Banka Sayısını Yarıya İnecek!

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Banka devir ve birleşmelerine vergi kolaylığı çalışmalarında bankalara istisna için belli bir süre

-Banka Birleşmeleri Ve Devirlerine Vergi Kolaylığı, Ek Vergi Tasarısına Eklenecek Bir Geçici Madde İle Hayata Geçirilecek -Banka Birleşmeleri Ve Devirlerine Vergi Ve Harç İstisnası, 2005 Yılı Sonuna Kadar Geçerli Olacak -Bankacılık Kurulu`Ndan İzin Alan Birleşme Ve Devirlerde, Bankalar 5 Yıl Süreyle Zararı Mahsup Ettikten Sonra Ortaya Kar Çıkarsa Kurumlar Vergisi Ödeyecek -Devir Ve Birleşme İşlemlerinden Bsmv, Damga Vergisi, Taşıt Alım Vergisi Ve Harç Alınmayacak -Vergi Ve Harç Muafiyetinden Yararlanmak İçin, Bankaların Devir Ve Birleşme İşlemini 18 Ay İçinde Tamamlaması Gerekecek

ANKARA (A.A) - 01.11.2000 -Bankacılık sektörünün rehabilitasyonu projesi çerçevesinde, banka birleşmeleri ve devirlerine 2005 yılı sonuna kadar vergi ve harç istisnası getiriliyor. Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre, banka birleşmeleri ve devirlerini teşvik etmek amacıyla uygulamaya konulacak vergi düzenlemeleri son şeklini aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Maliye Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan metin, halen TBMM`de bulunan ek vergi kanun tasarısına eklenecek. Özel iletişim ve özel işlem vergileri ile eğitime katkı payının 2 yıl daha devamını öngören kanun tasarısının Plan Bütçe Komisyonu`nda görüşülmesi sırasında verilecek bir önergeyle, Kurumlar Vergisi Kanunu`na bu yönde bir geçici madde ilave edilecek.

-5 YILLIK REHABİLİTASYON DÖNEMİ-

Söz konusu düzenleme ile gerek Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu`na devredilen, gerekse diğer bankaların birleşme ve devir işlemleri getirilecek kolaylıklar aracılığıyla desteklenecek. Bankalar Kanunu uyarınca, devir ve birleşmeler için önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`ndan izin alınması gerekecek. Bu iznin ardından da 3 ay içinde yetkili organlar bu yönde karar alacak. Daha sonra vergi ve harç istisnaları devreye girecek. Bankacılık sektörünün rehabilitasyonu kapsamında banka birleşme ve devirlerine vergi ve harç istisnaları 2005 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Böylece sektörün rehabilitasyonu için 5 yıllık bir uygulama dönemi yaşanacak.

-KAPSAMLI BİR VERGİ İSTİSNASI-

Getirilecek düzenleme ile banka birleşme ve devirlerine şu vergi kolaylıkları sağlanacak:

-Kurumlar vergisi istisnası: Birleşme halinde ortaya çıkan kazançlardan kurumlar vergisi alınmayacak. Birleşme ve devir halinde gizli kalmış değerler ortaya çıkabilecek. Örneğin kayıtlarda bin lira olarak gözüken bir binanın bugünkü değeri 10 bin lira olarak alındığında ortaya çıkan bu değerlere kurumlar vergisi istisnası uygulanacak.

-Gelir vergisi tevkifatı yapılmayacak: Kurumlar vergisi istisnası yapılan durumlarda Gelir Vergisi Kanunu`nun 94`üncü maddenin 6-B hükmü uyarınca gelir vergisi tevkifatı devreye giriyor. Bu tevkifat da birleşme ve devirlerde söz konusu olmayacak.

-Zarar mahsup edilecek: Devir ve birleşmelerde münfesih sayılan (ortadan kalkan) bankanın birleşme öncesi son bilançosunda görülen zarar tutarı ile yeni bilançodakı zarar, devralan banka tarafından gider yazılacak. Bu şekilde fondaki ya da zor durumdakı herhangi bir bankayı devralan banka, onun zararını kendi karından 5 yıl süre ile mahsup edebilecek. Bu 5 yıllık dönemde mahsup sonrası kar ortaya çıkıyorsa, ancak o şekilde kurumlar vergisi ödenecek.

-Damga vergisi de yok: Bankaların birleşme ve devirlerinde teminat mektubu senetlerinden diğer senetlere kadar, pek çok devir işleminden damga vergisi de alınmayacak. Devir ve birleşme işlemlerinde çok yüksek tutarda damga vergisi ortaya çıkacağı belirtiliyor.

-Taşıt alım vergisi de alınmayacak: Banka birleşme ve devirlerinde, bir bankaya ait taşıtların yeni bankaya devrinde taşıt alım vergisi alınması gerekiyor. Devlet, bu hakkından da vazgeçiyor.

-Banka Sigorta Muamele Vergisi de (BSMV) istisna olacak.

-Harç da yok: Birleşme ve devirlerde ortadan kalkan bankanın gayrımenkullerinin mevcut bankaya devri sırasında, tapudaki devir işlemlerinden alınması gereken tapu harcı da 5 yıl süre ile uygulanmayacak.

-BİRLEŞME VE DEVİR İÇİN SÜRE-

Banka devir ve birleşmelerine vergi kolaylığı çalışmalarında bankalara istisna için belli bir süre verilecek. Bankacılık Kurulu yetkilileri, 1 yıldan az, 2 yıldan fazla olmayacak bu sürenin, 18 ay olarak tutulmasını planlıyor. Bu şekilde bankaların söz konusu vergi ve harç istisnalarından yararlanabilmesi için, birleşme ve devir işlemlerini 18 ay içinde tamamlaması gerekecek. Sonuçta, bankacılık sektörünün rehabilitasyonuna yönelik bu teşviklerin ardından, 5 yıl içinde birleşme ve devirlerle banka sayısının yarıya düşmesi bekleniyor. Rehabilitasyon sonrası sektörde faaliyet gösterecek bankaların ise bugünkü sorunlarından arınmış ve güçlü bünyelere sahip kılınması amaçlanıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3341 Değişim: 0,26%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1158 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,79 Değişim: 1,37%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.