ABN Amro Müdürü Gillespie: Temizel 25 yıl geç kaldı

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Gillespie, Zekeriya Temizel`in başkanlığını yaptığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun Türkiye`de 25 yıl geç devreye girdiğini söyledi.


ABN Amro Türkiye Genel Müdürü Jack Gillespie, yaşanan son bankacılık krizini bir kalp krizi olarak değerlendirdi. NTVMSNBC`ye konuşan Gillespie, kriz atlatılsa bile iz bırakacağını belirterek, krizin mali sektör üzerinde kalıcı önemli iki etkisi olduğunu söyledi. Gillespie, Zaten hasta olan bankacılık sektörü şimdi ağır hasta. İyileşmesi birkaç yıl alacaktır. Oysa yabancı bankalar, hükümetin sektörün rehabilitasyonu için gerekli önlemler alabileceği konusunda kuşkulu. Fahiş oranda faizler, zayıf olanları daha da zayıflatmıştır, iflas risklerini artırmıştır diyor.
Türkiye`nin düzenleyici ve önleyeci denetim kurmakta çok geç kaldığını vurgulayan Gillespie Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkin bir yapıya sahip olmakla birlikte, ne yazık ki çok geç devreye sokuldu. Başka ülkelerdeki örneklere bakarsak gecikmenin hatta yirmi beş yılı bulduğunu söylemek mümkün. Hükümetin stand-by paketi çerçevesinde verdiği reform sözlerini tutmadığına da dikkat çekiyor.

IMF`den beklenen 10 milyar dolarlık acil destek fonuna gelince, Arjantin`e 25, Güney Kore`ye 40, Endonezya`ya 35 ve Rusya`ya en az 50 milyar dolar fon aktarmış olan IMF`in gereğinde yüksek rakamlarla müdahale edebildiğini belirtiyor. Ancak bu fonların doğrudan bankacılık sistemine girmeyeceğine de dikkat çekiyor.


BANKALARIN DEĞERİ ABARTILI;

Satılık bankaların maliyetlerini değerlendikten sonra, dünya büyüklerinden ABN Amro, maliyeti yüksek bir bankayı devralmaktansa, kendi operasyon alanını genişletip şube sayısını artırmak yönünde bir karar aldı. Bu konuda Gillespie yerli bir bankanın dertlerini devralmaktan kaçındıklarını anlatıyor. Dünyanın bir çok yerindeki vergi avantajları nedeniyle görünürde bedavaya banka devraldıktan sonra Aslında iyi doktor olmadığımızı bu yolla öğrendik diyor. 600 milyar dolarlık öz varlıkları ile Türkiye mali sektörünün asağı yukarı dört katını temsil eden ABN Amro, çok cazip koşullar altında olsa bile, başka bankaları bünyesine katma konusunda hiç hevesli değil.Gillespie Kaldı ki üç dört yıldır fonda bulunan bir bankadan en iyi kadro ve en değerli müşteriler çoktan ayrılmıştır. Sonuçta şubeler ve birkaç mobilya dışında pek de bir şey kalmamıştır. Özel sektördeki orta boy bankalara gelince, çoğu zaman değerleri sahipleri gözünde abartılıdır görüşünde.
Gillespie, mali sektörün boyutunun ufaklığı değerlendirirken de Özal ile dünyaya açılmaya başlayan ekonomi halen büyük ölçüde bir nakit ekonomisi diyor.


ÖNÜNE GELEN BANKA KURDU;

Gillespie, Türkiye`de gelinen durumu şöyle özetliyor. Mali sektörde sorumlu ve önleyici denetimi olmayınca, bankacılıktan anlamayan her zengine banka sahibi olma şansı doğmuş, bunlar da banka yönetim yeteneği şüpheli kişilere güvenince, bugünkü duruma gelinmiş. Ailelerin ekonomiye hakim olması sonucu, kendi bankalarını aile çıkarları için kullanma tuzağı sektörü ve kamu çıkarını zedelenmiştir. Japonya sanayii ve bankacılığı arasındaki ilişkinin yol açtığı sorunları hatırlatan Gillespie Bankaların yaygın bir biçimde halka açık olmaları çok daha sağlıklı bir yapı diyor.

2001 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun önünde karmaşık ve çetin bir görevi var diyen Gillespie, Demirbank`ın kamuya maliyeti henüz belli olmadığını, fondaki diğer bankaların kamuya 7 milyar dolarlık bir zararı yüklediğini söylüyor, devlet bu zararı üstlense de, garantilese de, sonuçta kaybedecek olan halktır deyip Kötü yönetim ve kötü krediler bu on bankayı mahfetmiştir. Oysa dünyadaki en eski düzenleyici kurum olan İngiltere`nin Merkez Bankası, banka sahipliğine adayların banka yönetebilecek kapasitesini inceledikten sonra ancak onay verir vurgusunu yapıyor.

Gillespie, önümüzdeki yılın zor geçeceğini düşünüyor. Sihirli formül yoktur. Sorunlara teker teker çare bulmak gerekecektir diyor. Yabancı bankaların iki ana kaygısını da dile getiren Gillespie, yapısal bir devalüasyon kaygısı ve anti kambiyo kontrolü uygulaması. Kişisel olarak böyle bir riski öngörmediğini söylüyor, ancak Türkiye`yi uzaktan izleyen bankacıların bu tür riskleri kesinlikle almaktan kaçındıklarını da belirtiyor ve Ciddi kaygılarımız olsa bile, bizler sistemin içindeyiz. Oysa uzakta bulunan bir bankacı gördüğü olası risklerden kaçınır diyor.
(YENİ BİNYIL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5277 Değişim: -0,06%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8045 Değişim: -0,18%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.434,20 Değişim: 0,17%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.