Yükseliş potansiyeli olan 10 hisse

29.08.2014 - 06:00 | Son Güncelleme :

Borsa İstanbul’da (BIST) geçen hafta başında 76 bin 539 bin seviyelerinden başlayan yükseliş hareketi genele yayıldı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_5.jpg">

Borsa İstanbul’da (BIST) geçen hafta başında 76 bin 539 bin seviyelerinden başlayan yükseliş hareketi genele yayıldı. Endeks, hafta içinde bir ara 79 bin 525 puanlara kadar yükseldi. Analistlere göre, 80 bin direncinin kırılması halinde yeni bir çıkış dalgası başlayabilir. Teknik anlamda BIST-100 endeksi 78 bin 500 üstünde kaldığı sürece analistler 80 bin-80 bin 500 bandına kadar giden bir yükseliş göreceğimizi düşünüyor. Bu seviyenin üzerinde de 82 bin-84 binlerin hedefleneceği ifade ediliyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Borsada 80 bin seviyesinin kritik bir dönemeç olduğunda tüm analistler hemfikir. Çünkü yükselişin yeni bir ivmeyle uzun soluklu bir ralliye dönüşüp dönüşmeyeceği bu seviyenin aşılıp aşılmayacağına bağlı. 80 binin aşılması halinde yükselişin devam edeceğini düşünen analistler, aşılmaması halinde ise hareketin sadece tepki olarak kalacağını belirtiyor. Piyasada olası bir geri çekilmede ise analistlere göre, 75 bin-76 bin seviyelerinde yatırımcılar yeni bir portföy oluşturabilir. Kısacası borsaya ilişkin beklentiler olumlu. Ancak bazı dalgalanmalar olması da muhtemel.

Endekste olası gerilemelerde ya da hızlı iniş-çıkışlarda ise analistler hisse değişimi ve yeni portföylerin oluşturabileceğini ifade ediyor. Bu dönemde hisse almak isteyen yatırımcılara ise öz kaynakları güçlü, finansal borçları düşük, net borç pozisyonu düşük veya net nakdi olan, fiyat/kazanç(F/K) oranına göre iskontolu hisseler öneriliyor.

Kaynak: Para Dergisi



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Piyasa.jpg">

Aşağıda 78 bin seviyesi kritik
 
BIST’te şu anda piyasa ortalamalarına yakın seviyelerde işlem görüldüğünü belirten Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, endeksin  fiyat/kazanç oranının 10.8’lerde olduğunu hatırlatıyor. Endeksin 76 bin-75 bin seviyelerine gelmesi halinde yatırımcıların bu seviyeleri alım için değerlendirebileceğini kaydeden Yalçın, ancak oluşan diğer faktörleri de göz önüne almak gerektiğini söylüyor. Bu kapsamda ise FED’in faizleri artırmasını öne çekip çekmemesinin önemli olacağını belirten Yalçın, ‘’Global likidite koşullarına, yurtiçinde enflasyon verilerinin düşüş trendinin devam etmesine, şirket özelinde ise likiditesi yüksek hisse senetlerinden karını ve karlılığını artırmış hisse senetlerine dikkat  edilerek yatırım yapılabilir’ diyor.

Endeksin önündeki en önemli direnç seviyesini 80 bin olarak gören Yalçın, bu seviye geçilirse yeni hedefin 84 binler olacağını belirtiyor. Yalçın, piyasaya ilişkin beklentilerini şöyle özetliyor: ‘’Endeks 78 bin seviyesinin altına inerse 75-76 bin seviyelerine kadar geri çekilme yaşanabilir. BIST’i yukarı götürebilecek faktörler ise, ABD’de düşük faiz ortamının, yurtiçinde ise ekonomik toparlanmanın ve faizlerin aşağı yönlü trendinin devamı olarak sıralanabilir. Tabii ki jeopolitik risklerde de azalma olması gerekiyor. Endeksi aşağı götürecek faktörler ise, yurtiçi ve yurtdışı ekonomik ve parasal koşullardaki bozulma olarak sıralanabilir.’’

