Uzmanlar Merkez'in faiz kararını değerlendirdi

27.08.2014 - 14:30 | Son Güncelleme :

Piyasanın uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz kararını bigpara.hurriyet.com.tr için değerlendi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_yabanci_9852.jpg">

Merkez Bankası, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk Para Politikası Kurulu’nu gerçekleştirdi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini değiştirmeyerek 8.25 tuttu.

bigpara.hurriyet.com.tr
Şenay Erdem

Merkez Bankası'nın kararına Borsa İstanbul büyük bir tepki vermezken TL değer kazandı. Merkez Bankası'nın kararını açıklamasının ardından dolar, 2.16'nın da altına inerek 2.1533- 2.1550 bandında hareket etmeye başladı. Euro ise kararın ardından 2.8350'ye kadar geriledi.

Karar öncesinde 80 bin 736 puan seviyelerinde hareket eden BIST kararın ardından yüzde 0.02 puan kaybıyla 80,728'e gerildi.

TCMB sürpriz yaptı
Gökhan Uskuay / Global Menkul Değerler Strateji Müdürü

TCMB’nin attığı adımın en büyük süpriz olduğunu söyleyen Uskuay 'TCMB Başkanı Erdem Başçı 24 Temmuz’da faiz üst koridorunun düşürülmeyeceğini belirttiği için bu yönde beklentilerde azalmıştı' dedi.

TCMB’nin odağı enflasyondan büyümeye kaydığına dikkat çeken Gökhan Uskuay, 'TCMB yurtdışından gelen likiditeyi ve özellikle büyümeninde hız kesmesini ön plana çıkarak üst koridoru indirdi. Bankacılık sektörünün ve günlük fonlama maliyetlerinin azalmasından ötürü tahvil faizlerinde ve BIST’e olumlu etkiler görebiliriz' şeklinde ekledi.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Uskuay şöyle devam etti: 'Bankaların kredi faizleri ve hacminide bu gelişme olumlu yönde etkiler.Aynı zamanda sıcak para akımıda çekecek olması kısa süreli TL’de cazibe yaratır, orta ve uzun vadede ise TL’de kırılganlığa yol açar.'

Faiz indirimi olasılığı zor
Atilla Esen / TEB Yatırım Direktörü

##$HABER_952635$##

Atilla Esen; 'Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuştur. Marjinal fonlama oranı yüzde 12’den yüzde 11,25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5’ten yüzde 10,75’e indirilmiştir. Bu gelişmeler ışığında ana faiz oranında bir gevşeme yapılmamakla birlikte banka maliyetleri açısından olumlu bir takım adımlar atıldığı görülmektedir' dedi.

Esen ayrıca gıda fiyatlarındaki yüksek seyirin enflasyondaki iyileşmeyi geciktireceği açıklamasının olumsuz olduğunu belirtirken Eylül ayından itibaren hem kur sebebiyle hem de hizmet fiyatlarındaki artış sebebiyle genel fiyatlardaki artış eğiliminin kuvvetlenmesi bekleneceğini söyledi. TEB Yatırım Direktörü Esen; Bu sebeple enflasyonda net bir iyileşme görülene kadar daha fazla bir indirim olasılığı zor görülmekte' dedi.

Normalleşmeye giden bir adım atıldı
Şevin Ekinci / Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı

Şevin Ekinci 'Merkez Bankası bundan önceki toplantısında zaten koridorun alt bandını 50 baz puan indirerek yüzde 7.5'e politika faizini de 50 baz puan indirerek yüzde 8.25'e çekmişti. Bugün normalleşmeye giden bir adım atıldı ve üst bant da 75 baz puan indirilerek yüzde 11.25'e çekildi. Zira mevcut duruşun daha simetrik bir bant hareketi içerisinde olması gerektiğini belirtmesi de bugün verilen kararın normalleşme yolunda atılan bir adım olduğunu gösteriyor' dedi. Ekinci; Uzun vadede üst banttaki bu indirimin piyasalarda çok fazla reaksiyona sebep olacak bir karar olmadığını belirtirken 'Önemli olan piyasayı eskeriye olarak fonladığı bir haftalık repo faizinde değişikliğe gitmemiş olmasıydı bence, bu enflasyon görünümü açısından olumlu. Üst bant ek sıkılaştırma zamanlarında kullandıkları bir oran' şeklinde ekledi.

Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Ekinci şöyle devam etti: 'Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele açısından duruşuna ters olan bir karar alınmadı bugün bu hem piyasa oyuncuları hem yabancı yatırımcı hem de ekonomistler açısından görece olumlu algılanacaktır görüşündeyim. Zaten ABD doları/Türk lirası kuruda pozitif bir tepki vererek ilk başta 2.16 seviyesinden 2.1540'a düştü.

Önemli olan Fed'in kritik olan 16-17 Eylül toplantısından sonra da Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeledeki kararlılığı sürdürerek politika faizinde değişikliğe gitmemesi olacaktır.'


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.