Bankaya güvenmiyorlar mı?

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası eski Başkanı Yaman Törüner, bankanın yabancı bir denetim kuruluşu tarafından gizlice denetlendiğini yazdı. Bunun ilk kez olduğunu belirten Törüner, yabancıların bankaya güvenmediğini ileri sürdü

Merkez Bankası eski Başkanı, DYP milletvekili ve Akşam gazetesi yazarı Yaman Törüner dünkü yazısında, ekonomi yönetimine ağır suçlamalarda bulundu. Merkez Bankası`nın yabancılarca gizlice denetlendiğini, bunun ilk kez olduğunu belirten Törüner, ayrıca Hazine`nin yabancı bankalardan aldığı 1 milyar dolarlık krediye, açıklanan LIBOR + 1`den çok daha fazla, muhtemelen LIBOR+ 7-8 faiz uygulandığını iddia etti. Törüner ayrıca önümüzdeki yıl faizlerin düşeceğini, borsanın da yükseleceğini söylüyor.

Törüner`in yazısının bazı bölümlerini yayınlıyoruz:

Merkez Bankası`na gizli denetim

Bugünlerde Merkez Bankası`nda başlatılan bir denetim var. IMF, Merkez Bankası`nı DELOITTE & TOUCH isimli yabancı bir denetim kuruluşuna denetlettiriyor.

Merkez Bankası`nın bir yabancı kuruluş tarafından denetlenmesi tarihinde ilk kez oluyor. Anlaşılan yabancılar, Merkez Bankası`nın verilerine güvenmiyor.

Üstelik, bu denetim gizli kapaklı yürütülüyor. Oysa, Başbakanlık`ın, Hazine`nin ve Maliye`nin Merkez Bankası`nı denetim yetkileri var. Bu yetkiler de zaman zaman veya periyodik olarak kullanılıyor. Ayrıca, Merkez Bankası`nın kendi teftiş ve denetim kurulları var.

Bu yabancı kuruluşun, bir ülkenin Merkez Bankası`nı denetlemesi ne anlama geliyor?

Denetim neden gizli yapılıyor?

Bir yabancı kuruluşun düzenlediği raporları kamoyu da görebilecek mi?

Yoksa, sonuçların hepsini yabancılar, bir kısmını biz mi görebileceğiz?

Bu denetim için yabancılara ödenen para ne kadar?

Birkaç gün önce uluslararası bankalar tarafından Hazine`ye verilen 1 milyar dolar kredinin hikayesi dillerde. Hazine, bu kısa vadeli kredi için `LIBOR+1` faiz ödediğini söylüyor. Ama, uluslararası bankalar bu krediyi verdiklerinin ertesi günü, kredilerini `LIBOR+7` faizle piyasaya sürdüler. İşin garibi, krediyi bu yüksek faizle Türk bankalarına bile sattılar. Türk bankaları da `LIBOR+7`den kendi Hazine`lerinin riskini almaktan çekinmediler. Şimdi birkaç olasılık tartışılıyor. Ya, aniden ülke riskimiz arttı; yabancılar zarar etme pahasına malı elden çıkarıyorlar. Ya, bize verilen bilgi yanlış; Hazine, krediye `LIBOR+1` değil, `LIBOR+8-9` faiz ödedi. Ya da, bu işte Hazine`nin Merkez Bankası ile birlikte tezgahladığı bir oyun var. Örneğin, Merkez Bankası kredi veren bankalarda verilen kredilerle aynı miktarda ve aynı vadeyle faizsiz para tutuyor olabilir.

Yoksa, uluslararası bankalar da mı sıkıştılar dersiniz?(YENİ BİNYIL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5539 Değişim: 0,02%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8367 Değişim: -0,08%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.428,47 Değişim: -0,07%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.