Borsa İstanbul’a Yeni Yönetim Kurulu

01.04.2015 - 09:44 | Son Güncelleme :
Borsa İstanbul’a Yeni Yönetim Kurulu | Borsa İstanbul Haberleri

Borsa İstanbul’un 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel Kurul’da, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı’na 3 yıllığına görev yapmak üzere Talat Ulussever seçildi. Münhal (boşta) bulunan Yönetim Kurulu üyeliklerine Tuncay Dinç ve Halil Tunalı seçildi

2014 yılında gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında Genel Kurul’u bilgilendiren Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer, “2015 yılında da Borsa İstanbul’u tarihi günler bekliyor. Son birkaç yıl içinde başlattığımız girişimlerin meyvelerini gerek hacim gerekse karlılık olarak bu yıl itibarıyla toplamaya başlayacağımızı düşünüyor, 2016 yılı ilk yarısının Borsa İstanbul’un halka arzı için uygun bir dönem olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza hız kazandırdık” dedi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul A.Ş. (BİAŞ) Olağan Genel Kurulu, Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü, Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu’nda 31 Mart 2015 Salı günü toplandı.

İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başlayan Genel Kurul’da konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Akyüz, Türkiye Sermaye Piyasalarının önemli atılımlar gerçekleştirdiğini ve Borsa İstanbul’un hızla küresel rekabetçi bir yapıya kavuştuğu bir dönemden geçildiğini kaydetti. Bu süreçte, Doç. Dr. İbrahim Turhan’ın, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden 10 Şubat 2015 tarihi itibariyle ayrıldığını hatırlatan Osman Akyüz, kendisinin görevde bulunduğu süre zarfında bu dönemin idaresini üstün gayret ve başarılarla tamamladığını belirterek, Borsa İstanbul A.Ş’ye kazandırdığı vizyon ve Türkiye Sermaye Piyasaları’na sağladığı katkılardan dolayı şükranlarını sundu.

İlk Olağan Genel Kurul’da Borsanın duayen isimlerinden Bedii Ensari’yi rahmet ve minnet ile andıklarını hatırlatan Osman Akyüz, “Bu vesile ile merhum Abidin Paşa’dan günümüze kadar uzanan Borsa İstanbul A.Ş. serüveninde emeği ve hizmeti geçenlerden ahirete intikal etmişleri rahmet ve hayatta olanları şükranlarımızla tekrar yad etmek isterim. Borsa İstanbul önümüzdeki dönemde de, kurumsal yönetişim ilkeleri çerçevesinde gerek Yönetim kurulu olarak gerekse üst yönetim olarak verilen vazifeyi hakkıyla eda ederek, ülkemize hizmet etmeye devam edeceğine inancımız tamdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Halka Açık Şirket Sayısının Artırılması

Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer de Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, küresel ve yerel gündemin çok yoğun geçtiği; Borsa İstanbul olarak önemli girişimlere imzaların atıldığı bir dönemi geride bıraktıklarını belirterek, 2014 yılında yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Türkiye sermaye piyasasının derinlik kazanmasını destekleyecek en önemli faktörlerden birisinin halka açık şirket sayısının arttırılması olduğunu hatırlatan Hüseyin Zafer, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın 2014 yılında pay piyasasında gerçekleşen halka arzları olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Hüseyin Zafer, “Buna rağmen şirketlerimizin artan bir şekilde özel sektör borçlanma aracı ihraçlarıyla finansman sağladıklarına şahit oluyoruz. Bu kapsamda ihraçlardan sağlanan tutar 2010 yılında sadece 1,3 milyar ABD doları iken 2014 yılsonunda 30,3 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Aynı dönemde ihraç sayısı da 16’dan 517’ye çıkmıştır” dedi.

Türkiye’de şirketlerin piyasa değerinin GSYİH’ye oranının sadece yüzde 32 olduğu düşünüldüğünde önümüzde kullanabilecek çok önemli bir potansiyel bulunduğunu anlatan Hüseyin Zafer, şöyle devam etti:

“Büyük finans merkezlerinde bu oran % 100 – % 175 arasında değişirken; Türkiye’nin yer aldığı gelişmekte olan ülkeler arasında söz konusu oranın % 100’e yaklaştığı veya aştığı merkezler görüyoruz. Hiç kuşkusuz, Türkiye olarak dünya ortalamalarına yaklaşmamız halinde, sermaye piyasalarımızın bambaşka bir aşamaya geçeceği açıktır.”

Özel Pazar Devreye Alındı

Borsa İstanbul için 2014 yılının en önemli gelişmelerinden birinin Özel Pazar’ın devreye alınması olduğunu kaydeden Hüseyin Zafer, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Yeni platform şirketlere halka açılmadan finansman bulma, payını satmak isteyen şirket ortaklarına likidite sağlama, yatırımcılara ise hem yeni yatırım seçenekleri, hem de yatırımlarını likide edebilme imkânlarını sunacaktır. Yıl içinde Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Beyefendi’nin takdimleri ile ödüle layık görülmemiz de atılan adımların ne kadar yerinde olduğunu ortaya koymaktadır.”

Yurtdışı İşbirlikleri

Hüseyin Zafer, bölgesinde sermaye piyasası araçlarının alınıp satıldığı bir merkez olmayı hedefleyen Borsa İstanbul’un, başta yakın bölge borsaları olmak üzere uluslararası borsa ve finans kuruluşlarıyla olan ilişkilerini her geçen gün daha da ileri noktalara taşıdığını anlattı.

