2000 Mumla Aranacak

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İş dünyası 2001 yılındaki durgunluğa duruma tahammül etmenin yollarını arıyor. Önlemlerde verimlilik ilk sıralarda.


Ertelenmiş talepler sayesinde 2000 yılını beklediğinden iyi kapatan reel sektör, 2001`de özellikle dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında sıkıntılı bir yıl olacağının farkında. Türkiye gibi büyüyerek rahatlayacak ülkelerin yüzde 3-4 büyüme hedefi de gelecek yılın ne kadar zorlu geçeceğini kanıtlıyor. Bu durumda şirketler, kalite ve verimliliği artırarak, en fazla müşteriyi çekecek formüller arıyor. Artık herşeyin müşteride bittiğini düşünen şirketler, tamamiyle bu alana odaklanmış durumda. Ayrıca, kişi başına daha fazla iş yaratma konusunda da çalışmalar sürüyor. Özel sektör, ekonomik programın başlangıcında öngörülmeyen, enerji fiyatlarının yüksek oluşu, dolar-euro paritesindeki dengesizlik, kamu maliyesindeki iyileştirme çabalarının sonuçsuz kalması gibi sıkıntıların devam etmesi halinde, hükümetin hedeflediği yüzde 4-4.5 büyümenin dahi tutturulamayacağı görüşünde birleşiyor.OECD`nin Türkiye için öngördüğü yüzde 3`lük büyümenin daha gerçekci olduğunu düşünen iş dünyası temsilcileri, hızla şirket organizasyonlarını gözden geçiriyor. Verimi düşük veya prestij için açık tutulan bölümler kapatılıyor. Ürün çeşidini artırarak her kitleden müşteriye ulaşmanın da önemli bir avantaj olduğuna inanan şirketler, ikinci ürün konusunda çalışmalarını hızlandırdı.


TAHAMMÜL ETMELİYİZ;
Hüsamettin Kavi (İSO Başkanı)

2001`in ilk altı ayı çok önemli. Bu dönemde ayakta kalanlar, ikinci yarıyı daha rahat atlatır. Temmuz 2001`den itibaren dövizde bant uygulamasına geçilecek. İç piyasanın durgun olacağı ortada. Buna tahammül etmek zorundayız. Yeni teknolojilerle verimliliği artırma yoluna gidilebilir. Ancak ihracata yönelik bir yıldır ertelenen önlemler, mutlaka hayata geçirilmeli. Yani yüklerin paylaşımında akılcı bir yöntem uygulanmasını istiyoruz. Aksi taktirde bir kesim büyük darbe alacak. Hem kamu hem özel sektörde sürekli takip ve mikro düzenlemeler şart. Şirketler, talebin olduğu yere yönelmeli. Ürün dizaynlarından, hizmetlere kadar her şey yeniden gözden geçirilmeli. En küçük hata şirketlerin hayatına mal olabilir.


KAYIPLAR ARTACAK;
Güngör Keşçi (TGSD Başkanı)

Hükümetİn ekonomik programa uygun olmayan kararları ve vergilerdeki artış, üretimin üstüne büyük maliyetler getirecek. Bu da büyük miktarlarda üretim ve istihdam kayıplarına neden olacak. Artık, `sanayici bağırır çağırır ama yolunu bulur` gibi yaklaşımdan kurtulmak lazım. 2001`i eksi büyüme ile kapatabiliriz. Tek şansımız ihracat gibi görünüyor. Ama burada da inatlaşmalar yüzünden sıkıntı yaşanıyor ve önlem almakta gecikiliyor.


YATIRIMLAR ASKIDA;
Süleyman Tuğtekin (Doğuş Holding Gıda Grubu Başkanı)

Maliyet düşürücü önlemler alacağız. Görünen o ki pazar büyümeyecek. Verimliliği artırmak ve hammadde giderlerini düşürmek şart. Kapasite kullanımı tavana vurmuştu ve alt yatırımlar düşünüyorduk. Şimdilik yatırımları askıya aldık. 2001, ortaklıkların arttığı bir yıl olacak. Mağaza markalarına ve satış artırıcı operasyonlara ağırlık vereceğiz. Yüksek kârların ve pazar paylarının olduğu dönem geride kaldı.


ATIL BÖLÜMLER KAPANACAK;
Agah Uğur (Borusan Holding Genel Müdürü)

Aç kalmadan zayıflamak mümkün değil. 2001`de bazı zorluklara katlanacağız. Bu durumda `iyi` ile `daha az iyi`nin farkı çıkacak ortaya. En iyi olan ayakta kalacak. Şirketler mali yapılarına dikkat etmeli. Likit kalmaya çalışmak, borçların vadesini uzatmak, verimsiz operasyonlardan kaçınmak şart. Herşey müşteride bitecek. En verimli şirketleri bile biraz silkeleseniz yüzde 20 verimsizlik çıkar.


HER MÜŞTERİYE AYRI ÜRÜN;
Atıl Saryal (Sabancı Hol. Gıda Grubu Başkanı)

Malİyet düşürme her şirkette alfabe olmalı. Kar marjlarını düşüyoruz. Ama sadece bizim çabamız yetmez, yan sanayiinin de bunu benimsemesi lazım. Devletin vergi yönünden sıkıntısı olabilir. Ona göre bütçelerimizi yapıyoruz. Yeter ki devlet de tasarrufa ayak uydurduğunu göstersin. Sıfır faizli 3 ay vadeli satış yapıyorduk. Bu uygulama şartlar öyle gerektirdiği için geçici olarak başladı ama devam edecek. Hangi ürüne bakarsanız rekabet var. Yüksek pazar paylarına sahip firmaların payları düşecek. Pazar payını bir seviyede tutmak için yeni ürünler gelebilir. (SABAH)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.093 Değişim: 0,14% Hacim : 68.435 Mio.TL Son veri saati : 16:15
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3834 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0633 Değişim: -0,01%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.459,61 Değişim: 2,26%
Düşük 2.441,45 29.03.2024 Yüksek 2.459,61
Açılış: 2.441,45
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.