Kurumsal yatırımcılar bu sektör ve hisseleri tercih ediyor

05.02.2016 - 14:09 | Son Güncelleme :
Kurumsal yatırımcılar bu sektör ve hisseleri tercih ediyor | Borsa Haberleri

Kurumsal yatırımcılar borsada sanayi ve hizmet sektörü ile mali sektörü tercih ediyor. Alımlardaki seçicilik ile kayıplar endeksin altında kaldı.

Vakıf Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Serhad Satoğlu, "Hisse senedi yatırımlarımızda risk, hisse senedi fiyatlarındaki iniş çıkışlardır; volatilitedir" diyor. Volatiliteden kastettiğinin ise piyasaların yukarı ve aşağı hareket etmesi olduğuna dikkat çekiyor. Hal böyle olunca uygulanacak stratejiler de oldukça önem kazanıyor. Eğer benimsenen strateji, piyasaların volatilitesini doğal olarak hesaba katıyorsa bu halde piyasaların açık olduğu her gün fiyatlardaki iniş çıkışların da takip edilmesini zorunlu kılıyor. Satoğlu ise stratejisine oldukça güveniyor. Bu güvenle olsa gerek ki, "Risk ortamında bizi başarıya götüren stratejiler en uygun zamanlarda alım satımların yapılmasını ve potansiyeli olduğuna inandığımız hisselerden vazgeçmememizi gerektirir" diyor.

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Şüphesiz potansiyeli yüksek hisse senetleri krizlerde ve sert volatil ortamlarda oynaklık gösterse de ivme yukarı döndüğü anda gerçek değerine hızla ulaşabiliyor. Dahası düşüşlerde endeksten daha az değer kaybederken çıkışlarda da endeksin üzerinde bir performans sergileyebiliyor. Fortune Dergisi'nden Zeynep Aktaş'ın haberine göre; son olarak endeks 2015 yılında yüzde 16,33 değer kaybederken hisse yatırım fonları yüzde 3,58, emeklilik fonları ise yüzde 9,95 oranında değer kaybetti.

Kurumsal yatırımcıların tercihlerine bakıldığında ise özellikle likit hisselere öncelik verdiklerini görebiliyoruz. Emeklilik fonu, yatırım fonu ve yatırım ortaklıkları; sektörel bazda bakıldığında mali sektör içerisinde özellikle banka, holding ve yatırım ortaklıklarını tercih ederken sanayi sektöründe de ağırlıklı olarak otomotivi öne çıkarıyor. Diğer taraftan ulaştırma, kimya ve inşaat sektörleri de tercih edilen sektörler arasında yer alıyor. İşte portföylerinde çeşitliliğe yer veren yerli kurumsal yatırımcıların en fazla tercih ettiği hisse senetleri:

Haberin Devamı

BANKALAR

Bankalar, her dönem kurumsal yatırımcıların ilgi odağı oldu. Borsa İstanbul'daki 178 milyar dolarlık piyasa değerinin yüzde 25'ini, yani 45 milyar dolarlık kısmını bankalar oluşturuyor. Verilere bakıldığında Borsa İstanbul'da işlem gören 14 bankadan sadece dördünün kurumsal yerli yatırımcı tarafından toplandığı görülüyor. Albaraka Türk, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası (C), banka tercihleri arasında öne çıkanlar. Kurumsal yatırımcıların portföylerinde bu hisseler yüzde 5'in üzerinde bulunuyor. Ancak hemen belirtelim ki banka hisseleri son bir yılda yatırımcısına yüzde 23 kaybettirdi. Yapı ve Kredi Bankası'yla İş Bankası (C)'deki değer kaybı yüzde 29'un üzerine çıktı. Bu nedenle kurumsal yatırımcıların 2015 yılı performansı olumsuz yönde etkilendi.
Ancak bu yıl beklentiler daha olumlu. Yatırım kuruluşlarından ÜNLÜ&Co yayımladığı raporda, en beğendiği hisseler arasında Garanti Bankası, İş Bankası ve TSKB'yi sayarken, Akbank'ı da beğendikleri arasında gördüğünü vurguladı. Öte yandan İş Bankası yaptığı açıklamada bu yıl sonunda yüzde 10-12 kredi büyümesi beklerken, mevduattaki artışı yüzde 13-14 aralığında hedefliyor. İş Bankası, bankacılık sektörünün 2016 yılında kredilerde yüzde 12, mevduatta ise yüzde 10 büyümesini öngörüyor.