London Stock Exchange Group ile yapılan işbirliğinin de piyasalarımız için önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkat çeken Hüseyin Zafer, “BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon ürünlerinin Londra Borsası’nda yatırımcılara sunulması ve Londra Borsası iştiraki olan takas kuruluşu London Clearing House’un (LCH.Clearnet) bu ürünlere ilişkin işlemlerde merkezi karşı taraf işlevini üstlenmesi sermaye piyasamızın marka değerini destekleyecek, Borsa İstanbul’a olan yabancı yatırımcı ilgisini üst seviyelere çıkaracaktır” dedi.

2015 Yılında da Borsa İstanbul’u Tarihi Günler Bekliyor

Hüseyin Zafer, konuşmasını şöyle tamamladı:

 “2015 yılında da Borsa İstanbul’u tarihi günler bekliyor. Son birkaç yıl içinde başlattığımız girişimlerin meyvelerini gerek hacim gerekse karlılık olarak bu yıl itibarıyla toplamaya başlayacağımızı düşünüyor, 2016 yılı ilk yarısının Borsa İstanbul’un halka arzı için uygun bir dönem olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza hız kazandırdık. 20 Mart tarihi itibariyle halka arz sürecine aracılık etmek isteyen kurumların başvurularını almış bulunuyoruz.”

Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Seçildi

Genel Kurul’da konuşmaların ardından yıllık faaliyet raporu, 2014 faaliyet yılına ilişkin bağımsız denetim raporu, 2014 yılı faaliyet ve hesap dönemine ilişkin 2014 yılsonu Bilançosu ve Kâr/Zarar Tablosu okunarak, müzakeresinin ardından onaylandı. Genel Kurul’da, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeleri Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde ibra edildi.

Genel Kurul’da daha sonra, Şirket Esas Sözleşmesinin 10 ve 11 inci maddeleri çerçevesinde 31.03.2018 tarihine kadar 3 yıllığına görev yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı ile münhal bulunan iki Yönetim Kurulu Üyesi’nin seçimi gerçekleştirildi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Talat Ulussever seçildi. Boşta bulunan Yönetim Kurulu üyeliklerine Tuncay Dinç ve Halil Tunalı seçilirken Borsa İstanbul’un yeni Yönetim Kurulu’nda Osman Akyüz, Mustafa Büyükabacı, Seyit Ahmet Işkın, Melikşah Utku, Talat Ulussever, İlhami Koç, Işınsu Kestelli, Murat Tacir, Tuncay Dinç ve Halil Tunalı yer aldı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu daha sonra toplanarak, görev dağılımı yapacak.

2014 Yılında En Yüksek İşlem Hacmini Gerçekleştiren Yatırım Kuruluşlarına Ödül

Genel Kurul’un ardından Borsa İstanbul piyasalarında 2014 yılında en yüksek işlem hacmini gerçekleştiren yatırım kuruluşlarına törenle ödülleri verildi. 

Törende, Borsa İstanbul’un dört farklı piyasasında 2014 yılında en fazla işlem hacmine ulaşan yatırım kuruluşları ödüllendirildi. Borçlanma Araçları Piyasası, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ile Pay Piyasası’nda en yüksek işlem hacmini gerçekleştirerek ilk üçe giren yatırım kuruluşları ödüllerini Borsa İstanbul Üst Yönetimi’nin ellerinden aldı.

Borçlanma Araçları Piyasası’nda en yüksek işlem hacmini sırasıyla Türkiye İş Bankası A.Ş, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve HSBC Bank A.Ş. gerçekleştirdi.

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda en yüksek işlem hacmini Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. gerçekleştirirken, Rona Döviz ve Kıymetli Maden Tic. A.Ş. ikinci, Nadir Döviz ve Kıymetli Maden Tic. A.Ş. üçüncü oldu.

Pay Piyasası’nda ise sıralama İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Garanti Yatırım ve Menkul Değer A.Ş. olarak gerçekleşti.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda da en fazla işlem gerçekleştiren firmalar sırasıyla İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş, TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Garanti Yatırım ve Menkul Değer A.Ş. oldu.

Borsa İstanbul piyasalarında en fazla işlem hacmine ulaşan yatırım kuruluşlarının başarısı Türkiye’nin gururu yerli akıllı telefon Venus’le ve Vestel tabletle ödüllendirildi.

2014 Yılı VİOP Sanal Portföy Yarışması (VİOPS) Ödülleri de Dağıtıldı

Genel Kurul’da ayrıca, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) tarafından, türev ürünler konusunda katılımcıların piyasa farkındalığının arttırılması ve VİOP’ta işlem gören sözleşmelerin piyasa tarafından daha iyi anlaşılmasının sağlanması amacıyla 2014 yılında ikincisi düzenlenen ödüllü sanal portföy yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.

Yarışmada birinciliği Musa Konak, ikinciliği Serhan Aydoğmuş, üçüncülüğü ise Aysun Dirmen İşat kazandılar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.795 Değişim: 0,75% Hacim : 30.892 Mio.TL Son veri saati : 12:01
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.797
Açılış: 9.754
32,5113 Değişim: -0,09%
Düşük 32,4554 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9562 Değişim: 0,37%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.433,73 Değişim: 0,44%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.