Türkiye`ye DEV yatırım

04.04.2013 - 15:25 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar1241.jpg">Ekonomi Bakanı Çağlayan, Energy Allied firması ile görüşmelerde son aşamaya gelindiğini, teşvik kapsamında Türkiye`ye gelecek olan Amerikan firmasının 3 milyar dolarlık yatırım planladığını belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD`deki temaslarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Türkiye`nin ABD`ye olan ihracatını artırmanın yollarını bulmak gerektiğine işaret eden Çağlayan, ``Asya, Pasifik ve ABD`de lojistik merkezleri oluşturmak istiyoruz. Şikayet kolaycılık olur. Netice`de bu ülke 2.3 milyar dolar ithalat yapan bir ülke`` dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye`de yatırım yapmaya hazırlanan bir şirketle son aşamaya gelindiği gazetecilerle paylaşan Çağlayan, enerji ve petro–kimya alanında Türkiye`ye yatırım yapmak isteyen Energy Allied`la görüşmelerde son aşamaya gelindiğini, teşvik kapsamında Türkiye`ye gelecek olan Amerikan firmasının 3 milyar dolarlık yatırım planladığını belirtti.

Kömür, amonyum, üre ve sülfirik asit üretmek için Türkiye`de tesis kurmayı planlayan Energy Allied`ın aynı zamanda dizelin alternatifi bir yakıt üretme konusunda da iddialı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, böyle bir durumda Türkiye`nin yüzde 70`in üzerinde dışa bağımlı olduğu bir alanda iç üretime sahip olacağını ve bu üretimin ham maddesi olarak Türkiye`nin kendi kömürünün kullanılacağını anlattı.

Çağlayan, ithalatı azaltıp, ihracatı artıracak bu tarz yatırımları stratejik yatırımlar olarak gördüklerini, Mısır asıllı olan ve dedeleri Türk olan Mike Nasser`ın başında olduğu Energy Allied`in projesinin isminin ``Kömürden Gaza Dönüşüm`` olduğunu belirterek, birkaç yılda tamamlanması planlanan yatırımın, Türkiye`nin yıllık ithalatını 1.5 milyar dolar azaltacağını, 4 bin kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi.

YATIRIMLAR ÇİN`DEN TÜRKİYE`YE KAYIYOR

Maliyetlerin yükselmesiyle Çin`de konuşlanmış birçok firmanın yönünü Türkiye`ye çevirdiğini de aktaran Çağlayan, ``Yatırımlarda Çin`den Türkiye`ye ciddi bir kayma olmaya başladı. Çin`de şu an işçilik ücretleri 450 dolar civarında, bizde ise 400 dolar civarında. Çin`deki iş gücü maliyetleri bizim 6. bölgeden çok daha fazla`` dedi.

Filistin asıllı bir Amerikalı`nın sahibi olduğu firmanın da Kayserili bir Türk firması ile ortaklık anlaşması imzaladığını ve Türkiye`ye büyük bir yatırım yapma kararı aldığını anımsatan Çağlayan, 1 milyar dolardan fazla cirosu olan bu firmanın yatırımını Çin`den Türkiye`ye transfer edenlerden biri olduğunu söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.