1.2 Katrilyon Liralık Vurgun

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Hesap Uzmanlarının 2 Yıllık İncelemeleri Sonucu Hazırlanan Raporda, Orhan Aslıtürk`ün Naylon Faturayla Hayali İhracattan Banka Boşaltmaya Yardıma Kadar Pek Çok Olaya Karıştığı İfade Ediliyor -Rapora Göre: -Aslıtürk`ün Şirketlerince Basılan Naylon Faturaların Kullanıldığı İhracat Tutarı 1.7 Milyar Dolar. Naylon Faturaların Yurtiçi Sirkülasyonu İse Bunun 2-3 Katı -Aslıtürk İle İşbirliğine Giren Firmalar, İhracat Kredisini Kendisi Aldı, Kdv İadesini Aslıtürk`E Bıraktı -Anahtar Teslimi İhracat: Laleli Piyasasında Bavul Ticareti Yoluyla Dışarı Çıkan Mallar, Aslıtürk Aracılığıyla İhraç Edilmiş Gibi Gösterildi -Basılan Naylon Faturaların Bir Bölümünü, Murat Demirel`e Ait Şirketler Kullandı -Rapor Uyarınca Aslıtürk, Egebank`In İçinin Boşaltılmasına Da, Naylon Şirketlere Kredi Yoluyla Yardımcı Oldu

ANKARA (A.A) -16.11.2000 -Hesap Uzmanlarının, Barbaros Holding ve Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk`ün eşi Orhan Aslıtürk`e yönelik incelemeleri, 1.7 Milyar dolarlık ihracatın grubun naylon faturaları ile gerçekleştirildiğini, yurtiçindeki naylon fatura sirkülasyonunun ise bunun 2-3 katı olduğunu ortaya koydu. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlarının iki yıl önce başlattıkları Barbaros Holding ve Orhan Aslıtürk araştırması sonuçlandı. İnceleme kapsamında Barbaros Holding`in işlemleri didik didik edildi. Grubun, büyük bölümü paravan olarak kurulan şirketleri kanalıyla pazarlanan naylon faturaları kullanan şirketler de, bu incelemeye dahil edildi. Vergi denetmenlerinin de yardımıyla binlerce belge tek tek gözden geçirildi. İki yıllık inceleme sonucunda hazırlanan ve ekleriyle birlikte 5 klasörden meydana gelen rapor da, Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı`na teslim edildi.

-MURAT DEMİREL İLE İŞBİRLİĞİ-

Maliyecilerin, Türkiye`nin en büyük naylon fatura vurgunu olarak niteledikleri olayla ilgili hazırlanan raporda, Barbaros Holding ve Orhan Aslıtürk`ün naylon fatura organizasyonunda 91 şirketin görev aldığı belirtiliyor. Raporda yan şirketlerle birlikte bu sayının 200 dolayında olduğu ifade ediliyor. Rapora göre Aslıtürk, naylon fatura ticaretinin büyük bölümünü Barbaros Holding bünyesinde sadece bu iş için kurulan naylon şirketler kanalıyla gerçekleştirdi. Naylon fatura işleminin makina aksamı, taşıma, muhasebe ve diğer unsurları için ayrı ayrı örgütlenmelere gidildi ve bu birimler birbirleriyle koordineli çalıştı. Bu grup kanalıyla 250 dolayında firmaya ihracat ve diğer işlemler için naylon fatura kullandırıldı. Raporda, söz konusu faturaların bir bölümünün de, Nergis Grubu ile Murat Demirel`e ait şirketler tarafından kullanıldığına dikkat çekildi.

-TRİLYONLARCA LİRA HAKSIZ İADE-

Hesap uzmanlarının raporuna göre, Orhan Aslıtürk-Barbaros Holding tarafından gerçekleştirilen naylon fatura ticareti, devleti de büyük zararlara uğrattı. Uzmanların incelemesi sonucunda 1.7 milyar dolarlık ihracatta Aslıtürk-Barbaros Holding`e ait naylon faturalar kullanıldı. Bir başka ifadeyle bugünkü kurlarla 1.2 katrilyon lirayı bulan ihracat karşılığında, devletten trilyonlarca lira haksız katma değer vergisi iadesi alındı. Grubun iç piyasada şirketler arasında dolaştırılan naylon faturalarının toplam tutarı ise söz konusu miktarın 2 ile 3 katı olarak verildi. Böylece Aslıtürk-Barbaros Holding`in karıştığı naylon fatura ticaretinin boyutunun, 2.4 ile 3.6 katrilyon lira arasında olduğu hesaplandı.

-BANKA BOŞALTMA VE ANAHTAR TESLİM İHRACAT-

Rapora göre Aslıtürk, naylon fatura organizasyonu ile Egebank içinin boşaltılmasına da yardımcı oldu. Aslıtürk, Egebank`tan kredi aktarılacak paravan şirketler bulunmasında önemli rol üstlendi. Raporda, Aslıtürk kanalıyla Laleli piyasasında Anahtar teslim ihracat işleminin gerçekleştirildiğine de yer verildi. Buna göre, bavul ticaretine Orhan Aslıtürk kanalıyla ihracat görüntüsü verildi. Bavul ticareti yoluyla ülke dışına çıkarılacak mallar Aslıtürk`e teslim edildi. Aslıtürk`ün de ihracat görüntüsü ile satışını üstlendiği malların KDV iadesi de kendisine kaldı. Hesap uzmanlarının tespitlerine göre, Aslıtürk`ün naylon faturalarından yararlanan ihracatçılar, ihracat kredisini yeterli bulurken, ihracat sonrası ortaya çıkan KDV iadesinin tümünü Aslıtürk`e bıraktı.

-EK VERGİYE EŞİT-

Bu arada bir Maliye yetkilisi, Hükümetin Meclis`te bulunan ek vergi paketiyle 1.9 katrilyon liralık bir gelir hedeflediğini belirterek, Aslıtürk`ün naylon fatura ticaretinin mali boyutları, bir sürü tepkiye göğüs gererek vatandaştan toplanmaya çalışılan ek vergiye eşit dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5839 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7858 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.509,51 Değişim: 1,01%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.