KAZANDIRANLAR

Kurumsal yatırımcıların portföyüne aldığı hisseler içerisinde Odaş Elektrik, Tat Gıda, İş GMYO, Global Yatırım Holding, Otokar, Kordsa Global kazandıran hisseler arasında yer aldı. Ancak piyasadaki genel düşüşün de etkisiyle ilk 20 hisse senedi içerisinden sadece altı tanesi yatırımcısına kazandırdı. Kayıp sayısı daha yüksek. Kazandıran hisselerin ise farklı sektörlerden olduğunu görüyoruz. Bunlar içerisinden Odaş Enerji için İş Yatırım analistlerinden Aslı Kumbaracı ve Mustafa Küçükmeral hazırladıkları raporda, devam eden yatırımlara dikkat çekerken şirketin en büyük girdi kaleminin doğalgaz olmasından dolayı tahminlerindeki hedef fiyatı yüzde 5 yukarı çekerek 11,83 TL ile "al" önerisinde bulunuyor.

Haberin Devamı

HOLDİNG VE YATIRIM

Alarko Holding, Tekfen Holding, Global Yatırım Holding, Sabancı Holding tercih edilen holdingler arasında yer alıyor. Alarko Holding, bağlı ortaklıklarından Alamsaş'ın sahibi bulunduğu gayrimenkulü satmak için görüşmelerde bulunuyor. Analistler, gayrimenkulün büyüklüğüne bağlı olarak haberin hisse performansını olumlu etkileyebileceğini düşünüyor. Bir diğer firma olan Sabancı Holding, hissesinden bağlı ortaklık Exsa'nın pay geri alım programı kapsamında alımları sürüyor. Son olarak 7,83 TL fiyat ortalamasıyla gerçekleşen alımların ardından 7 Ocak itibariyle elindeki hisse miktarı 5,6 milyon adede çıktı. Geri alım programı kapsamında 12 TL'ye kadar 40 milyon adet hissee kadar alım yapılması mümkün. Bir başka hisse olan Tekfen ise ocak ayının ilk haftasında Ak Yatırım tarafından önerilen hisseler arasına alındı.

OTOMOTİV VE YAN SANAYİİ

Otokar, Türk Traktör ve Kordsa Global otomotiv sektöründe öne çıkan hisseler arasında bulunuyor. Otokar, güvenlik kuvvetlerinin çeşitli hizmetlerinde kullanmak üzere 4x4 tipi zırhlı taktik araç ve bu araçla birlikte çeşitli alt sistemler, bakım ve destek hizmetleri siparişini kapsayan bir sözleşme imzaladı. Sözleşmenin tutan yaklaşık 47.5 milyon euro. Sözleşme kapsamındaki araçların teslimatının önümüzdeki yılın ilk yansı sonuna kadar partiler halinde tamamlanması planlanıyor. Bu rakam şirketin 2016 tahmini cirosunun yüzde 11'ine denk geliyor. Zırhlı araçlar kâr marjı en yüksek segment. Sektördeki diğer şirketlerde de beklentiler yüksek.

ULAŞTIRMA

Bu sektörde yer alan Türk Hava Yollan, yatırım ve emeklilik fonlan ile yatırım ortaklıklarının takip ettiği hisselerden biri. Şirket, bu yıl iç hatlarda 30.6 milyon, dış hatlarda 40,8 milyon olmak üzere diğer yolcularla birlikte toplamda 72,4 milyon yolcu taşınmayı hedefliyor. Kargo taşımasında ise yüzde 13 artış bekliyor. Analistler ise açıklanan büyüme beklentisinin tahminlerinin üzerinde olduğunu belirtiyorlar. Oyak Yatırım analistleri Ocak 2016 raporunda şirketi beğendiklerini ifade ederken coğrafi anlamda lokasyon avantajı, güçlü filo büyümesi ve networku ne dikkat çekiyor. Firmanın yabancı para cinsinden gelir elde ediyor olması ve düşen petrol fiyatlan diğer sayılan avantajlar arasında yer alıyor.

GAYRİMENKUL, CAM VE DİĞERLERİ

Gayrimenkul sektöründe Saf GMYO, Halk GMYO, İş GMYO, enerjide Park Elektrik Madencilik, cam sektöründe Trakya Cam, kimya sektöründe Alkim Kimya, gıda sektöründe Tat Gıda dikkat çeken diğer şirketler. Tat Gıda, geçtiğimiz yılı yüzde 38 getiri ile tamamladı. Analist beklentilerinde öne çıkan bir diğer hisse İş GMYO. Oyak Yatırım analistlerine göre şirket halihazırdaki alışveriş merkezleri, ofis ve otelden oluşan gayrimenkul portföyünün yanı sıra, 2020'ye kadar kira gelirlerinde üç kat büyüme hedefliyor. 2014'te 116 milyon TL olan kira gelirinin, kiralanabilir alandaki kademeli artışlarla birlikte 2020'de 356 milyon TL'ye ulaşacağını öngörüyor. Gedik Yatırım analistleri de sektöre olumlu bakarken halen konut gereksiniminin varlığını sürdürdüğüne dikkat çekiyorlar.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.474 Değişim: -0,53% Hacim : 44.898 Mio.TL Son veri saati : 14:42
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5998 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8101 Değişim: 0,22%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.493,78 Değişim: 0,37%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.