Endeksi n önündeki en önemli direnç seviyesini 80 bin olarak gören ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, 80 binin yukarı yönlü kırılması halinde 82-83 binlerin hedefleneceği söylüyor. BIST’in 80 bin üzerinde tutunması halinde teknik görünümün korunabileceğini ifade eden Erkan, ‘’Bu senaryonun gerçekleşebilmesi için BIST-100 üzerinde risk oluşturabilecek FED politikaları ve jeopolitik risk unsurlarının elimine olması veya piyasayı rahatsız etmeyecek düzeyde kalması gerekir. İçeride ise şekillenecek yeni hükümet ve ekonomi yönetimine ilişkin gelişmeler önemli olacak. Öte yandan FED ve jeopolitik risklerin etkili olması durumunda piyasada satış baskısı oluşabilir. Burada izlenmesi gereken en önemli destek seviyesi ise 76 bin olacak’’ diyor.

Endekste 76 bin desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde borsada teknik görünümün bozularak aşağı yönlü trend hareketinin başlayacağını kaydeden Erkan, ‘’76 binin aşağı yönlü kırılması halinde 72 bin ve 70 bin destekleri yeni hedefler olarak görünüyor. Bu desteklerin aşağı yönlü kırılması ise endeks için büyük risk oluşturabilir.’’ diyor.

Endeksin hızlı iniş, çıkışlarının hisse değişimi ve yeni portföy oluşturulması için fırsat olarak kullanabileceğini de öne süren Erkan, bu dönemde hisse almak isteyenlere öz kaynakları güçlü, finansal borçları düşük, net borç pozisyonu düşük veya net nakdi olan, F/K oranına göre iskontolu hisseleri öneriyor. Erkan, özellikle de emsallerine göre iskontolu işlem gören hisselerde alım fırsatlarının değerlendirilebileceğini söylüyor. 



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsa_87.jpg">

Yukarıda hedef 86 bin

Endeks için en önemli direnç seviyesi olarak hem dolar, hem de TL bazında 82 bin seviyesini öngören Galata Menkul Değerler Araştırma Müdürü Polat Yaman da bu seviyenin geçilmesi halinde 86 bin seviyesinin gündeme gelebileceğini söylüyor. Yaman, olası geri çekilmelerde ise önce 76 bin 800 sonrasında ise 75 bin desteklerinin öne çıkacağını düşünüyor.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/tav_havalimanlari.jpg">

"TAV’da güçlü ciro bekliyoruz"

ALB Menkul Değerler Analisti/Enver Erkan
 
TAV Havalimanları: Şirketin işlettiği dördü Türkiye’de olmak üzere toplam 13 adet havaalanı var. 2014 Temmuz ayı yolcu sayısı, geçen yılın eş dönemindeki yolcu sayısına göre yüzde 8, 2013 Ocak-Temmuz ve 2014 Ocak-Temmuz dönemleri arasında ise yüzde 13 artış gösterdi. Euro ve doların Türk Lirası karşısında geçen seneye göre güçlü olması, Havaş’taki yeniden yapılanma, verimlilik çalışmalarının etkisi ve şirketin yılın üçüncü çeyreklerinde daha yüksek bir performans göstermesi, güçlü ciro  beklentimizi destekliyor. TAV Havalimanları hisseleri için 21.45 TL hedef fiyatla yüzde 23 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/alarko_650.jpg">

Alarko Carrier: İstanbul Dudullu’daki radyatör üretim tesisinin kapasitesini artıran şirket 263 bayi ve 243 satış sonrası hizmet birimiyle faaliyet gösteriyor. Alarko Carrier’in net karının 2014’ün altı aylık döneminde hem satış gelirlerinde, hem de karlılığında görülen artışla yüzde 38 artarak 14 milyon 619 bin TL’ye ulaştı. 2014 yılı ilk bilanço döneminde başarılı performans gösteren şirketin olumlu trendini devam ettirmesini bekliyoruz. Alarko Carrier hisseleri için 50 TL hedef fiyatla yüzde 52 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/aselsan_3.jpg">

