Bankacılığa Avrupa Standardı

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankacılık sektöründe batık kredilere yol açan yetersiz değerlendirmeye dayalı kredilendirme sona eriyor. Geri dönmeyen kredi problemini ortadan kaldırmak ve daha şeffaf bankacılık sistemi oluşturmak için risk yönetiminde uluslararası standartlara geçmeyi hedefleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun (BDDK) konuya ilişkin düzenlemeleri yıl sonuna kadar yürürlüğe girecek. Risk yönetiminde Avrupa Birliği`ne bağlı BASEL Komitesi`nin standartlarının devreye girmesiyle verilen kredilerin daha sağlıklı olacağı ve donuk kredilerin azalacağı belirtiliyor. Sektörü bilgilendirmek amacıyla Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği adına çalışma grubu oluşturdukları ve rapor hazırlıklarına başladıklarını belirten Osmanlı Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Sezgin, Yeni dönemde kredi hacmi iki-üç kat artacak. Sistemin daha yüksek riskler alması ise kaçınılmaz olacak. Yeni standartlar ise bu noktada daha etkin ve verimli bir bankacılık yapılmasını mümkün kılacak. Sektör tehlikelerle daha rahat başedebilecek dedi.


KREDİ RİSK YÖNETİMİ;

Kredi kalitesindeki zayıflık ve yetersiz kredi risk yönetimi banka iflasları ve bankacılık krizlerine yol açan en önemli faktörler arasında yer alıyor. Enflasyonun yüzde 10`lara düşürüleceği 2001 yılında ise kredi hacminin artacağı ve kredi risk yönetiminin önem kazanacağı gerçeğinden yola çıkan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu bu konuda uluslararası standartları devreye sokmaya hazırlanıyor. Bankacılık sistemini iyileştirmek amacıyla Hazine tarafından hazırlanan daha sonra Bankalar Birliği`ne gönderilen Bankaların iç denetim sistemleri ile risk kontrol ve yönetim sistemlerinin kurulmasına ilişkin yönetmelik şu anda BDDK`nın gündeminde. Söz konusu yönetmeliğe son şeklinin verilip yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle önce bankalar kendi bünyelerinde `Risk Yönetim` birimlerini kurup iç denetim yapacaklar. Daha sonra da BDDK bu denetimin iyi yapılıp yapılmadığını kontrol ederek denetleyici görevini üstlenecek.


TÜSİAD DA RAPOR HAZIRLIYOR;

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD da `Risk Yönetimi` konusunda bir çalışma grubu kurdu. Sektörü bilgilendirmek amacıyla rapor hazırlıklarına başlayan grubun başkanlığını ise Osmanlı Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt
Sezgin yürütüyor. Uluslararası bankacılık standartlarına uyum açısından Risk Yönetimi yönetmeliğinin çıkarılmasını son derece olumlu bir adım olarak niteleyen Sezgin, konunun önemini şöyle açıkladı: BDDK tarafından son şeklinin verilmesini beklediğimiz düzenlemeler bankacılar için risk yönetimini zorunlu hale getirecek. Sektör bu konuda yavaş yavaş bilinçlenmeye başladı. Banka bünyesinde Risk Yönetim Birimleri kuruluyor. Osmanlı Bankası olarak biz de geçen yıl kurduk. Türk bankacılık sisteminin yeniden yapılanacağı, yüksek faizli Hazine bonosu alışverişinin sona ereceği, bankaların çok daha dar marjlarla, çok daha fazla risk alarak çalışacağı yeni dönemde kıt olan kaynakların daha verimli kullanılmasının önemi artacak. Önümüzdeki dönemde kredi hacminde ciddi artışlar olacak. Kredilerin aktifler içindeki payı yüzde 27`lere düşmüştü. 2000 li yıllarda bu oranın yüzde 50`ye çıkacağını tahmin ediyorum. Dolayısıyla bankaların daha yüksek riskler alması kaçınılmaz olacak. Bunun için risk yönetimini öğrenmemiz gerekiyor


SEKTÖRE NELER GETİRECEK?

Osmanlı Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Sezgin, Risk Yönetim yönetmeliğinin bankacılık sektöründe etkinliği ve verimliliği artıracağını vurgulayarak sağlayacağı faydaları şöyle sıraladı:

-Riskler ölçülecek. Bankaların ne kadar bir riskle çalıştığının ortaya konulması ve buna bağlı olarak kaynakların daha etkin kullanımı mümkün olacak.

-Donuk krediler azalacak. Verilen krediler daha sağlıklı olacak. Batık krediler sıfırlanacak.

-İç denetim standartları getirilecek.

-Daha şeffaf bir bankacılık yapılabilecek.

-Küçük tasarrufçular, yatırımcılar ve yabancı sermayenin sektöre olan güveni artacak.


ULUSLARARASI RİSK YÖNETİMİ STANSARTLARI;

Avrupa Birliği Bankacılık Gözetim ve Denetim Komitesi BASEL`e göre bankacılık sektörü piyasa riski, kredi riski ve operasyonel risklerle karşı karşıya bulunuyor. Çağdaş anlamda risk yönetimi de bir bankanın risklerini iyi tanımlaması, doğru ve zamanında ölçmesi, sürekli izlemesi ve fiyatlama da dahil olmak üzere bu konudaki karar sürecine en geniş veri tabanını sağlaması konusunda yürütülen faaliyetleri kapsıyor. Uluslararası standartlara göre, bankaların kategorik değerlendirmeler yerine bağımsız denetim kuruluşlarının bireysel derecelendirmeleri ile değerlendirilmesi ilke olarak kabul edilmiş. Bu derecelendirmede ise en ayırt edici faktör olarak bankanın risk yönetimi konusundaki beceri, doğruluk ve şeffaflık düzeyi kabul ediliyor. BASEL`in ayrıca bankacılık sektörünün muhasebe politikaları, uygulamaları, kredi risk yönetimi, kredi riskleri, kredi kalitesi ve gelirler konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini öngören çeşitli tavsiyeleri de bulunuyor:

-Bir bankanın kamuoyuna sunulan yıllık finansal raporları bankanın büyüklüğü ve faaliyetlerinin yapısına uygun olarak düzenlenmeli.

-Bir banka taşıdığı kredi risklerinin hesaplanmasında dikkate aldığı muhasebe politikaları, uygulamaları konusunda kamuoyunu bilgilendirmeli.

-Bir banka özel ve genel karşılıkların ayrılmasında uygulanan muhasebe yöntem ve teknikler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeli ve kullandığı temel varsayımları açıklamalıdır.

-Bir banka faaliyetleri dolayısıyla taşıdığı kredi risklerinin yapısı ile ilgili bilgiyi kamuoyuna sunmalı ve bu risklerin nasıl ortaya çıktığını tanımlamalıdır.

-Bir banka kredi risk yönetimi fonksiyonunun yapısı ve örgütlenmesi hakkında kamuoyunu bilgilendirmeli.

-Tahsili gecikmiş alacakları ve verimsizleşen aktiflerinin yönetiminde kullandığı teknik ve yöntemler hakkında kamuoyunu bilgilendirmelidir.

-Bir banka faaliyet alanlarına göre kullandırdığı krediler hakkında kamuoyunu bilgilendirmelidir. Mevcut kredi riskleri ve gelecekteki muhtemel riskler hakkında bilgi vermelidir. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6001 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6915 Değişim: -0,12%
Düşük 34,6047 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.523,98 Değişim: 1,59%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.532,32
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.