Uzmanların FED'den beklentisi ne?

17.12.2014 - 09:12 | Son Güncelleme :

2015 ortasında itibaren faizlerin artabilir

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/fed_650_5.jpg">

Uzmanlar ABD Merkez Bankası Fed'in Açık Piyasa Komitesi'nden çıkabilecek kararları değerlendirdi.

ABD Merkez Bankası Fed’in 16-17 Aralık’ta yapacağı Açık Piyasa  Komitesi’nin öneminin, (FOMC) düşen petrol fiyatları, küresel ekonomideki yavaşlama ve son günlerde gelişen piyasalarda yaşanan sıkıntıların ardından, büyük ölçüde arttığı belirtiliyor. Analistler ABD’nin dünyanın geri kalanın aksine toparlanmasını hızlandırmasını, Fed’in faiz artışını fazla erteleyemeyeceği yönünde yorumlasa da, Paul Krugman gibi dünyaca ünlü ekonomistlerin bir kısmı borçlanma maliyetlerindeki artışın 2015’te gerçekleşmeyebileceği tahmininde bulunuyor. Öte yandan Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian gibi birçok ünlü isim de, '2015 ortasında itibaren faizlerin artabileceğini' öngören piyasadaki hakim senaryoyu destekleyici açıklamalarda bulunuyor.

bloomberght.com'dan Enes Tunagür'ün haberine göre; tüm dünya bugün TSİ 21.00’da açıklanacak Fed kararı ve sözlü yönlendirmesini beklerken, toplantıdan çıkan haberlerin herkes için farklı anlamlar içereceği ifade ediliyor. Son birkaç günde doların gelişen piyasa para birimleri karşısında ciddi biçimde yükselmesi, Fed’in faiz artışını ertelemesi ihtimalini, Türkiye gibi ülkeler için oldukça önemli hale getirdi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, gelişen piyasalar için ‘kolay para’ döneminin sonunun yakın olduğunu ifade etti.

Fed’de 4 yıl kadar ekonomist olarak görev yapan Prof. Dr. Gürkaynak “ABD’de işler iyiye gidiyor. ABD ekonomisi artık hızla toparlanıyor. Dolayısıyla Amerika’da faizler artacak. Bu artışın ilk işaretinin bu veya bir sonraki toplantıda verilmesi çok da önemli değil” diye konuştu.

Fed’in faiz artışını Türkiye açısından değerlendiren Gürkaynak’a göre, Türkiye ABD likiditesine sırtını yaslayabileceği zamanı geçti. Menkul kıymet fiyatlamasının ABD’nin sonsuza dek düşük faiz politikasını sürdürmeyeceğinin farkında olunduğunu yansıtması gerektiğini dile getiren Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, tahvil alımının sonuna gelindiğine dair ilk işaretlerin verildiği dönemde olduğu gibi faiz artışında da piyasanın buna belli bir tepki vereceğini söyledi.

##$HABER_969554$##

Para politikası alanında söylemler ile icraatların etkisini irdeleyen bir makalesi de bulunan Gürkaynak “Kırılganlığı olan bir ülke olduğumuz için bu faiz artışından herkesten fazla etkilenmemiz beklenir” dedi.

Fed'in faiz artışının zamanlaması için kullandığı 'kayda değer süre' ifadesinin bu haftaki toplantı sonrası kullanılıp kullanılmaması, özellikle uluslararası piyasaların bugünkü açıklamada dikkatle izleyeceği bir nokta olacak. Analistlerin genel beklentisi, Fed'in kayda değer süre ifadesini bu kez kullanmaması yönünde.

Bloomberght.com'a konuşan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan, Fed'in 2003 sonu ve 2004 başlarında faiz artışına gittiği dönemdeki söyleminden hareketle Fed zaman konusunda 2004'te olduğu gibi 6 ay bağlantısının kurulmasını istemiyorsa, zaman konusunda netlik yaratmayan bir açıklama yapacaktır. Benim de beklentim bu yönde, Fed faiz artışının zamanlamasının verilere bağımlı olduğunu yineleyecektir tahminlerinde bulundu.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen ise, bugün yayımladığı raporda, Fed'in küresel piyasalarda petrol fiyatlarının da etkisiyle yaşanan çalkantıdan ABD ekonomisinin etkilenmediği görüşünde olduğunu ifade ediyor.

Fed'in daha önceki faiz artışları ile bugünün kıyaslanmasının çok da doğru olmayacağını savunan Şen Temsili olarak 6 ayı yansıttığı düşünülen 'kayda değer süre' ifadesinin içi zaten Eylül ayında Yellen tarafından boşaltılmıştı. Ancak piyasalarda bu ifadenin 17 Aralık'ta kaldırılabileceği yönünde ciddi bir beklenti hakim diye konuştu.

Uzmanlar, ABD’de tarım dışı istihdamın Kasım’da 321.000 artarak, Ocak 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından, Fed'in küresel ekonomideki yavaşlama ve petrol fiyatlarındaki düşüşten etkilenmeyerek, para politikasında normalleşmeye devam edeceğini düşünüyor. Uzmanların bu görüşünde, Fed'in Ekim'deki toplantısı öncesinde piyasalardaki volatilitenin artmasına karşılık tahvil alımını sonlandırması etkili oluyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.665 Değişim: 1,47% Hacim : 87.406 Mio.TL Son veri saati : 16:45
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5836 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8412 Değişim: 0,31%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.498,85 Değişim: 0,58%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.