2001 Yılı Programı

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Cari İşlemler Açığını Kontrol Almaya Yönelik Politikalar, Büyüme Hızını Yavaşlatacak -Gelecek Yıl Yüzde 4.5 Oranında Büyüme, Tefe`De Yüzde 10, Tüfe`De Yüzde 12 Artış Öngörülüyor -Cari İşlemler Açığının 2001 Yılında 6.6 Milyar Dolara Gerileyeceği Tahmin Ediliyor -Yurtiçi Talep Artış Hızı, Yüzde 6.9`Dan Yüzde 3.5`E İnecek -İhracatın 31 Milyar Dolar, İthalatın İse 54.5 Milyar Dolar Olması Bekleniyor

ANKARA (A.A) - 15.11.2000 - Türkiye`nin 2001 yılı makro ekonomik hedefleri, sosyal ve ekonomik sektörlerle ilgili hedef ve politikaları belirlendi. Gelecek yıl, cari işlemler açığını kontrol almaya yönelik politikaların, büyüme hızını yavaşlatması öngörülüyor. Resmi Gazete`nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanan 2001 Yılı Programı`na göre, Türkiye`nin gayri safi milli hasılasının(GSMH), gelecek yıl 4.5 oranında büyümesi öngörüldü. Büyüme hızı, tarım sektöründe yüzde 1.4, sanayide yüzde 6, hizmetler sektöründe ise yüzde 5 olacak. Cari işlemler açığını kontrol altına alma yönünde uygulanacak makroekonomik politikaların iç talep artışını sınırlayıcı etkileri, büyüme hızının yavaşlamasındaki temel belirleyici unsur olacak. Böylece, bu yıl yüzde 6.9 olması beklenen yurtiçi talep artış hızı, gelecek yıl 3.5`e inecek. Gelecek yıl, kamu tüketim harcamaları yüzde 1.9, özel tüketim harcamaları yüzde 3.2 artacak, böylece toplam tüketim artış hızı yüzde 3`e gerileyecek. Kamu sabit sermaye yatırımları da yüzde 3.1 oranında gerileyecek, özel sabit sermaye yatırımları ise yüzde 8.2 oranında artacak, böylece toplam sabit sermaye yatırımlarında yüzde 5 artış sağlanması öngörülüyor. Ekonomik istikrar programına uygun olarak, 2001`de, TEFE artış hızının yüzde 10, TÜFE artış hızının da yüzde 12 olması öngörüldü. Bu hedefler çerçevesinde yıllık ortalama TEFE artış hızı yüzde 15.2, TÜFE artış hızı yüzde 19.5, GSMH deflatörü ise yüzde 18 olacak. Gelecek yıl, ithalatın 31 milyar dolar, ihracatın da 54.5 milyar dolar civarında gerçekleşeceği, bu yıl 19.6 milyar dolar olması beklenen dış ticaret açığının gelecek yıl 18.6 milyar dolar olarak gerçekleşeceği öngörüldü. Turizm gelirlerinin gelecek yıl artış eğilimini koruyarak 8.5 milyar dolar olması, işçi gelirlerinin ise 4.8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu gelişmeler sonucunda, gelecek yıl cari işlemler açığının 6.6 milyar dolara gerileyerek, GSMH`ye oranının yüzde 3.1 olması hedefleniyor.

-BÜTÇE HEDEFLERİ

2000 yılında yüzde 5.4 oranında gerçekleşmesi beklenen faiz ve özelleştirme dışı bütçe fazlasının GSMH`ya oranı, 2001 yılında yüzde 5.1 olacak. Gelecek yıl özelleştirme hariç bütçe gelirlerinin GSMH`ye oranı, 2000 yılına göre 0.7 puan azalarak yüzde 25.7 seviyesinde gerçekleşecek. 2000 yılında yüzde 21.3 düzeyine çıkan vergi gelirlerinin GSMH`ye oranı da yüzde 20.7`ye gerileyecek. Özelleştirme faaliyetlerinden konsolide bütçeye sağlanacak gelirler ise GSMH`nin yüzde 2.4`üne yükselecek. Böylece 2001 yılında toplam bütçe gelirlerinin GSMH`ye oranı yüzde 28.1 seviyesinde gerçekleşecek. Konsolide bütçe faiz dışı harcamalarının GSMH`ye oranı gelecek yıl bu yıla göre 0.3 puan azalarak, yüzde 20.7 düzeyinde olacak. 2000 yılında yüzde 16.3 olması beklenen faiz ödemelerinin GSMH`ya oranı da gelecekyıl yüzde 10.9`a gerileyecek. Program hedeflerine göre, 2001 yılı toplam bütçe harcamalarının GSMH`ye oranı da bu yıla göre 5.8 puan azalarak yüzde 31.5 seviyesine düşecek. Bunların sonucunda bu yıl yüzde 9.3 olması beklenen konsolide bütçe açığının GSMH`ya oranı 2001 yılında yüzde 3.4`e inecek. 2000 yılında yüzde 10.9 olacağı tahmin edilen kamu kesimi borçlanma gereğinin GSMH`ya oranı gelecek yıl yüzde 3.5`e düşecek. Faiz ödemeleri ve özelleştirme gelirleri hariç tutulduğunda 2001 yılında toplam kamu kesimi dengesi GSMH`nın yüzde 5.1`i oranında fazla verecek.

