Vakıfbank konusu Meclis gündeminde

23.10.2014 - 17:19 | Son Güncelleme :

Meclis, Vakıfbank'ı konuşuyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/vakifbank_buyuk.jpg">

CHP, Vakıfbank'taki vakıf hisselerinin Hazine'ye devrine ilişkin yasa değişikliğini Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Arınç'a sordu.

2001'de Arınç'ın banka çalışanlarının avukatı olarak hukuk mücadelesi verdiği anımsatılarak, Görüşünüz mü değişti, artık vakıf mallarının korunması düşüncesini savunmuyor musunuz? Bu tasarıyla bankanın kurucusu Adnan Menderes'in vasiyetine ihanet etmiş olmuyor musunuz sorusunu yöneltti. 

hurriyet.com.tr'den Aysel Alp'ın haberine göre; CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Vakıfbank'ın yüzde 58,5 hissesinin önce kamulaştırılmasının ardından da özelleştirilmesinin önünü açacak yasa tasarısını TBMM gündemine taşıdı.

Derviş düzenlemesini Arınç iptal ettirmişti

Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, 2001 krizinden sonra IMF'nin isteği doğrultusunda yapılmak istenen Vakıfbank'ın özelleştirmesine karşı çıktığını anımsatan Oran, 2000 yılındaki KHK'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptalinin Arınç'ın başvurusuyla gerçekleştiğine dikkat çekti. AYM'nin o KHK'yı Anayasa'nın 6,7, 35 ve 87.maddelerine aykırı bularak iptal ettiğini belirten Oran, Arınç'a, Görüşünüz mü değişti, artık vakıf mallarının korunması düşüncesini savunmuyor musunuz? Bu tasarıyla bankanın kurucusu Adnan Menderes'in vasiyetine ihanet etmiş olmuyor musunuz sorularını yöneltti.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Fazilet partisi adına iptal başvurusu yapmıştı

Oran'ın, Arınç'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde özetle şu sorular yer aldı: 

1.      Benzeri biçimde 6.7.2000 tarihinde çıkartılan 606 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Anayasa Mahkemesi tarafından oybirliğiyle iptal edilmedi mi? Şimdi getirdiğiniz bu kanun tasarısı, sizin de başvuru dilekçenizde belirttiğiniz gibi AYM'nin 17.10.2000 tarihli ve Anayasa'nın 6, 7, 35 ve 87. maddelerine aykırı değil midir?

2.      Fazilet Partisi Grup Başkanvekili sıfatıyla yaptığınız konuşmalardaki görüşlerinizi artık savunmuyor musunuz? Vakıfların haklarının her koşulda korunması görüşünüzü değiştirdiniz mi? Bu konuşmanızda aynı konuda çıkartılan KHK’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunuzu ve bu KHK’nin iptal edildiğini anımsatarak, getirilen tasarıda, iptal kararının gerekçelerinin dikkate alınmadığını söylemediniz mi?
3.      Anayasa Mahkemesi’nin, 2000/29 sayılı kararıyla Vakıfbank’ın özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin iptalini sağlayan davanın açılmasını siz sağlamadınız mı, bugün neden tersini yapıyorsunuz?

Çalışanların avukatı olarak mücadele etmiştiniz

4.      2001 yılında yine Vakıfbank’ın blok satışı gündeme geldiğinde Vakıfbank çalışanları, sendika ve Vakıfbank Mem.ve Hizm.Em. ve Sağ.Yard.San.Vakfı’nın danışmanı, avukatı olarak verdiğiniz hukuk mücadelesindeki görüşlerinizi artık terk mi ettiniz?

Menderes'in vasiyetine ihanet değil mi?

5.      Bizzat Adnan Menderes’in talimatıyla 1954’te kurulan Vakıflar Bankası’nın kamulaştırılarak özelleştirilmesinin önünün açılması, vakıf malının satışını gündeme getirmeyecek mi? Vakıf mallarının senedine aykırı biçimde el değiştirmesi, satılması mümkün müdür, bu durum Anayasa’ya aykırı değil midir? Bu tasarıyla Adnan Menderes’in vasiyetine ihanet etmiş olmuyor musunuz?

6.      Piyasa değeri 10 milyar dolar olan Vakıfbank’ın yüzde 60’ının vakıflara ait olması karşısında, iyi bir vakıf hukukçusu olduğunuz için, Türkiye’de malının değeri bu kadar artan başka bir vakıf var mıdır, bu yöndeki saptamanız nedir?

7.      Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün uzun süredir temettü dağıtılmaması nedeniyle gelir kaybına uğradığı şeklinde size ulaşan bir şikâyeti var mıdır, kendilerine 2004-2008 arasında dağıtılan temettülerin toplam miktarı kaç TL’dir?

8.      Vakıflar Genel Müdürlüğü, gelire ihtiyacı var ise elindeki hisselerden bir bölümünü örneğin yüzde 5’ini halka arz edip neden 300 milyon dolar elde etme yoluna gitmiyor?

9.      Vakıfbank’ın temettü dağıtımında şikâyet edilen bir tablo var ise bu durum Vakıfbank’tan değil BDDK’nın 20008 yılında verdiği talimattan kaynaklanmıyor mu?

10.  Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki yüzde 58,5 hissesini aldıktan sonra ne yapacak, hisse karşılığı hazine arazisi mi verilecek? Hisse devri kamulaştırma değil midir?

11.  Vakıfbank Mensupları Emekli Sandığının elinde bulunan ve yaklaşık 1,6 milyar dolara tekabül eden bankanın yüzde 16,10’luk hissesi ne olacak, hükümetiniz bu konudaki planlaması nedir? Bu para SGK’ya mı devredilecek? Bu paradan Vakıfbank genel kurulunda temsil hakkı bulunan çalışan ve emeklilere de pay verilecek mi?

12.  Vakıflara ait bir özel mülkiyet nasıl olup da yasayla kamulaştırabilmektedir?


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5885 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7939 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,83 Değişim: 0,94%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.