Bankacılık Ekranda

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Faiz oranlarının düşmesi, personel maliyetlerinin artması, bankaları interaktif olmaya yöneltiyor. Enflasyonla mücadele politikasını sürdüren ülkemizde, finans sektörü de kendisini gelişmelere göre yeniden yapılandırıyor. Kamu kağıtlarından ve vadeli hesaplardan büyük kârlar elde eden finans sektörü enflasyon ve faiz oranlarının düşmesiyle birlikte kendisine yeni alanlar bulmaya başladı.
Son zamanlarda televizyon ekranlarında en çok gördüğümüz reklamlar arasında yer alan interaktif bankacılık hizmetleri alanındaki gelişmeler, bankacılığın televizyon reklamlarından ibaret olduğunu söyleyenler olduğu gibi, bankaların artık bilgisayar ekranına indiğini ve kullanıcıların işlemlerini daha rahat yapacaklarını söyleyenler de var. Sonuçta her iki görüşe göre de bankacılık ekrana yansımış oluyor.Geri dönüş oranı yüksek olan bireysel kredilerle birlikte, bankacılık sektörünün en önemli maliyet kalemlerinden biri olan personel harcamalarının kısılması da interaktif bankacılık hizmetlerinin yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor. Yeni uygulama ile, şubede 7 dolara mal olan bir işlem sanal ortamda 20 cent`e kadar düşüyor.


28 MİLYON ELEKTRONİK KART;

Enflasyon ve banka kredi faiz oranlarının düşmesine rağmen, halen en yüksek faiz, kredi kartı taksitlendirmelerinde. Normal bireysel kredilerde faiz oranı yüzde 2`ler civarında gerçekleşirken, kredi kartlarında en düşük faiz oranı yüzde 5,5. Bu oran bankasına göre yüzde 8`e kadar çıkabiliyor. Türkiye`de en pahalı kredi, kredi kartlarında. Buna rağmen kullanım kolaylığı nedeniyle en büyük tercih kredi kartı alanında oluyor. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre Eylül 2000 sonu itibariyle Türkiye`de elektronik kart sayısı 28 milyon 258 bine ulaşmış. Kredi kart sayısı ise 12 milyon 362 bini geçmiş. Sadece eylül ayında 33 milyon 750 bin kredi kartı işlemi yapılmış. Kredi kartlarından yapılan nakit avans çekimlerinde ise, 2 katrilyon liraya ulaşılmış.


İNTERAKTİF BANKACILIK;

Türkiye`nin en pahalı işkollarından birisini oluşturan bankacılık, giderlerini azaltmanın yollarını arıyor. Bu alanda bankaların son can simidi, internet üzerinden bankacılık hizmetlerinin verilebilmesi. Web sitelerini hayata geçiren bankalar, bu siteler üzerinden nakit işlemler dışında tüm işlemleri yaptırıyorlar. Banka şubelerinde her bir işlemin maliyeti 2 ile 9 dolar arasında değişirken, ortalama işlem maliyeti olarak 7 dolar baz alınıyor. Henüz Türkiye`de interaktif bankacılık hizmetleri yaygınlaşmazken, bankalar bu alanda özendirici yatırımlarını artırıyorlar.


GÜVENLİK EN ÖNEMLİ UNSUR;

İnteraktif bankacılıkta yatırımların önemli bölümünü ise sistem ve işlem güvenliğine yönelik yatırımlar oluşturmakta. Bankalar sanal bankacılık hizmetlerinde güvenliği sağlamak için Secure Sockets Layer (SSL), gibi özel koruma programları uyguluyorlar. Bankalar güvenlik ile ilgili tedbirlerini alırlarken, kullanıcıların da bu güvenlik zincirinde kurallara dikkat ederek uymaları gerekmekte. Güvenliğiniz için şifrenizi gizli tutmanız, herhangi bir yere yazmamanız gerekmekte. Şifre verirken isim, kullanıcı kodu, doğum tarihi, doğum yeri gibi kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmamalısınız. Şifreleriniz harf ve rakamlardan oluşmalı. Bilgisayar başında işlem yaparken de uygulamadan çıkmadan PC`nizin başından ayrılmamalısınız. Hesap hareketlerinizi kontrol etmeli, olağandışı hareketlerden bankanızı haberdar etmelisiniz. Şifrenizi düzenli olarak değiştirmeniz sizi muhtemel zararlardan koruyabilir. (ZAMAN)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.016 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5883 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8364 Değişim: 0,30%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.508,07 Değişim: 0,95%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.