Aselsan: Şirketin önemli finansman kaynağını, imzalamış olduğu sözleşmeler kapsamında alınan avanslar ve esas faaliyetlerinden yarattığı karlar oluşturuyor. Söz konusu sözleşmelere ilişkin olarak şirketin 2014 yılı ilk yarısı itibariyle 9.4 milyar TL tutarında uzun vadeli siparişi bulunuyor. Bu siparişlerin 2024 yılına kadar olan dönemi kapsadığını belirtelim. 2014 yılının ilk altı aylık döneminde 198 milyon TL net dönem karı açıklayan şirketin, bu karı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 99 oranında arttı.

Söz konusu artış, şirketin kar marjlarında görülen yükselişlerle yabancı para cinsinden almış olduğu avanslardan kaynaklı kur farkı geliri elde etmiş olmasından kaynaklanıyor. Finansal tablosu olumlu olan Aselsan  hisseleri için 11.43 TL hedef fiyatla yüzde 20 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/akçansa.jpg">

Akçansa: Türkiye çimento sektörünün lideri olan Akçansa’nın yıllık toplam klinker üretim tona, çimento kapasitesi 6.5 milyon tona, çimento üretim kapasitesi ise 9.5 milyon tona ulaşmış durumda.

Şirketin 2014 yılının ilk altı aylık döneminde yurtiçi satış gelirleri geçen yılın eş dönemine göre yüzde 38 oranında artarak 655 milyon 928 bin TL oldu.

Yurtdışı satış gelirleri ise geçen yılın eş dönemine göre yüzde 10 oranında azalarak 72 milyon 255 bin TL olarak gerçekleşti. Finansal rakamları açısından dikkatimizi çeken Akçansa hisseleri için 14.28 TL hedef fiyatla yüzde 13 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/turcas_650.jpg"> 

"Turcas Petrol’de ‘kademeli alım’ öneriyoruz’"

Galata Menkul Değerler Araştırma Müdürü/Polat Yaman
 
Turcas Petrol: Yılın ilk yarısında cirosunu 2013’ün eş dönemine göre yüzde 65 oranında artırdı. Esas faaliyet karı ise yüzde 200’ün üzerinde artarak 15 milyon TL’yi geçti. Şirketin finansman gelir-gider kalemlerinde de önemli bir düzelme görülüyor. Öte yandan şirket, defter değerinin yaklaşık yüzde 20 altında işlem gören cazip borsa fiyatı ile de dikkat çekiyor. Bu yıl endeksin altında performans göstermiş olması nedeniyle endekse göre yükseliş potansiyeli olan Turcas Petrol hisseleri için yüzde 30 oranında yükseliş potansiyeliyle ‘’kademeli alım’’ öneriyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/pegasus_ucak_650_5.jpg">

Pegasus: Yılın ilk yarsında maliyetlerdeki sert yükseliş nedeniyle brüt karlılık 86.4 milyon TL’ye gerilerken net dönem karında ise zarar açıkladı. Şirketin 2014 yılı altı aylık bilançosunda yılın ilk çeyreğine göre gözle görülür. Bir düzelme var. Yılın ilk çeyreğinde 100 milyon TL’nin üzerinde zarar çıklamış olan şirket ikinci çeyrekte ise yaklaşık 87 milyon TL net kar açıkladı. Ayrıca yılın ilk yarısında misafir ve koltuk sayılarında yüzde 22’nin üzerinde artış sağlanırken, filodaki uçak adedi de yüzde 23 artarak 53’e ulaştı. Hem iç, hem de dış hatlarda Pazar payında artış sağlandığını da belirtelim. Sonuç olarak şirketteki olumlu gidişatın hisse performansında da yansımasını bekliyoruz. Bu yıl endeksin altında performans gösteren Pegasus hisseleri için yüzde 20 yükseliş potansiyeliyle ‘’kademeli alım’’ öneriyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/tekfen_65000.jpg">

