Yeni DEİK nasıl kurulacak?

12.09.2014 - 14:23 | Son Güncelleme :

TOBB yönetimi izlenecek yol haritasını konuştu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/TOBB.jpg">

TOBB'da Torba mesaisi dün de sürdü. TOBB yönetimi uzun süreli bir toplantı yaparak izlenecek yol haritasını konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “torba yasa”yı onayladı. Torba Yasa’da gece yarısı verilen bir önerge ile tüzel kişiliği sona erdirilen DEİK’in yerine Ekonomi Bakanlığı bünyesinde yeniden kurulacak DEİK’in yapısı merak konusu oldu. dunya.com'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; önceki gün geç saatlere kadar durum değerlendirmesi yapan TOBB yönetimi dün de uzun süreli bir toplantı yaparak izlenecek yol haritasını konuştu.

DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ne taşınma olasılığının çok yüksek olduğunu belirtirken, kafalardaki soru işaretlerinin giderilebilmesi için bu konularda çıkarılacak ikincil mevzuatın beklenmesi gerektiğini dile getirdiler.

STK’lar kurucu olmak için yarışacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “torba yasa” olarak nitelendirilen “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun”u onayladı. Ankara kulislerinde son dönemlerde ön plana çıkmaya başlayan MÜSİAD’ın yeni kurulacak DEİK’te daha güçlü bir konumda temsil edilebileceği yönünde yorumlar yapılıyor. Yasa Resmi Gazete’de yayımlandığı andan itibaren DEİK’in kurumsal yapısı sona eriyor. Yeni oluşturulacak DEİK’te yer alacak sivil toplum kuruluşlarını belirlemede ise Ekonomi Bakanlığı tek yetkili olacak. Tüzel kişiliği sona erecek DEİK’in sekreteryasını TOBB yürütüyor. Halen belirli paylarla 40 civarında ortağı bulunan DEİK’in yerine kurulacak yeni yapıda kimlerin yer alacağı bir yönetmelikle belirlenecek.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Önergenin gerekçesinden, TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, ASKON, YASED gibi mevcut kurucu ortaklardan, hangilerinin DEİK’te yer alacağı net olarak anlaşılamıyor. Gerekçede DEİK’in TOBB ve TİM gibi kuruluşlarla faaliyetlerinin sonuçlarını daha etkin şekilde paylaşacağı bilgisi, en azından bu iki kuruluşun yine etkin rol alacağı şeklinde yorumlandı.

Torba Yasa’nın ilgili maddesinde, yeni kurulacak DEİK ile birlikte iş konseylerinin görev ve yetkileri, teşkilatlanma ve işleyişleri, organları, bütçeleri, yönetim ve denetimleri ile üyeliğe ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenmesi hükme bağlanıyor. Yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren DEİK bünyesindeki mevcut iş konseylerinin devam eden faaliyetlerinin ne olacağı konusu da yine iş dünyasında yoğun şekilde tartışılıyor.

TIR karneleri için yasa yetmiyor

Öte yandan çeşitli uluslararası dolaşım belgeleri ve TIR karnelerinin düzenlenmesi konusunda TİM’in yetkilendirilmesine ilişkin düzenlemenin de, TİM’in bu yetkiyi doğrudan kullanabileceği anlamına gelmiyor. Dünya genelinde TIR karneleri, 73 ülkeden 170 üyeye sahip olan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) tarafından veriliyor. IRU bu karneleri ülkelerde anlaşma yaptığı kuruluşlar aracılığıyla dağıtıyor. Örneğin TOBB, bir bedel karşılığında IRU’dan aldığı belgeleri, belirli bir kar payı ekleyerek uluslararası taşımacılık yapan şirketlere satıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: -0,18% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,5156 Değişim: 0,21%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5314
Açılış: 32,4475
34,8418 Değişim: 0,35%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8570
Açılış: 34,721
2.473,97 Değişim: 0,47%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.477,78
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.