Gong, Varantların 5. yılı için çaldı

04.10.2015 - 22:57 | Son Güncelleme :
Gong, Varantların 5. yılı için çaldı | Borsa İstanbul Haberleri

Deutsche Bank ve İş Yatırım’ın katılımıyla Borsa İstanbul’da Varantların 5. Yılı için gong töreni düzenlendi

Türkiye’de sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve derinleştirilmesi hedefi ile türev bir finansal araç olarak 2010 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan yatırım kuruluşu varantlarının 5. yılı için düzenlenen gong töreni Türk sermaye ve finans piyasalarının ileri gelen isimlerini bir araya getirdi.

Varantların Türk sermaye piyasaları için öneminin ve piyasanın gelişiminin ele alındığı Borsa İstanbul’daki törene Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman ile Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç’un yanı sıra Deutsche Bank ve İş Yatırım yöneticileriyle, sermaye ve finans piyasalarının ileri gelen profesyonelleri katıldı.

Haberin Devamı

“30 Eylül itibariyle geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 25’lik bir artışla Varant piyasalarında 5.47 milyar TL’lik bir prim hacmi yakaladık”

Sermaye Piyasalarının varant ihraç eden iki kuruluşu Deutsche Bank ve İş Yatırım’ın katılımıyla düzenlenen törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman varant piyasasının Türkiye’deki yükselişinden duydukları memnuniyeti belirterek:

“Varantlar bundan 5 yıl önce 2010 yılı Ağustos ayında Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem görmeye başladı. Varant piyasalarında 30 Eylül itibariyle 5.47 milyar TL’lık prim hacmine ulaşmış durumdayız. Bu da geçen yılın rakamlarıyla karşılaştırıldığında yüzde 25’lik bir artışı gösteriyor. Bu ivme bizler için çok sevindirici. Her finansal enstrümanın yatırımcılar tarafından aynı ilgiyi görmediği, hatta bazılarının rafa kaldırıldığı rekabetçi bir piyasa ortamında, varantlar yatırımcılarımız tarafından tercih edilen bir enstrüman haline geldi. Hiç kuşkusuz, bu başarıda; önemli bir vizyon ortaya koyan, ihraççı ve piyasa yapıcı olarak varant pazarının gelişmesine büyük bir destek sağlayan Deutsche Yatırım ve İş Yatırım en büyük rolü oynamıştır. Bu iki güzide kurumumuz likit ve düzenli bir piyasasının oluşmasına verdikleri katkı ile sadece Borsa İstanbul ürün portföyünün çeşitlenmesine destek vermemişler, aynı zamanda yeni yatırımcıları platformlarımıza çekerek Türkiye sermaye piyasasının derinlik kazanmasına da direkt olarak etki etmişlerdir. Bugüne kadar 5.300’ün üzerinde varant ihracı olan piyasamızda şu anda 575 tane varant işlem görmektedir. Bu başarı aracı kurumlarımız ve yatırımcılarımızın da süreci sahiplenmesiyle bire bir ilişkilidir. Bu kapsamda, en büyük beklentimiz diğer aracı kurumlarımızın da mevcut iki varant ihraççımızın ortaya koyduğu anlayış çerçevesinde çalışmalarını sürdürmesidir.” dedi.

Haberin Devamı

“Beş yılda kalıcı bir hale gelen varantlar İstanbul’un gerçek bir finans merkezi haline gelmesi hedefine de katkıda bulunuyor.”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç konuşmasında İstanbul’un gerçek bir finans merkezi olması için bu tür ürünlerin olması ve çeşitliliğin artması gerektiğine dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Türevlerle ilgili olarak Borsa İstanbul’da ilk çalışmalar doksanlı yılların ortasında başlamıştır. Doksanlı yılların ortasında devreye girebilecek olan bu ürün, 2001 krizinden sonra koruma amacı anlaşıldıktan sonra ortaya çıktı. Piyasadaki bu boşluğu varantlar doldurdu.

Her şeyden önce varantlar dinamik araçlar, teorik olarak her şeyin üzerine bir varant çıkarabilirsiniz. Bizde de bakacak olursanız hisse senetleriyle başladı, hemen arkasından döviz, emtia, çok çeşitli ürünler arkasından gelmeye başladı. İkinci olarak Türk insanı kaldıraçlı ürünü seviyor. Varantların bir özelliği de riski sınırlı tutarak, kaldıraçlı olarak yatırım yapma imkânı sağlaması. Dolayısıyla varantlar opsiyonlu ürünlerin bütün özelliklerini bünyesinde barındırıyor.