Tekfen Holding: Holdingin gelirleri yılın ilk yarısında inşaat grubunun da desteğiyle 2013’ün eş dönemine göre yüzde 9 oranında arttı. Esas faaliyet karı kaleminde geçen yıl altı aylık ayında 200 milyon TL’nin üzerinde kar açıkladı. Holdingin kar marjlarındaki ciddi yükseliş dikkat çekici Böylece Tekfen Holding’in 2014 yılsonu gelir beklentisi 4 milyar TL’yi aşarken FAVÖK kar beklentisi 400 milyon TL’ye dayandı. Holdingin bekleyen iş stokunun geçen yılın yüzde 20’sinin üzerinde olduğunu belirtelim. Defter değerinin altında işlem gören Tekfen Holding hisseleri, bu yıl endeksin altında performans gösterdi. Bu da bir yükseliş potansiyeli sunuyor. Tekfen Holding hisseleri için yaklaşık yüzde 20 yükseliş potansiyeli ile ‘’kademeli alım’’ öneriyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/migros_650_1.jpg">

Migros, yüksek kar açıkladı’’

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yard.

Barkın Yalçın

Migros:
Yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde 103 milyon TL net kar açıkladı. Yılın ilk yarsında toplamda 82 yeni mağaza açarak toplam mağaza sayısını bin 79’a yükselten şirketin satış gelirleri gıda fiyatlarındaki artışla yüzde 14 yükselerek 1.96 milyar TL’ye ulaştı. Migros’un yılın ikinci çeyreğinde faaliyet giderlerini kontrol etmesiyle FAVÖK marjı beklentilerin üzerinde yüzde .5.9 oldu. Şirketin bu çeyrekte  64 milyon TL’lik finansal kazanç yazması da net karını artırdı. Ayrıca net borç pozisyonu 1.94 milyar TL’den 1.7 milyar TL’ye geriledi. Şirket yönetimi yılın tamamı için çift haneli büyüme beklentisini koruyarak 100-150 arası olan mağaza olarak revize etti. Migros hisseleri için 22 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/thy_ucak_650_4.jpg">

THY: Yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde 398 milyon TL net kar açıkladı. Satış gelirleri, yolcu sayısını yüzde 14 artmasına paralel olarak 6.1 milyar TL’ye çıkarken yolcu getirileri ise bir önceki çeyreğe göre iyileşme gösterse de yıllık bazda yüzde 2.2 geriledi. THY bu çeyrekte 59 milyon TL iştirak geliri ve 57 milyon TL diğer faaliyet karı ve 127 milyon TL’de finansal gider yazdı. THY’nin düşük vergi gideri (57 milyon TL) yazmasının net karını yükselttiğini belirtelim. THY hisseleri için 7.30 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/dogus_oto_650.jpg">

Doğuş Otomotiv: Yılın ikinci yarısında beklentilerin üzerinde 85 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin satış hacmi, yılın ikinci çeyreğinde Pazar payı kazanımlarıyla geçen senenin aynı çeyreğine göre yalnızca yüzde 2 daralarak 34 bin 500 oldu. Satış gelirleri ise yüzde 14 artış gösterdi. Şirketin karlılığında da iyileşme görüldü. Brüt karında iyileşmeye paralel olarak FAVÖK marjı beklentilerin üzerinde yüzde 5.4 oldu. Doğuş Otomotiv, 34 milyon Tlde iştirak karı elde etti. Önümüzdeki dönemdeki talep koşullarının normale dönmesi, şirketi olumlu etkileyecektir. Doğuş Otomotiv hisseleri için 9.30 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.093 Değişim: 0,15% Hacim : 49.356 Mio.TL Son veri saati : 14:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3659 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0043 Değişim: -0,17%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.322,83 Değişim: 0,10%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.