Vergilerde artış olacak mı? Memura ne kadar zam yapılacak?

15.10.2014 - 11:06 | Son Güncelleme :

Bütçe ilk 9 ayda 11,9 milyar TL açık verdi; FDF 26,3 milyar TL oldu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/mehmet_simsek_650_15.jpg">

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl olduğu gibi 2015 yılında da alkol ve sigara vergilerine zam yapılacak mı, sorusuna 'hayır' demedi. Ancak Şimşek, "Şu aşamada bu konuda konuşmak istemiyorum ama bütçeyle ilgili varsayımlarımız ne gerektiriyorsa o adımları atacağız" dedi. Şimşek, lüks tüketim vergilerinin artıp artmayacağı sorusuna ise, "Şu aşamada şu ürüne bu ürüne vergi artışı demek için erken ama orta ve uzun vadede lüks tüketime yönelik tedbirlerimiz olacak" dedi.

hurriyet.com.tr'den Aysel Alp'in haberine göre; Şimşek, 2014 yıl sonu enflasyonunun yüzde 9.4 gerçekleşecek olması nedeniyle milyonlarca memur ile emekliye enflasyon farkı verilecek mi sorusuna, "Hukuken bu mümkün değil. Toplu sözleşme gereği 2014 için enflasyon farkı olmayacak. Ancak 2015 yılında enflasyon, öngörülenin üzerinde çıkarsa bu fark verilecek" dedi.  Şimşek hakim ve savcı maaşlarına yapılan zammın yıllık 220 milyon; akademisyenlere yapılanın ise 1.1 milyar maliyet getirdiğini açıkladı.

ZAM SİNYALİ Mİ?

Bakan Mehmet Şimşek, 2015 yılı Bütçe Kanun Taslağına ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek'in, son iki yıldır alkol ve sigara vergilerine zam yapıldığı anımsatılarak, bu yıl da böyle bir artış düşünüyor musunuz, sorusuna verdiği yanıt zam sinyali olarak değerlendirildi. Şimşek, "Sigara alkol piyasalar açısından önemli. Birtakım ön almalara neden olabiliyor. Onun için bu konuda çok konuşmak istemiyorum ama biz bütçeyi bazı varsayımlara göre hazırlıyoruz. Bütçeyle ilgili varsayımlarımız ne gerektiriyorsa o adımları atacağız" dedi.

##$HABER_958134$##

ENFLASYON ORANINDA ARTACAK

Şimşek, yasa gereği zaten sigara ve alkolden alınan maktu ÖTV'nin geçmiş 6 aylık enflasyon oranında arttığına dikkat çekti.

LÜKS TÜKETİM VERGİSİ ARTACAK MI?

Hükümetin 2015-2018 yılı Orta Vadeli Planında yer alan  'lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacağı' ifadesi anımsatılarak hangi malların vergisinin artırılacağı soruldu. Şimşek, "OVP'de genel çerçeve çizdik. Lüks tüketimi caydırıcı vergilendirme zaten yapıyoruz. Geçen yıl otomotiv ÖTV'sini artırdık. Tabii ki yine çalışmalarımız olacak ama şu aşamada şu ürüne, bu ürüne demek için erken. Orta ve uzun vadede lüks tüketime yönelik tedbirlerimiz olacak. Ama şu aşamada yeni bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi.

MİLYONLARCA MEMURA ENFLASYON FARKI VAR MI?

Memur ve emeklileri enflasyona ezdirmeme politikalarının süreceğini söyleyen Şimşek'e, "Sene başında yüzde 5 olarak hedeflenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 9.4 olacağını söylediniz. Bu fark nedeniyle memur ve emekliye enflasyon farkı verilecek mi" sorusuna ise Şimşek, bunun hukuken mümkün olmadığını, memur zammının toplu sözleşme ile belirlendiğini, bu nedenle 2015 yılında enflasyonun öngörülenden yüksek çıkması halinde memur ve emeklilerine fark verileceğini söyledi.

SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

HAKİM VE SAVCILARA YAPILAN ZAM

Bakan Şimşek, hükümetin HSYK seçimleri öncesinde hakim ve savcı maaşlarına yapılacağını açıkladığı zammın yıllık faturasının 220 milyon lira olduğunu belirtti. Akademisyenlere yapılan zammın ise yıllık 1.1 milyar lira ilave ödenek gerektireceğini kaydetti.

AF DEĞİL TAKSİTLENDİRME

Bakan Şimşek, torba yasa ile vergi ve sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılma imkanı getirildiğini ancak bütçe varsayımlarını buradan hiç gelir gelmeyecekmiş gibi yaptıklarını anlattı. Şimşek, "Bu kesinlikle bir af değil, anaparayı, cezayı ve vade farkını alıyoruz. Çok küçük bir gelirden vazgeçip, ödemek isteyene taksit fırsatı sunuyoruz. İnşallah bundan sonra artık Türkiye'de 'af' sözcüğü literatürden çıkacak. Muhtemelen buna ilgi de az olacak çünkü bu bir af değil. Ama bundan sonra af olmayacak" uyarısında bulundu.

MİKRO REFORMLAR GELİYOR

Bakan Şimşek, Türkiye'nin yeniden yüksek ve istikrarlı büyümeye patikasına girmesi için tek yolun yapısal reformlar olduğuna dikkat çekti. Bu çerçeve 25 adım için 1250 tedbir alınacağını belirterek, "Çok kapsamlı bir mikro reform programı hazırladık. Bunu çok yakında Başbakanımız kamuoyu ile paylaşacak" dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.014 Değişim: 2,35% Hacim : 32.748 Mio.TL Son veri saati : 11:31
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3197 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0673 Değişim: -0,15%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.279,77 Değişim: 0,10%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.