Bahçeli: Ekonomide Programdan Asla Taviz Yok

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, enflasyonla mücadele programının başarılı sounçlarının alınmaya başladığını, yüksek faize dayalı spekülatif kazanç elde etmeye alışmış rantiye gruplarının bundan rahatsız olduğunu ifade ederek, ekonomik programdan kesinlikle ödün verilmeyeceğini bildirdi. Bahçeli, kamu kaynaklarından beslenen bankacılık ve girişimlik modelini ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Devlet Bahçeli, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı`nın (KOSGEB) genel kurul toplantısında yapıtğı konuşmada, enflasyonla mücadeleye dayalı istikrar programını kararlı biçimde uyguladıklarını, enflasyonun yıl sonunda yüzde 30`lara ineceğini anlattı. Bu gelişmeden rahatsız olanlar bulunduğunu söyleyen Bahçeli, şöyle konuştu:

Bundan rahatsız olanlar buldukları her fırsatta bu programı sabote etmeye, eski alışkanlıklarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar. Özellikle yüksek faize dayalı spekülatif kazançlar elde etmeye alışmış olan rantiye grupları vedevletçi ekonomik modelle sırtını kamu kaynaklarına dayamış olan bazı ekonomik gruplar, bu değişimden rahatsız olmaktadır. Sonu açıkça ifade ediyorum ki, Türkiye`yi istikrara kavuşturacak enflasyonla mücadele programından asla taviz verilmeyecektir.

Dış unsurların etkisi

Bahçeli, yaşanan son finans krizinin Türkiye üzerindeki baskılarını artırmak isteyen dış unsurlarla, rantiye kesiminin beklentilerinin kesiştiği bir noktada patlak verdiğine işaret etti. Krizde, bazı yapısal rakamların zamanında gerçekleştirilmemiş olmasının da rolü bulunduğunu belirten Bahçeli, Bu köklü reformların başında kamu kaynaklarından beslenen bir bankacılık, girişimcilik ve sermaye birikimi modelinin temelden değiştirilmesi gelmektedir dedi.

Bu değişimin zorunlu olduğunu vurgulayan Bahçeli, bunu yapmadığımız takdirde özelleştirmeden beklenen faydalar elde edilemeyecek, özelleştirme bazı kesimlerin kamu fonlarıyla kamu kuruluşlarının önce ele geçirip, sonra içini boşalttığı, bankalar uygulamasında olduğu gibi bir yağmaya dönüşecektir diye konuştu.

Tanrıkulu`nun konuşması

Sanayi ve Ticaret Bakanı AHmet Kenan Tanrıkulu, son çeyrek yüzyılda ekonominin çok uluslu hale geldiği, 1970`li yıllarda 100`ü geçmeyen çok uluslu şirket sayısının bugün 40 bini aşıtğına dikkat çekti. Tanrıkulu, böyle bir ortamda Türkiye açısından fırsatları çok iyi değerlendirmek, tehlike ve risklere karşı ustaca önlemler alarak bunları fırsata dönüştürmek gerektiğini anlattı. Ekonomik ve sosyal yaşamın temilini oluşturan, 200 bin KOBİ ile 4 milyon esnaf ve sanatkarın önümüzdeki dönemde çok çetin bir rekabet ortamına gireceğine işaret eden Tanrıkulu, bu kesimin mutlaka desteklenmesi gerektiğini ve başarılarının ülkenin başarısı olacağını anlattı.

Miras: İşletmeler kapanıyor

Genel kurulda konuşan TOBB Genel Başkanı Fuat Miras, mali krizden ençok etkilenen kesimin KOBİ`ler olduğunu bildirdi. Bankaların yanlış uygulamaları ve kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmelerinin KOBİ`leri kapısına kilit vurma noktasına getirdiğini ifade eden Miras, Yükselen faizlerin maliyetini bizlere fatura etmeye çılışmışlar, yüzde 2000 faizle kredileri geri çağırma cesaretini göstermişlerdir dedi.

Miras, KOBİ`lerin destek verilmesi durumunda bu bunalımı aşabileceğini belirterek. Bir ülkede işletmeleri kapatma programı uygularsanız bundan hiç kimsenin yararı olmaz dedi.

Fuat Miras, vergi borç ve faizlerini ödemeyen işadamlarına makul faiz ve uygun vade ile ödeme kolaylığı getirilmesini istedi. İşadamlarının bu koşullarda borçlarının ödemeye hazır olduğunu öyleyen Miras, devletin de bundan büyük gelir sağlayacağını vurguladı. miras, ayrıca devletin elindeki 280 bin konuttan 200 birinin satılması durumunda 4 katrilyon liralık bir gelir elde edilebileceğine işaret etti.

Enflasyonla mücadele programına tüm kesimlerin destek verdiğini, bu sayede yıllık enflasyonun yüzde 40`ın altına indiğine işaret eden miras, biraz daha gayret edilmesi durumunda program hedeflerine ulaşılabileceğini kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.660 Değişim: 1,42% Hacim : 89.928 Mio.TL Son veri saati : 16:57
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5873 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8529 Değişim: 0,35%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.494,65 Değişim: 0,41%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.