Bankayı Al-Boşalt-Geri Ver

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Özelleştirilen bankaların devlete yük olarak geri döndüklerini söyleyen Devlet Bakanı Faruk Bal, sistemdeki en önemli arızanın mevduata sağlanan devlet güvencesi olduğunu kaydetti.



Kamuya ait Ziraat, Halk ve Emlak Bankası`nın özelleştirilmesi için hazırlıklar yapılırken, daha önce özelleştirilen bankaların içleri boşaltıldıktan sonra birer birer yeniden kamuya dönmesi tartışma yarattı. Emlakbank`tan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Bal, özelleştirilen kamu bankalarına birer birer el konulmasını sistemin arızalı olmasına bağladı. Bal, arızanın, mevduta sağlanan yüzde yüz devlet güvencesinin istismarından ve bağlı ya da ilgili şirketlere banka usul ve esasları ile ahlaka aykırı biçimde açılan kredilerden kaynaklandığını vurguladı.


Daha önce özelleştirilen kamu bankalarının birer birer kamuya geri dönmesini değerlendiren Bal, bu tablonun sistemde arıza olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Bal, Türkiye bir taraftan bankalarını özelleştirerek kamu maliyesini dengelemeye çalışırken, diğer taraftan da daha önce özelleştirilmiş bankalar tekrar bir yük halinde devlete geri geliyor. Burada bir arıza var. Arızayı düzeltmek lazım dedi.


DEVLET GARANTİSİ ÖNEMLİ ARIZA;

En önemli arızanın mevduata sağlanan yüzde 100 devlet güvencesi olduğunu kaydeden Bal, Kötü niyetli olan kişilerin, `nasıl olsa bankanın kötü hale düşmesinde devlet kaynaklarını ya da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kaynaklarını kullanmak suretiyle açığa, düze çıkma imkanı vardır` düşüncesi özel bankaların çok fazla masraf yaparak, rekabet şansını kendi lehlerine kullanarak haksız rekabetle mevduat toplama yarışı içine sokuyor diye konuştu.


AHLAKSIZ KREDİ;

Batık bankaların, ortak ya da bağlı şirketlerine bankacılık usul ve esasları ile ahlaka aykırı kredi verdiğini vurgulayan Faruk Bal, kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Bakan Bal, bu konunun haziran ayından bu yana Türkiye`nin gündeminde olduğunu söyledi. Kamu bankalarının özerkleştirilerek özelleştirilmesi için haziran ayında bir yasa tasarısı hazırladıklarını anımsatan Bal, meclisin tatile gireceği düşünülerek, tasarının sevk edilmediğini anlattı. Bal, konuyla ilgili hazırlanan kanun hükmündeki kararname Cumhurbaşkanı tarafından geri çevrildiği günden itibaren düzenlemenin yasal yolla yapılması için çalışma başlattıklarını belirtti. Bakan Bal, 1 ay önce kamu bankalarının özerkleştirilmesine ilişkin bir yasa tasarısı hazırladıklarını vurgulayarak, iddiaların tersine hazırlanan tasarıya ilk imzayı kendisinin attığını söyledi. Dünya Bankası tarafından Türkiye`ye verilecek 1.5 milyar dolarlık mali uyum kredisinin 750 milyon dolarlık dilimi için kamu bankalarının özelleştirilmesinin önkoşul olarak öne sürüldüğünün anımsatılması üzerine Bal, 27 Kasım`dan önce, Dünya Bankası`nın yeni kredi dilimlerine imkan sağlayabilecek şekilde konuyu meclise getireceğiz dedi. Konunun öncelikli olarak Meclis gündemine alınıp alınmayacağı yönündeki soruyu Bakan Bal, Böyle bir tartışma Meclis Danışma Kurulu`nda yapılacak bir tartışmadır. Hükümet buna öncelik veriyor, istikrar programının bir parçasıdır bu diye yanıtladı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5654 Değişim: 0,28%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,7155 Değişim: -0,05%
Düşük 34,6409 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.491,51 Değişim: 0,28%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.501,09
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.