dünya Bankası büyüme rakamlarını revize ediyor. Çin’in rakamları dünyayı endişeye sevk ediyor. Büyümeyi aşağı revize etmesi dünya ekonomisini olumsuz etkiliyor. Türkiye dünya ile entegre bir ekonomidir. Dünyada yaşananlardan etkilenmemesi mümkün değil” dedi.

ENERJİ FİYATI ARTAR

Faiz politikasını Merkez Bankası’nın tespit ettiğini kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu:  “Merkez Bankası önce sözle sonra fiziki olarak müdahale etti. Dolar 1.94’ler seviyesine geldi. Bu da bizim enerji fiyatlarımızı artıracak. İthalatımızın yüzde 60’ı dolar, yüzde 40’ı Euro olunca fiyat dalgalanmaları yaratıyor. Borsa toparlanmaya başladı. Dolarda hedefte mümkün değil. Döviz fiyatlarının ihracatçı tarafından öngörülebilir rakamlar olması önemli. Bizim arzumuz faizlerin düşmesi. Nihayetinde psikolojik eşik kalacak.”

Türkiye ‘tek ayak’ üstünde bekletildi

AVRUPA Birliği’nin (AB) Türkiye’yi 53 yıldır tek ayak üstünde beklettiğini söyleyen Zafer Çağlayan, müzakere gerilimiyle ilgili de şu mesajları verdi: “AB’den gelen son açıklama bizim için heyecan uyandıran bir açıklama değil. Türkiye’nin AB müzakere süreciyle ilgili hoş olmayan açıklamalar vardı. AB 22. Faslın açılmasına karar vermiş. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Ben Türkiye’nin olmadığı AB haritasını eksik görüyorum. Türkiye’siz AB ekonomik olarak bir bacağı eksik demektir. Sert bir ortam yok. Protesto etmenin faydası yok. “

Endişeye gerek yok

Faizlerin daha da düşsün istediklerini bir kez daha söyleyen Çağlayan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yüzde 4.60’lara kadar düşmüştü son olaylara kadar. Dövizde hedef vermek mümkün değil. Türkiye için bir endişe söz konusu değil. Beni telefonla birçok sanayici arkadaşım arıyor. Ne olacak diye soruyor. Döviz fiyatlarının nereye gideceğini bilemem, müneccim değilim. Herkese biraz sabırlı olmalarını, dünya ekonomisini iyi izlemeleri gerektiğini söylüyorum. Bizim hedefflerimizi değişitirmez.“


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.