Altın yeniden güvenli liman mı? İşte 5 faktör

06.05.2016 - 15:09 | Son Güncelleme :
Altın yeniden güvenli liman mı? İşte 5 faktör | Altın Haberleri

Altın yeniden güvenli liman haline geliyor.

 

Global piyasalarda işlem gören altın son 30 yılın en iyi yeni yıl başlangıcına imza atarak yüzde 20’den fazla değer kazanmanın tadını çıkartıyordu. Ancak altının ons fiyatı, 15 ayın zirvesini gördükten sonra düşüşe geçti. 

dunya.com'dan Aydın Şahinalp'in haberine göre; haftanın ilk işlem gününde 22 Ocak 2015 tarihinden bu yana ulaştığı en yüksek seviye olan 1.304 doları gören altının ons fiyatı, salı günü en yüksek 1.302 doları görmesinin ardından bu seviyelerde tutunamadı. 
Altının ons fiyatı yaklaşık yüzde 1 gerilemesinin ardından sınırlı azalışını sürdürüyor. 1.279 dolar seviyelerinde alıcı bulan altında yatırımcıların dikkat etmesi gereken 5 unsur bulunuyor.

Haberin Devamı

##$$ALTINWIDGET##$$

Uluslararası altın piyasası uzmanları bu faktörleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası, ABD Dolarındaki hareketler, yatırımcı talebi, Çin ve Hindistan’ın pozisyonu ve Brexit başlıkları altında sıralıyor. 

Geçtiğimiz yıl külçe altın tüccarları, Fed’in yaklaşık 10 yılın ardından ilk kez faiz artışına gitme kararının öncesinde tedirgin bir bekleyiş içeresindeydi. Piyasalardaki hengâmenin gölgesinde kalan altın yatırımcısına pek kazandırmadı. Gelinen süreçte Fed, dünya ekonomisindeki yavaşlamayı öne sürerek faiz artışında daha ihtiyatlı bir yol izleyeceği sinyalini veriyor. Fed kanadından gelen faize temkinli yaklaşım açıklamaları düşük faiz ortamını seven altına yaradı ve daha da değerlendi. 

Faiz ile altın fiyatı arasındaki ilişkiye değinen varlık yönetim şirketi Schroders’tan James Luke, “Fed, faizlerde iki ya da üç kez artışa gitse dahi enfl asyon temelini bulmuş durumda ve gerçek faiz oranı halen düşük kalabilir hatta negatif olabilir. Dolayısıyla böylesi bir ortamda bile altının yükselmemesi için herhangi bir neden yok. Özellikle yatırım evreninde negatif getirili varlıkların çokluğu ve parasal genişleme sonrasına duyulan ciddi kaygıların olduğu süreçte” diye konuştu.

Haberin Devamı

DOLARIN ZAYIFLAMASI ALTINA YARIYOR 

ABD Doları majör para birimleri karşısında kasım ayında ulaştığı sekiz ayın zirvesinden inişe geçti. Amerikan para birimi doların zayıflaması geleneksel olarak altının işine yarıyor. Çünkü değerli metal altın dolar üzerinden fiyatlanıyor. 

Sarı metal merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek için attıkları çaresiz adımlardan da besleniyor. Geçtiğimiz ocak ayında Japonya Merkez Bankası (Boj) ilk kez negatif faiz hamlesi gerçekleştirdi.

Negatif faizler Euro Bölgesi için adeta bir norm halini aldı. Öyle ki, İsveç, Danimarka ve İsviçre’de negatif faizler hakim. 

YATIRIMCI İŞTAHI ANAHTAR ROLÜNDE 

Son haftalarda hızı yavaşlasa da altına doğru gerçekleşen borsa yatırım fonu (ETF) akışı 2009’dan bu yana en üst seviyesine ulaştı. Standard Chartered analistleri müşterileri için hazırladıkları notta, “Altın fiyatının belirlenme sürecinde anahtar yatırımcı iştahında kabarma olup olmadığıdır. 2016 yılının başından beri bu iştah var. Altında yatırım talebi daha önceden yükselme eğilimindeydi. Ancak ne kadar sürecek?” ifadelerine yer verdi. 

Bazı analistler ise altın ETF’lerinin zirve yaptığı Aralık 2012’ye göre üçte bir oranında azaldığını belirterek altının ons fiyatının 1200 dolarda dengelenebileceğini belirtiyor. 

Yatırım Bankası Macquarie’deki analistler hazırladıkları analizde, “Fed’in faiz artırımı sürecinde daha ‘şahin’ bir tona bürünmesiyle birlikte altına doğru yatırım talebinde geri çekilme yaşanacağından dolayı altında kısa vadede düşüş eğilimi olacağını öngörüyoruz” diye yazdı. 

Bu yıl dünyanın iki numaralı ekonomisi Çin piyasalarındaki traderlar çelik, demir cevheri ve diğer emtia vadelilerine milyarlarca yuan dökerken, Şangay Altın Borsası hacminde küçük bir büyüme gördü. 
Thomson Reuters GFMS verilerine göre, Çin’de mücevher satın alımları 2016 yılının ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 27.3 düştü. 

Haberin Devamı

Çin’deki bu gelişme küresel piyasalarda fiziki altın alımlarını 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye çekti. 

Analistlere göre fiyatların yükselmesi Asyalı alıcıları tekrar altına yönlendirebilir. Varlık Yönetim şirketi Schroders’tan James Luke ,” İç ekonomik tansiyonun büyümesiyle Çinli yatırımcılardan altına doğru büyük bir hareket potansiyeli öngörüyorum” diye konuştu. 

Brexit fiyatları tetikleyebilir Uzmanlar gelecek ay Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmamak için referanduma gidecek İngiltere’de sandıktan birlikten ayrılma (brexit) kararı çıkmasının altın fiyatlarını yükseltebileceğini düşünüyor. HSBC’ye göre altın ile birlikte İsviçre Frangı yatırımcılar tarafından “büyük bir güvenli liman “ olarak görülebilir. Banka, sterlin ve eurodan olası sermaye çıkışlarının altın ve franga yöneleceğini belirtti.

‘BASILAN PARAYA OLAN GÜVENİN AZALMASI ALTINI BESLİYOR' 

Finans yorumcusu ve ‘The New Case for Gold’adlı kitabın yazarı Jim Rickards, “ Para arzını ve ekonomiyi kontrol altında tutma konusunda merkez bankaları kademeli olarak kendilerine olan güvenlerini yitiriyor. Bir tür para formu olan altın tüketiciler için diğer para formlarıyla rekabet içinde. Merkez bankalarının bastığı paraya olan güvenin azalması altına olan ilgiyi artırıyor” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3207 Değişim: 0,22%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0267 Değişim: -0,27%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.306,22 Değişim: 1,26%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.