Üçüncü olarak likidite de çok önemli. Likidite dediğimiz zaman varantın likiditesi değil, varantın kaynağı araçların likiditesini kastediyoruz, çünkü normal şartlarda bir ürün alıp satanlar sadece borsadaki bir beklentiyle alıp satarken ilk defa varantlarla beraber arkasından koruma amaçlı bir takım işler de yapılmaya başlandı ve o hisse senetlerinin veya o menkul kıymetin piyasasındaki likiditeyi arttırdı. Ayrıca bu tür ürünlerle beraber yapılan işlemlerle, fiyatlama da daha güvenilir hale geldi piyasalarda.“

Haberin Devamı

“Borsa İstanbul’da yurt içi hisse senedinde işlem yapar gibi varantlar aracılığıyla Nasdaq100, S&P500, DAX gibi endekslere yatırım yapma fırsatı doğdu.”

Törende Türkiye’nin ilk varant ihraççısı olarak varant piyasalarının gelişmesine verdikleri önemi dile getiren Deutsche Bank Türkiye Başkanı Ersin Akyüz:

“Türkiye’de varantların beşinci yılında, yatırımcının ilgisinin her geçen gün arttığı bu ürünlerin geldiği konumdan oldukça memnunuz. Bu piyasanın oluşmasında ve gelişmesinde beş yıldır ekip olarak tüm paydaşların desteğiyle elimizden geldiğince çalışıyoruz. Deutsche Bank’ın bu konudaki küresel tecrübesini en iyi örnekleriyle Türkiye’ye taşımaya gayret ediyoruz. İlk günlerden itibaren verdiğimiz sözleri tutmuş olmanın gururunu yaşıyoruz.  Bu beş yılda Deutsche Bank olarak 22 farklı dayanakta 2969 varant ve sertifika ihracı gerçekleştirdik. Yerli hisse dayanak varlıklarının yanı sıra, Japonya’dan Amerika’ya belli başlı dünya endekslerini Borsa İstanbul’da yatırımcıların erişimine sunduk. Böylelikle yatırımcılar, Borsa İstanbul’da yurt içi hisse senedinde işlem yapar gibi varantlar aracılığıyla Nasdaq100, S&P500, DAX gibi endekslere yatırım yapma fırsatı doğdu. Varantların yanı sıra, yayılma varantları ve sertifika ihraçları gerçekleştirdik. Bu süreçte her zaman yatırımcıların ve sermaye piyasasının tüm paydaşlarının bu piyasa konusunda bilinçlenmesi  için gayret sarfettik, sarfetmeye devam edeceğiz.  Yüzlerce halka açık seminerde varantların sağladığı fırsatları ve getirdiği riskleri yatırımcılarımıza ve piyasa çalışanlarına  elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde ise, daha öncede paylaştığımız gibi bu piyasada yatırımcıların ufkunu açacak yeni ürünleri sunmak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

“İhraççı kurumların bu büyük başarısının arkasında teknoloji ve eğitimi yerinde kullanmaları ve ayrıca birebir eğitime önem vermeleri yer alıyor.”

Gong töreninde konuşma yapan İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral:

“2010 yılından bugüne kadar geçen zaman içerisinde Varant piyasasındaki 25 milyar TL işlem hacmini ve 5 binin üzerinde varant ihraç edilmesini büyük bir başarı olarak değerlendiriyoruz. Bu başarının arkasında ihraççı kurumların teknoloji ve eğitimi yerinde kullanmaları; özellikle birebir eğitime önem vermeleri yer alıyor.

Varantları yatırımcılara sunan ilk Türk yatırım kuruluşu olarak 5 yılda endeks, pay, altın, döviz, düello ve petrol gibi dayanak varlıklar üzerine 2190 adet İş Varant ihraç ettik. Varantlarla birlikte varlık dayanaklarının artması üst piyasalarda işlem yapma imkanlarını artırdı. Yeni jargonlarla tanıştık ve yatırımcılar İş Varant’larla piyasada düello yapmayı öğrendi. İş Varant’lar sayesinde bireysel yatırımcılara düşük maliyetlerle kaldıraçlı işlem yapma fırsatı sağladık. Bundan sonra önümüzdeki dönemde işlem hacimlerinin ve sayılarının gelişme göstereceğini ve geometrik olarak artacağını düşünüyoruz.” dedi.

Borsa İstanbul hakkında
Kökleri 1873’e kadar uzanan Borsa İstanbul; pay, türev ürünler, borçlanma araçları, repo, kıymetli maden, kıymetli taş ve İslami finans ürünleri gibi geniş bir yelpazeye yayılan ürünlerin alım-satım, takas, saklama ve kayıt işlemlerini gerçekleştiren, zengin hizmet alanına sahip, Türkiye’de kurulu bölgesel bir borsadır. 2012 yılında anonim şirkete dönüşen Borsa İstanbul, vadeli işlemler ve opsiyon ve altın borsalarını bünyesine katarak yatay entegrasyonunu ve bundan kısa bir süre sonra da, işlem sonrası süreçleri gerçekleştiren iki yerel kurumun hâkim ortağı olmak suretiyle de dikey entegrasyonunu tamamlamıştır.

