Yeni faiz indirimleri yolda mı? Uzmanlar yorumladı!

27.01.2015 - 12:48 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_1101.jpg">

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Uzmanlar Başçı'nın açıklamalarındaki satır aralarını okudu...

bigpara.hurriyet.com.tr

Piyasanın aklı karıştı
Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay

Kredibilite sorgulaması ve kafa karışıklığı yaratabilecek bir toplantı olduğunu söyleyebiliriz. TCMB ortalama 2015 petrol fiyatlarını 92 $ sevisinden 55 $ seviyesine indirdi. 2016 petrol fiyatları beklentisi ise 60  $ seviyesinde. TCMB eskiden temkinli ve ortalama piyasa beklentilerini baz alırken, oldukça iyimser bir petrol tahmini ile yıl sonu enflasyon tahmini 60 baz puan düşürdü.

TCMB burada beklentisindeki düşüşe rağmen temkinli ve yatay verim eğrisinin koruyacağını belirtti. Ardından Ocak ayı enflasyonuna bağlı olarak Şubat sonundaki toplantı bitmeden olağanüstü toplanıp faiz inebileceği belirtildi. Gelinen noktada kafalar karıştı. Yoksa normal koşullarda TL’nin değer kazanması ve 100 baz puan daha ek gelebilecek faiz indiriminin borsayı coşturması lazımdı. Piyasanın aklı karıştı.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

75 baz puan kadar daha faiz indirimi görebiliriz
Gedik Yatırım Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Eral Karayazıcı

Ağırlıkla petrol fiyatlarından kaynaklanan enflasyon beklentilerindeki aşağı yönlü revizyonun TCMB Başkanı Erdem Başçı tarafından da ifade edilmesi  ve önümüzdeki aylarda faiz indirimlerini getirebileceğinin söylenmesi son derece önemli.  Önümüzdeki 2 toplantıda toplam 75 baz puan kadar daha faiz indirimi görebiliriz.  Tabi bunun gerçekleşmesi yurtdışında süren pozitif iklimin korunmasına bağlı.

Bu beklenti tahvil piyasalarına pozitif yansımaya devam edebilir. Ancak geride kalan 3 ayda dünya genelinde tahvil faizleri ortalama 80 baz puan gerilerken Türkiye tahvillerinde faizlerdeki gerileme 220 baz puanı bulduğu için bu fiyatlama tahvil cephesinde limitli kalacaktır.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Dolar bu süreçte TL karşısında ralli yapar mı? Sanmıyorum. TCMB dışsal iklimin kaldırabileceği ölçü ve hızda yol almayı yeğleyeceği için son toplantıda gerçekleştirilen faiz indiriminde yaşadığımıza benzer biçimde önümüzdeki aylarda atılacak adımların da  TL ‘de  değer kaybına neden olmasını beklemiyorum.

Olağanüstü bir toplantıyla faiz indirilebilir
Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Şevin Ekinci

Faizlerde limitli aşağı yönlü hareket oluşacaktır. Enflasyon beklentisinde revizyon tamamen petrol fiyatları yüzünden yapıldı.

Faiz indirimlerinin devamı geleceği anlaşılıyor. Hatta Ocak ayında beklediklerinin de altında yıllık enflasyon rakamı gelirse bu durumda 4 Şubat tarihinde olağanüstü bir toplantıyla faizi indirebilirler. Ben bunun gerçekleşmesi durumunda üst bantta 50 baz puan indirim bekliyorum, diğerlerinde değil.

Faiz indirimi süreci devam edecek
ALB Menkul Araştırma Uzmanı Arda Coşar

Merkez Bankası Başçı’nın konuşması enflasyon konusunda iyimser bir tablo çizdi ve piyasada oluşan enflasyonda gerileme beklentisini güçlü bir şekilde teyit etti. Başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarının gerilemesi, döviz kurlarındaki artışın fiyatlar üzerindeki etkisinin azalması yanı sıra gıda enflasyonun normal standartlarına dönmesi ile enflasyonda sert gerileme görülebileceğini bildirdi. 2015 yıl sonu enflasyon  beklentisinin yüzde 6,1’den  yüzde 5,5’e revize edildiğini açıkladı. Biz de özellikle yılın ilk  yarısında düşük petrol fiyatları, gıda enflasyonunun normalleşmesi yanı sıra özellikle yılın ilk 5 ayında görülecek baz etkisiyle enflasyonda sert bir  gerileme bekliyoruz. Tahvil faizlerinde görülen gerilemede bu durumu işaret ediyor.

2014 yılında faiz indirimi önünde en büyük engeli oluşturan enflasyonun, 2015 yılında düşüşe geçmesiyle Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda elinin rahatlayacağını aynı zamanda düşük seyreden büyümeyi de iç talep kaynaklı desteklemek amaçlı faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyoruz. Zira Başçı’nın Ocak ayı enflasyonunun 1.00 puan üzerinde gerilemesi  durumunda 24 Şubat toplantısını beklemeden 4 Şubat’ta olağanüstü toplantı yapacağını açıklaması gelecek dönemde faiz indirimlerinin devam edeceğini gösteriyor.  Bu açıdan Merkez’in Şubat ayında  gecelik borç alma ve verme faizlerinde ve haftalık repo faizinde 50 baz puan indirim yapmasının olası olduğunu düşünüyoruz. Ancak Merkez’in özellikle yılın ilk yarısında enflasyonun gerilemesi ve faiz indirim sürecine devam etmesini beklemekle beraber, diğer merkez bankalarının politikalarını, küresel bazda döviz kurlarının ve TL değerinde görülen değişimleri de göz önünde bulundurarak bu sürece temkinli bir şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca Merkez’in bu süreçte likitide kompozisyonunda yapılan değişiklerle  piyasalara dönem dönem müdahale edeceği beklenmeli.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.