63 Milyon ABD’Liden 10 Milyar $’lık Alışveriş

19.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yılbaşı yaklaşırken elektronik ortamda, bir başka deyişle internettep erakende satış yapan şirketlerle, klasik yöntemleri kullanarak mağazalarda satış yapan şirketler arasındaki müşteri kapma yarışı hızlandı. İstatistikler, klasik satıcıların şimdilik açık farkla önde olduğunu, ancak internetten satış planların da geçen yıla oranla genel satış içindeki paylarını artırdıklarını gösteriyor. İnternetin ilk yıllarında, piyasalarda nadir bulunan eşyaların on-line satışları yapılıyordu. Meraklıları Cartier saatlari, İtalyan deri çantaları, fiyatı 12 bin dolardan başlayan Faberge kaşıklarını nerede ve nasıl bulacaklarını öğrenmek için ekran karşısına geçip, çok az kişinin bildiği sitelerde geziniyordu. Şimdi bu siteler tarihe karıştı. Yerlerini iğneden ipliğe, pizzadan otomobile kadar her tür ürünün satıldığı siteler aldı. Hem de sanal ortamı istila edercesine.


NAKİT SIKINTISI KAPIDA;

Bu furyada, “e-tailer” olarak bilinen internet perakendecilerinin hepsi başarılı olamadı. Piyasa araştırmalarıyla tanınan Goldman, Sachs & Co, bu tür satış yapan şirketlerin yüzde 50’sinin önümüzdeki yıl sonlarından itibaren kakit sıkıntısına düşeceğini ve taze para bulamamaları halinde ise ticari hayattan çekilmek zorunda kalacaklarını tahmin ediyor.Noel ve yılbaşı alışverişleri, internet perakendecileri için ciddi bir sınav olacak. Bu yılın sounna kadar yapacakları ciro, kendilerinin ticari yaşamda kalıp kalmayacakları konusunda ipucu verecek. 800.com adresinde perakende satış yapan aynı adlı şirketin genel müdürü Greg Drew, “Herkes elinde patlamış mısır paketiyle şovu seyretmek için sabırsızlıkla bekliyor. Bu ölüm kalım şovu, pek çok girişimciye ileride ne yapması gerektiği konusunda yol gösterecek” diyor. Sanal ortamda satış yapan şirketlerin bir ölümünü, eskiden beri var olan ve klasik mağazacılık yöntemiyle mal satmaya çalışan şirketler oluşturuyor. Buna karşılık pek çoğu da vitrinlerini sadece sanal ortamda gösteriyor. Merrill Lynch’den Herny Blodget, daha acımasız bir tahminle, “nokta com” olarak bilinen bu tür şirketlerin yüzde 75’inin önümüzdeki beş yıl içinde piyasadan çekileceğini söylüyor.


SİYELER PARA KAYBEDİYOR;

Şimdiki belirtiler bile Blodget’i haklı çıkartacak nitelikte. Sanal ortamda büyük oynayan şirketler pes etme noktasına geldi.Müşterinin, bilgisayar ekranında gördüğü malın fiyatını kendinin belirlediği Priceline.com, talep yetersizliği nedeniyle bazı sayfalırını kapatacağını açıkladı. Walt Disney’in Toysmart’ı, Discovery Channel’in Pet-Store’u ve Wal Mart’ın Walmart.com’u başarısızlığa uğradı. Office max, Kmart ve Staples gibi bir zamanlar en çok ziyaret edilen siteler bile sürekli para kaybetmeye başladı. İFormation Grup Başkanı Davit Pecaut, “Durum, tüketici internet üzerinden mal almak istemediği için kötü değil. Satış yöntemleri ve stratejiler yanlış diyor. Gerçekten de her tür fotoğraf makinesi ve aksesuarı satışı yapan Wolf Camera, ABD’nin 30 eyaletine yayılmış 700 mağazasının yanı sıra internetteki sitesinden de hatırı sayılır miktarda satış yaparak, stratejinin ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor. Müşteriler, dükkanlarda bulunmayan, stoklarda kalmayan, modesi geçen, mevcudu tükenen kamera veya parçalarını internet sitesinden siparış edebiliyor.


10 MİLYAR DOLARLIK HARCAMA;

İnternetten satışlar, ülke genelinde yapılan perakende satışların sedce yüzde 1.4’ünü oluşturuyor. Buna rağmen bu yıl sonun akadar 63 milyon Amerikalının Web sitelerini ziyaret ederek alışveriş yapması ve 10 milyar dolarlık harcama yapması bekleniyor. Bu rakam geçen yıl 37 milyon müşteriye karşılık 5 milyar dolarlık harcama olarak gerçekleşmişti.McKinsey & Co’dan Joanna Barsh, “Tüketici bilgisayar üzerinden alış veriş yapmak istiyor. Ama biz onların bu isteklerini yavaşlatıyoruz” diyor. Barsh’ın değinmek istediği konu, teknik zorluklar. Müşteriye ekranından sipariş ettiği malı en kısa zamanda ulaştırmanın şart olduğunu belirten barsh, uzun süre gelmeyen, geciken, insanı eve bağlayan bir mal teslim yönteminin, tüketiciyi on-line alışverişte teşvik edemeyeceğine işaret ediyor.


MÜŞTERİ BAŞINA 82 DOLAR;

Herşeyden önce sanal ortamda müşteri çekebilmenin maliyeti çok yüksek. Klasik yöntemle satış yapan şirketler, hazırladıkları kataloğralı müşterilere göndererek müşteri başına 12 dolarlık bir harcama yapmış oluyorlar. Bu şirketlerin internette de siteleri varsa bu harcama 38 dolara kadar çıkıyor. Ancak tamamen internet üzerinden satış yapan şirketler kendilerini müşteriye duyurmak, onların ilgisini çekmek, ürünlerini gözleri önüne sermek için müşteri başına 82 dolar harcama zorundalar.Bu yüksek maliyet, internet perakendecilerini, eski ekonomi taktiklerini uygulamaya yöneltiyor. 13-19 yaş grubuna mal satmaya çalışan Alloy Online, 6m ilyon internet kullanıcısan e-mail göndermenin yanı sıra 40 milyon katalogu da muhtemel müşterilerinin adreslerine postalamak zournda kaldı. Şirketin genelm üdürü Matthew Diamond, “Hiç bir şey doğrudan pazarlama yöntemler ikadar etkili olamaz” diyor. (EKONOMİST)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.