Borsa İstanbul, piyasaları aracılığıyla bölgesindeki şirketlere, yatırımcılara ve borsacılara ihtiyaçlarına uygun çok çeşitli finansal ürünler ve geniş çaplı sermaye piyasalarına etkin erişim sunar. Borsa İstanbul piyasaları için işlem sonrası takas ve saklama hizmetlerini, Borsa İstanbul’un büyük hissedarı olduğu İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) gerçekleştirir. Borsa İstanbul, Türkiye’de işlem gören paylar ve sabit getirili enstrümanlar için 360 farklı endeks hesaplamaktadır.

Borsa İstanbul Saraybosna, Bakü, Kırgızistan, Karadağ Borsalarının ve LCH. Clearnet’in sermayelerinde pay sahibidir. Daha fazla bilgi için, Borsa İstanbul’u www.borsaistanbul.com adresinde ziyaret edebilir ve bizi Facebook (www.facebook.com/borsaistanbul ve Twitter’dan (www.twitter.com/borsaistanbul) takip edebilirsiniz.

Deutsche Bank hakkında
Deutsche Bank, dünya çapında 28 milyon müşterisine yatırım, kurumsal ve bireysel bankacılık   hizmetleri veren global bir bankadır. Deutsche Bank, Türkiye’de müşterilerine uluslararası bilgi birikimini çeşitli servis ve ürünler aracılığıyla sunmaktadır.

Deutsche Bank, Türkiye’nin ilk varant ve iskontolu sertifika ihraççısıdır. Türk varant piyasasının oluşturulması için öncü rol üstlenen Deutsche Bank’ın bugüne kadar ihraç ettiği varant ve yayılma varantlarının sayısı 2.969’a ulaştı. Deutsche Bank’ın bugün itibariyle piyasada işlem gören 22 farklı dayanak varlığa bağlı toplam 264 varantı ve yayılma varantı bulunuyor. Sağlıklı bir yapılandırılmış araçlar piyasası için yatırımcıların eğitimini de misyon edinen Deutsche Bank, aracı kurumlar ve yatırımcılara yönelik seminerlerinin yanı sıra www.varant.db.com adresindeki web sitesi ve 0212 319 03 50 numaralı Destek Hattı aracılığıyla hizmet veriyor. Aynı zamanda varant.turkiye@db.com e-posta hattına üye olan yatırımcılar ve piyasa katılımcıları düzenli bültenlerle varant piyasası konusunda bilgilendiriliyor.

İş Yatırım hakkında
1996 yılında Türkiye İş Bankası A.Ş. tarafından kurulan İş Yatırım; yerli-yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcılara, geleneksel alım-satım aracılığının yanı sıra; Kurumsal Finansman, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi hizmetleri sunmaktadır. Türkiye’nin en geniş kurumsal ve bireysel müşteri tabanına sahip olan İş Yatırım’ın 11 şubesi ve 5 irtibat bürosu bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye çapında 1.300’den fazla İş Bankası şubesi de İş Yatırım Acentesi olarak hizmet vermektedir.

5,6 milyar TL aktif büyüklüğü ile sektörünün toplam aktif büyüklüğünün yaklaşık 1/3’ünü, yönettiği 19,8 milyar TL büyüklüğündeki konsolide portföy ile fon pazarının yaklaşık 1/4’ünü temsil eden İş Yatırım, pay piyasası, vadeli işlem piyasaları, ödünç pay piyasası, kurumsal finansman pay senedi halka arzı, borçlanma aracı ihracı ve birleşme & devralma işlemlerindeki performansıyla sektörün lider kurumudur.

Öncü ve yenilikçi kimliğine uygun olarak geliştirdiği ürün ve hizmetlerle dikkat çeken İş Yatırım, Kasım 2010’da yatırım kuruluşu varantlarının Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması ile varantları yatırımcılara sunan ilk Türk yatırım kuruluşu olmuştur. 5 yılda endeks, pay, altın, döviz, düello ve petrol gibi dayanak varlıklar üzerine 2190 adet İş Varant ihraç eden İş Yatırım, 1 Ekim 2015 itibariyle piyasada işlem gören 311 adet İş Varant ile piyasada öncü konumdadır. İş Varant’lar sayesinde bireysel yatırımcılara düşük maliyetlerle kaldıraçlı işlem yapma fırsatı sağlayan İş Yatırım, varantlar hakkında bilgi almak isteyen tüm yatırımcılara açık olan 0212 350 23 00 numaralı İş Varant Destek hattı, İş Varant Akademi’nin düzenli online eğitimleri ve www.isvarant.com adresindeki web sitesi ile sürekli bilgi akışı sağlamaktadır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.433 Değişim: -0,96% Hacim : 19.886 Mio.TL Son veri saati : 10:55
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5972 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8113 Değişim: 0,23%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.502,38 Değişim: 0,72%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.