2001`in reformu tarım olacak

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

IMF ve Dünya Bankası`nın çok önem verdiği tarım reformu 2001`i bekliyor. Reformun temel ayaklarını oluşturacak 3 yasa tasarısı TBMM gündemine gelmeyi bekliyor.

Tarımsal sübvansiyonların mali yük oluşturduğu ve hedef kitlesine ulaşmadığı gerekçesiyle IMF ve Dünya Bankası`nca en fazla önem verilen yapısal reformlar arasında yer alan tarım reformu, 2001`i bekliyor. Tarım Bakanlığı`nca hazırlanan ve reformun temel ayaklarını oluşturacak 3 yasa tasarısı 2001`de TBMM gündemine gelmeyi, 1 kararname de Bakanlar Kurulu`nun imzasını bekliyor.

Başbakanlığa sevk edilen `Tarım Hizmetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı`, `Tarımsal Üretici Birlikleri Yasa Tasarısı` ve `Toprak Sulama ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü`nün Kurulmasına İlişkin Yasa Tasarısı`nın yanı sıra `Doğrudan Gelir Desteği (DGD) Sistemi Kararnamesi`nin yayımlanmasıyla DGD`nin Türkiye çapında uygulamaya gireceği ve reformun yasal altyapısının tamamlanacağı bildirildi.

FF`ye bilgi veren Tarım Bakanlığı yetkilileri, 2001`de TBMM gündemine gelecek en önemli mevzuatın, reformun çerçevesini çizen Tarım Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı olduğunu belirttiler.

AB`ye uyum kolaylaşacak

Yetkililer, tasarıyla tarım politikalarının tek elden ve etkin yürütülmesi amacıyla Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu (TDYK) oluşturulmasının öngörüldüğünü belirterek, `Böylece, tarıma kredi sağlayan bütün fonlar ile kooperatif ve bankalarca tahsis edilen kaynakların, bu Kurulca belirlenen politika ve ilkeler doğrultusunda kullandırılması mümkün olacak` dediler. Yetkililere göre, reform kapsamında hazırlanan tasarılar, aynı zamanda Türk tarımının AB`nin Ortak Tarım Politikası`na (OTP) uyumunu da kolaylaştıracak. Tasarıların yasalaşması halinde, destekleme sistemleri yönlendirici olacak ve tarımda sürdürülebilirlik sağlanacak.

Reformun temelini oluşturacak mevzuat

TARIMSAL HİZMETLERİN DÜZENLENMESİ:

Tasarıyla, tarımsal üretimin ve yapılanmanın temel ilkeleri belirlenerek, tarım arazilerinin amaçdışı kullanılmasının ve miras yoluyla da olsa parçalanmasının önüne geçecek yeni tedbirler alınacak. Tasarıda, tarımsal desteklemelere ilişkin ödemelerin yapılacağı ve kaynağının önemli kısmı Genel Bütçe gelirlerinin yüzde 3`ünden oluşacak Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Fonu oluşturulması öngörüldü.

ARAZİ KULLANIMI VE TOPRAK KORUMA:

Tasarıyla, tarımsal arazi büyüklüklerinin optimum ölçülere ulaşması için, arazi toplulaştırmasına olanak sağlanması planlanıyor. Tasarıya göre, ulusal ölçekte arazi kullanım planları oluşturularak, kamu ve özel kesim için bağlayıcı nitelikte kararlar alabilecek `Toprak Koruma Yüksek Kurulu (TKYK)` oluşturulacak. Türkiye çapında teknik, ekonomik ve ekolojik şartlar gözönüne alınarak, `Arazi Toplulaştırma Projesi` hazırlanacak ve optimum ölçülerden küçük parseller, gerekirse Hazine arazileri de kullanılarak optimum büyüklükte parseller haline getirilecek.

TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ:

AB`ye uyumda da ön şart olduğu üzere, üreticinin ürün ve ürün grubu bazında dikey ve yatay örgütlenmesi öngörülüyor. Tasarıyla, üreticiler iç ve dış pazar talepleri doğrultusunda yönlendirilerek, ürünlerini değer fiyatından pazarlayabilme olanağına kavuşacak.

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ:

IMF`ye verilen Niyet Mektubu uyarınca, 2001`de tarım reformu kapsamında uygulamaya konulacak DGD için Hazine Müşteşarlığı`nca hazırlanan kararname taslağı Bakanlar Kurulu`nda imzaya açılacak. Taslağa göre, DGD uygulaması 2001`de Türkiye çapında uygulanacak. Bu kapsamda yapılacak ödemeler ise Ziraat Bankası aracılığıyla Hazine bütçesinden karşılanacak. Taslakta, DGD ödemelerinin toprak büyüklüğüne göre değil, üreticinin işlediği tarım alanı dikkate alınarak yapılması öngörüldü. DGD ödemeleri iki dilim halinde yapılacak. İlk dilim 2001`in ikinci yarısı, ikinci dilim ise 2002`nin ikinci yarısında ödenecek.(FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3796 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0417 Değişim: -0,07%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,37 Değişim: 0,26%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.