Bankalar Riskleri Görmeli

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünya Bankası Danışmanı Prof. Dr. Peter Nunnenkamp bankalar üzerindeki devlet garantisinin sektörde sorun yarattığına dikkat çekti.


Almanya Kiel Üniversitesi Dünya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Kalkınma Ekonomisi Bölümü Başkanı ve Dünya Bankası Danışmanı Prof. Dr. Peter Nunnenkamp, bankalar üzerindeki devlet garantisinin sektörde sorun yarattığını belirterek, Bankalardan devlet garantisi kalktığında bankalar daha verimli çalışacaktır dedi. Ege Sanayici ve İşadamları Derneği`nin (ESİAD) konuğu olan Nunnenkamp, dünyada ve Türkiye`deki finansal piyasaları değerlendirdi. Nunnenkamp, bankaların da diğer işletmeler gibi değerlendirilerek, kar ve zararına kendisinin katlanması gerektiğini ifade ederek, Bankalar şunu iyi anlamalı, kar edebildikleri gibi riskleri de vardır. Zarar da edebilirler diye konuştu. Nunnenkamp, ülke ekonomilerinde belli sektör veya firmaların desteklenmesine karşı olduğunu dile getirerek, hükümetlerin genel ekonomide etkinliği ve verimliliği artırmaya yönelik uygulamalar içinde olması gerektiğini söyledi. Türk bankacılık sektörünün Avrupa`dan çok Asya`daki bankacılık sektörüyle örtüştüğünü ifade eden Nunnenkamp, özellikle Güney Kore`nin bankacılık sektörü modelinin Türkiye için örnek teşkil edebileceğini kaydetti. Nunnenkamp, Türk bankacılık sisteminin çok verimli çalışması için bazı düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun ilk adımının devlet garantisinin kaldırılması olabileceğini bildirdi.


REFORMLARA İHTİYAÇ VAR;

Türk bankalarının kasalarında ağırlıklı olarak devlet kağıtlarının bulunduğunu, mevduata verilen faizle, kredilere uygulanan faiz oranları arasında uçurum olduğuna dikkati çeken Nunnenkamp, şöyle konuştu: Son gelişmeler Türk bankacılık sisteminde ciddi reformlara ihtiyaç olduğunu gösterdi. Bankalar hiç bir zaman batmayacaklarından emin olursa bu son derece kötü sonuçlar getirir.
Hükümetler bankalarınbatmasından korkuyorlar, ama gerekliyse batmasına izin vermek şart. Bankacılık bu kadar riskli bir iş ise bankalar hala neden bu işi yapıyor? Çünkü bankalar ciddi riskler karşısında devletin kendilerini kurtaracağından emin. Bankalar uzun süre kar ediyorlar, zarar ettiklerindeyse devlet, kamunun kaynaklarıyla kurtarıyor. Fatura halka çıkıyor. Bankalar kar edebiliyorsa, zararı da yine kendileri göğüslemeli. Bankaların batmasına izin verilmeli. Devlet garantileri kaldırılmalı. Globalleşmeye paralel dünya ekonomilerinde birleşmelerin yaşandığını, rekabetin yoğunlaştığına değinen Nunnenkamp, buna hazırlıklı olmayan ülkelerin ise zaman zaman krize girdiğini anlattı. Nunnenkamp, Asya ve Brezilya krizlerinin ardından Türkiye`de de daha dar finansal kriz yaşandığını kaydederek, bundan sonraki süreçte de dünyada krizlerin görülebileceğini ifade etti. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.057 Değişim: 2,84% Hacim : 74.549 Mio.TL Son veri saati : 16:36
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.062
Açılış: 8.864
32,3192 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,1378 Değişim: 0,05%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.294,16 Değişim: 0,73%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.