Bakanlardan Güven mesajı

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Başbakan Bülent Ecevit, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel dün açıklama yaparak tansiyonun düşürülmesi için tedbir alındığını belirttiler.


GEREKSİZ PANİK YAPMAYIN

Başbakan Bülent Ecevit, ekonomik programın uygulamasıyla elde edilen sonuçların olumlu olarak değerlendirildiğini belirterek, programın ödün verilmeksizin ve aynı kararlılıkla uygulanacağını bildirdi. Programın güçlü mali kaynaklarla desteklendiğini belirten Ecevit, Bazı çevrelerin tümüyle kişisel amaçlı dedikodularına itibar edilmemelidir dedi. Ecevit, yaptığı yazılı açıklamada, programın şeffaf ve kararlı uygulanmasıyla elde edilen sonuçların iç ve dış kamuoyunda çok olumlu değerlendirildiğini kaydederek, şöyle dedi: Sıkıntılı sektörlerin durumları inceleniyor. Bankalar olayından sonra önlemler zamanında alınmıştır. Genel bir tedirginlik havası var, bu da hiç yoktan ekonomimize zarar veriyor. Oysa ekonomimiz iyi durumda. Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yok. Bankalarla ilgili süreçte işsizliğe yol açmaması için araştırıyoruz. Girişimcilerden paniğe kapılmamalarını rica ediyorum. Tedbirlerin hepsi alınıyor.


GEREKEN PARA DESTEĞİ VERİLECEK
FAİZLERİ DÜŞÜRMEK İÇİN GEREKENİ YAPTIK

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, son günlerde yaşanan gelişmelerin her zaman olabileceğini ve bunların geçici olduğunu söyledi. Erçel, Faizler aşağı inmeye başladı, Merkez Bankası olarak gereğini yaptık dedi. Erçel, faizlerin yükselmesi gibi gelişmelerin geçici olduğunu vurguladı. Gazi Erçel, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp`in de bulunduğu toplantıya katılmak için geldiği Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binasına girişte, şunları söyledi: Bugün, her konuda duruma hakimiz. Başbakan Bülent Ecevit`in yaptığı açıklama son derece yapıcı. Olayın hassas noktalarına dayanıyor. Programda hiç bir sekme yok. En iyi şekilde gidiyor. Benim gözleyebildiğim, olay geçici. Geçici olaylar her zaman olabilir. Çünkü ekonominin dinamik yapısı, bugüne kadar geliştirdiği süreç, bundan sonra da gelişecek süreç ile ilgili olacak. Yapısal konularda hiçbir bozukluk yok.


İŞ DÜNYASI NE DEDİ?
CANEVİ: BİR HAFTALIK OLAY

Bir büyük krizin içinde değiliz. Bir haftalık piyasa tedirginliğinin genel trendi bozmayacağını düşünüyorum. Bankacılık sisteminde bir güven bunalımı, bir sarsıntı yaşanıyor. Ancak bu durum çabuk geçecek. Bir haftalık bir olaydır. Tamamen spekülasyon, fısıltı, dedikoduyla gelişen bir zedelenmedir. Mali sektör, bunlara dayanacak kadar güçlüdür.


GARİH: SUNİ KRİZ YARATILIYOR
Tüm bunların nedeni çıkarılan asılsız dedikodular. Ortada bu derece panik olacak bir durum yok. Suni kriz yaratılıyor. Bu durumun kısa süreli olacağını, en fazla bayrama kadar devam edeceğini düşünüyorum. Piyasalar eski dengesini bulacaktır. Sakin olmak gerekiyor. Ayrıca bu zamanlarda faizin yükselmesi, borsanın düşmesi de çok normal. Korkacak bir şey yok.


SABANCI: KİMSENİN YANINA KALMAMALI
`En büyük zararı spekülasyon yapanlar görür`

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanı Zekeriya Temizel`in katıldıkları ve BBDK Binası`nda saat 13.30`da başlayan toplantının ardından, basına ortak açıklama dağıtıldı. Açıklamada, Hazine, Merkez Bankası Başkanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) adına, sistemin süratle sıhhate kavuşturulması gözönüne alınarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilirken,
Bu olayların sistemin tamamına mal edilmesi gibi bir düşünce içinde bulunulmamalıdır denildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: Bugün yaşanan gelişmeler, para ve kur politikaları çerçevesinde değerlendirildiğinde, herhangi bir iktisadi temeli olmayan piyasa hareketlerinin en büyük zararı, bu hareketi başlatan ve sürdüren kesimlere vereceği açıkça ortaya çıkmıştır. Nitekim gün içinde gözlenen dalgalanmalar, gün sonu kapanış itibariyle son bulmuş ve sistem dengelerine geri dönmüş bulunmaktadır.


* SAPMAYA İZİN YOK

Açıklamada, toplantıda mali piyasalarda son günlerde gözlenen gelişmelerin değerlendirildiği ifade edilirken, uygulanan ekonomik programın, tüm hedef ve politikalarıyla yürütülmekte olduğu, programı olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir oluşumun olmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, esasları 9 Aralık 1999`da açık biçimde ortaya konmuş bulunan para ve kur politikalarının, herhangi bir sapmaya izin vermeden uygulandığı ve uygulanmaya devam edeceği vurgulanırken şöyle denildi:


* KARARLILIK SÜRÜYOR

Hükümetin özellikle 2001 yılında uygulayacağı politikalar, enflasyon hedefini gerçekleştirmeye ve cari açıktan doğan olası endişeleri bertaraf etmeye yönelik olacaktır. Nitekim, toplam kamu faiz dışı dengesinin bu yıla oranla gelecek yıl GSMH`nin yüzde 5`i düzeyinde tutturulması için, çok kuvvetli gelir ve harcama tedbirleri alınmaktadır. Bu kapsamda konsolide bütçeye harcama tavanları getirilmesi, vergi sisteminde gelir dağılımında adaleti de gözönünde tutacak yeni düzenlemeler yapılması öngörülmektedir. Mali disiplinin, uygulanan para ve kur politikalarını destekleyici bir biçimde sürdürülmeye devam edilmesi, en öncelikli hedef olacaktır. Açıklamada, ekonomik program ve yapısal reformlara bağlılık konusunda hükümetin kararlılığının, Başbakan`ın bugünkü demeci ile bir kez daha teyit edildiği de belirtildi. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.461 Değişim: -0,67% Hacim : 27.391 Mio.TL Son veri saati : 11:46
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5869 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7856 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.498,60 Değişim: 0,57%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.