Ülker'den Turkcell açıklaması

26.07.2014 - 15:05 | Son Güncelleme :

Çukurova Grubu yüzde 13.8’lik Turkcell hissesini geri almak için Alfa Grubu ile anlaştı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/murat_ulker.jpg">

Çukurova Grubu yüzde 13.8’lik Turkcell hissesini geri almak için Alfa Grubu ile anlaştı. İngiliz Yüksek Mahkemesi ayrıntıları açıklamazken, Rus Altimo 1 Ağustos’ta beklediği ödemenin Ziraat Bankası’ndan karşılacağını duyurdu.

Hurriyet.com.tr'den Vahap Munyar'ın yazısına göre; geçen akşam Çallı Gıda’nın ortağı Bekir Çallı’nın evinde iftar sonrası çay buluşmasında karşılaştığım Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’e Turkcell olayını sordum:

- Hazine Müsteşarlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) planladığınız operasyona takılabileceğini nasıl atladınız?
- Aslında atlamış değiliz. Sorduk, cevapları öyle geldi. O konu aşıbalilirdi.
- Çukurova Holding’e Rus Alfa Grubu’na bağlı Altimo’daki yüzde 13.8’lik Turkcell hissesini  geri alması için 1.6 milyar dolarlık kaynağı Gözde Girişim üzerinden sağlama operasyonu sizin için tümüyle bitti mi?
- İngiliz Yüksek Mahkemesi (Privy Council) nezdinde imza atma aşamasına gelmiştik. O aşamada Çukurova Grubu’nun bize talep ettiğimiz teminatları yeterli ölçüde vermediğini gördük. O nedenle geri çekildik.
- İngiltere’deki Privy Council’in tanıdığı süre 30 Temmuz 2014’te doluyor. Bu durumda iş çözümsüz mü kalacak?
- Bilemiyorum. Belki de süreyi yeniden uzatırlar.
Bu sohbetten iki gün sonra dün akşam üstü Privy Council’den şu açıklama geldi:
- 16 Haziran’daki duruşmanın ardından taraflar hisse geri alımının finansmanına imkan veren şartlar konusunda anlaşmaya vardı. Taraflar arasındaki anlaşma (mahkeme tarafından) 24 Temmuz’da onaylandı ve 30 Temmuz’da yapılması planlanan duruşma gerçekleşmeyecek.
Hemen Murat Ülker’i aradım:
- Çukurova, Alfa ile sorunu çözmüş. Bu çözümde siz var mısınız?
- Bizimle ilgisi yok.
Ülker, durumu öğrenip bana döndü:
- Bizim açtığımız yoldan Ziraat Bankası’yla devam etmişler.
- 1.6 milyar doları Çukurova Grubu’na Ziraat Bankası mı veriyor?
- Öyle olacak.
- Size istediğiniz teminatı vermeyen Çukurova Grubu, Ziraat Bankası’na nasıl verdi?
- Aslında bizim sunduğumuz plana Privy Council de pek sıcak bakmamıştı. Şimdi aynı plan Ziraat Bankası’yla devreye girmiş oldu.
- Ziraat Bankası bu işte devreye nasıl girdi?
- Biz kaynak aktarımını Ziraat Bankası’yla yapacaktık. Planımızı, ne yapmak istediğimizi anlatmıştık.
- Ziraat Bankası nasıl bir teminat almış olabilir? Turkcell hisseleri mi rehin veriliyor?
- Çukurova Grubu’nun yeni bir şirketi var. Onlara bu şirketin hisselerini teminat olarak vermelerini önermiştim. Ziraat’e sanırım o şirketin hisselerini teminat gösterdiler.
- İlerde siz bu işin içine yeniden girer misiniz?
- Şu anda kesilikle biz yokuz. Çukurova’nın Turkcell sorununun bizim gösterdiğimiz planla çözülmesine sevindim. İlerisi içi net birşey diyemem. Ticaretin ne göstereceğini bilemeyiz.
Ülker, noktayı şu ilginç benzetmeyle koydu:
- Bu iş bizim açımızdan bir anlamda “aklın zekatı” oldu...
Altimo: Ödeme 1 Ağustos’ta
RUS Alfa Grubu’na bağlı Altimo, Privy Council’in Turkcell konusundaki anlaşmayı duyurmasının ardından şu açıklamayı yaptı: “Ödemenin 1 Ağustos 2014’te yapılmasını bekliyoruz.”

Hisseleri yükseldi

İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin Çukurova Grubu ile Altimo arasındaki uzlaşmaya onay verdiğini duyurmasıyla birlikte Borsa İstanbul’un kapanmasına az bir süre kala Turkcell hisseleri yükseldi. Turkcell hisseleri yüzde 4.2 yükselerek günü 13.65 liradan kapattı.

6 yıllık dava

Çukurova Holding’le Rus Alfa Grub arasındaki yüzde 13.8’lik Turkcell hissesi tartışması 6 yıl sürdü. Londra’daki Privy Council, Çukurova’ya hisseler için Altimo’ya 1.6 milyar dolar ödemesine hükmetmiş ve bunun için 23 Temmuz’a kadar süre vermişti. Ardından Çukurova Grubu ek süre istemiş bunun üzerine 30 Temmuz son gün olarak belirlenmişti. Çukurova Holding, Turkcell’de hissedar kalabilmek için yapması gereken ödemenin finansmanı için Yıldız Holding’in iştiraki Gözde Girişim ile görüşmeler yürütüyordu. Ancak bu konuda Gözde Girişim, Hazine ve BDDK’dan izin alamadığını ve çalışmalarının devam ettiğini duyurmuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.