Türkiye'de tablo kötü: 63 ayın en düşüğünde

01.08.2014 - 10:46 | Son Güncelleme :

HSBC PMITM anket verilerine göre, Türkiye imalat sektörü üçüncü çeyreğin başında gerileme içinde kalmaya devam etti

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sanayi_650_7.jpg">

HSBC PMITM anket verilerine göre, Türkiye imalat sektörü üçüncü çeyreğin başında gerilemeye devam etti. 63 ayın en düşüğüne gerileyen PMI verisi, 2009'da krizden bu yana en hızlı daralmaya işaret etti.

Gelen yeni PMI imalat verisi , neredeyse son üç yılın en yüksek hızında düşerek, fabrika çıkışları, satın alma ve birikmiş işlerin azalmaya devam etmesine yol açtı. Firmalar, istihdam seviyesini artırmaya devam etse de, iş yaratma hızı zayıf seviyelerde gerçekleşti. Son anketten elde edilen bulgular, hem girdi, hem de çıktı fiyatları daha yavaş bir şekilde artarken, enflasyon baskılarının zayıflamaya devam ettiğine işaret etti.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/PMI_verisi.png">
HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) başlığı, imalat sanayisinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. PMI rakamının Temmuz ayında negatif bölgede kalmaya devam etmesi, genel olarak iş ortamının kötüleşmeye devam ettiğinin göstergesi oldu. Dahası, başlık rakamları, 48,8'den sıyrılarak 2009 yılının Nisan ayından bu yana ölçülen en düşük seviye olan 48,5'e geriledi.

Türk imalatçıların aldığı yeni siparişler, Temmuz ayına kadar geçen üçüncü ayda da azaldı. Bu, son beş yılı aşkın bir süredir ölçülen en uzun dizilim oldu ve son döneme ait düşüş, Ağustos 2011'den bu yana ölçülen en yüksek hızda gerçekleşti. Bu durum, ay boyunca yeni ihracat siparişleri hacminin daha yavaş bir şekilde düşmesine rağmen meydana geldi. Türkiye'de mal üretimi, 12 aylık büyüme döneminin ardından, Temmuz ayı dâhil olmak üzere üst üste ikinci ayda da azaldı. Fabrika çıkışlarının daralma hızı Haziran ayında ölçülen vasat hızdan önemli bir ölçüde sapmadı. Anket, yılın ikinci yarısının başlangıcında Türkiye imalat kapasitesinde baskı yokluğunun sürmekte olduğunu vurguladı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Birikmiş işler, birbirini takip eden beşinci ayda da azaldı ve bu azalma Ağustos 2013'ten bu yana ölçülen en yüksek hızda meydana geldi. Yeni işler azalırken, mal üreticileri üst üste iki ay boyunca satın alma hacimlerini azalttılar. Daralma hızı Haziran ölçümlerine paralel seyretti ve Aralık 2012'den bu yana girdi envanterlerinde meydana gelen en hızlı düşüşte payı oldu.

Son anket verilerinden ortaya çıkarılan esas olumlu sonuç, imalatta istihdamın artmaya devam ederek, Haziran 2009'da başlayan dizilimin hâlâ sürmesi oldu. Bununla birlikte, istihdam yaratma hızı Mayıs ve Haziran aylarında kaydedilen zayıf oranlara kıyasla önemli bir değişiklik göstermedi. Temmuz ayında da Türk imalat sektöründe enflasyon baskıları dinmeye devam etti. Yılın başlangıcında yakaladığı 34 aylık rekor seviyeden sıyrılan girdi fiyatları enflasyonunun hızı üst üste altıncı ayda da ılımlılaşarak, Mayıs 2013'ten bu yana ölçülen en zayıf seviyeye geriledi. Aynı şekilde, fabrika çıkışları enflasyonu da, son altı ay içinde beşinci kez yavaşlayarak, marjinal bir hızda seyretti.

##$HABER_945972$##

HSBC Türkiye Ekonomisti Melis Metiner, son PMI araştırma bulguları hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Temmuz ayı satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayinde zayıf seyrin devam ettiğini gösterdi. Alınan yeni siparişler üç aydır, ihracat için alınan yeni siparişler ise iki aydır düşmekte. Temmuz ayında bekleyen siparişler ve girdi alımları endeksleri de 50.0 seviyesinin altında kaldı. Şirketlerin ileriye dönük beklentileri hakkında fikir veren yeni siparişler eksi envanterler göstergesi ise 2012 yılının Mart ayından beri en düşük seviyesinde. Açıklanan resmi veriler de benzer bir resim çiziyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilerdeki aylık artışlara göre imalat sanayi birinci çeyrekte sadece %0.1 büyüme kaydederken, Nisan ve Mayıs aylarında ise üretim ortalama %0.3 düştü. Haziran ayı ve üçüncü çeyrekte de imalat sanayinde üretimin ivme kaybedeceğini tahmin ediyoruz. Ama güçlenen iç talep koşulları ile beraber üretim verileri de dördüncü çeyrekte tekrar artış gösterebilir. Açıklanan veriler, merkez bankasının para politikasını genişletmesiyle beraber iç talepte büyümenin güçlendiğini gösteriyor: özellikle kredi hacmi ve ithalatta ikinci çeyrekte artış var.”
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.064 Değişim: 2,92% Hacim : 91.281 Mio.TL Son veri saati : 17:55
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.071
Açılış: 8.864
32,3223 Değişim: 0,22%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0844 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.299,81 Değişim: 0,98%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.