-PROGRAMIN TEMEL AMAÇLARI

Programın makro ekonomik temel amaçları, enflasyonda başlamış olan düşüş eğilimini devam ettirmek, cari işlemler açığının kontrol altına alınarak sürdürebilir bir yapıda gelişmesini sağlamak, kamu finansman dengesinde sağlanan olumlu gelişmeleri sürdürerek kamu açıklarını bir istikrarsızlık unsuru olmaktan çıkarmak olarak sayıldı. Maliye politikası, bu temel amaçlara uygun olarak, enflasyonda ve kamu dengesinde sağlanan olumlu gelişmeleri devam ettirecek ve cari açığın kontrol altında gelişmesini sağlayacak bir yapıda uygulanacak. Para ve kur politikasının enflasyonla mücadeleyi destekleyecek ve ekonomik birimlere uzun vadeli bir bakış açısı kazandıracak çerçevede uygulanmasına da devam edilecek. Tarımsal destekleme, sosyal güvenlik, özelleştirme, kamu mali yönetimi ve şeffaflık ile vergi politikası ve mali sistemin şeffaflık ve etkinlliğinin artırılması konusundaki yapısal düzenlemelere hız kazandırılarak devam edilecek. Tarımsal destekleme sistemine etkin ve eşitlikçi bir yapı kazandırılacak, tarım ürünleri fiyatlarının dünya fiyatları dikkate alınarak piyasa koşullarında belirlenmesi temin edilecek.

-SOSYAL GÜVENLİK-

Sosyal sigorta kuruluşlarının idari ve mali etkinliği artırılacak, gelirleri artırıcı, giderleri azaltıcı düzenlemeler yapılacak. Bireysel emeklilik sigorta programları, uzun vadeli sosyal güvenlik politikası kapsamında, gönüllülük esasına dayanan, devlet denetiminde, özerk, mali sektör içinde örgütlenen, teşvik sistemleri ile donatılan, kayıt dışı çalışmayı önleyici, zorunlu sigorta sistemini destekleyen ve tamamlayan bir fonksiyona sahip olacak şekilde uygulamaya konulacak. Özel sağlık ve hayat sigortaları mevcut sosyal sigorta sistemine ilave ve isteğe bağlı olarak bir sistem olarak desteklenecek. İşsizlik sigortasına ilişkin sigortalıların, demografik ve sigortalılıkla ilgili bilgilerin toplanacağı bir bilgi sistemi kurulacak.

-FONLAR, VERGİ İDARESİ-

Fon harcamalarının kontrol altına alınması sayı ve hacim olarak küçültülmeleri, yükümlülüklerinin artırılmaması, faaliyetlerinin zaman içinde ilgili genel ve katma bütçeli kuruluşlar tarafından üstlenilmesi ve işlevlerini yerine getirmeyen fonların tasfiyesi yönünde çalışmalar sürdürülecek. Vergi idaresinin uygulama, izleme ve denetleme fonksiyonunu güçlendirecek, ayrıca kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına alıp vergi tabanını genişletecek çalışmalara önem verilecek.

-ÖZELLEŞTİRME-

Devletin ekonomiye doğrudan müdahalesi özelleştirme politikaları çerçevesinde olabildiğince daraltılacak, kamu niteliğindeki görevlerin yürütülmesinde etkinlik ve verimlilik esas alınacak. Özelleştirmeden beklenen hedeflere ulaşmak amacıyla kamu sermayesinin belirleyici olduğu ulaştırma-haberleşme ve enerji sektörlerinde serbestleşmeye gidilerek, özel sektör katılımının sağlanmasına yönelik düzenlemelere devam edilecek. Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet ve işletme hakkı devri gibi finansman modelleri yeniden gözden geçirilerek bu modellerin rekabeti engelleyici uygulamalara yol açması önlenecek. Özel sektörün katılımına açılan iletişim ve enerji gibi sektörlerde tüketici hak ve çıkarlarını korumak ve rekabeti tesis etmek başta olmak üzere gerekli her türlü yapısal düzenlemeler özerk düzenleyici kurullar vasıtasıyla sağlanacak. Mali sistemin şeffaflık ve etkinliğinin sağlanmasına yönelik olarak atılan adımlara devam edilecek, kamu bankalarının yapısal sorunları çözülerek öncelikle özerkleştirilecek ve kamu bankaları kademeli olarak bankacılık kesiminden çekilecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3413 Değişim: 0,28%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0879 Değişim: -0,10%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,01 Değişim: 1,29%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.