Başbakan Yıldırım'dan Merkez Bankası yorumu

17.01.2017 - 11:34 | Son Güncelleme :
Başbakan Yıldırım'dan Merkez Bankası yorumu | Ekonomi Haberleri

Başbakan Yıldırım, "Merkez Bankası, TCMB hangi tedbir gerekiyorsa almakta tereddüt etmeyecektir" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım Merkez Bankası'nın (TCMB) kurdaki volatilitenin önlenmesi için alınacak tedbirler konusunda tereddüt etmeyeceğini belirterek, TCMB'nin bağımsız olması nedeniyle faiz gibi kararları kendisinin açıklamasının yanlış olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından dolar dünyadaki para birimleri karşısında değer kazanmaya başlamış, TL'deki değer kaybı ise benzer gelişmekte olan para birimlerine göre daha yüksek olmuştu.

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Türk ekonomisinde kuru baskılayan ana unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren kredi kuruluşu Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması, anayasa değişiklik süreci ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomideki gelişmeleri değerlendirmek üzere dün akşam Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan, Yıldırım, ilgili bakanlar ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın da olduğu üst düzey ekonomi bürokratların katıldığı toplantıda, kurdaki gelişmelerin ele alındığı belirtilmişti.

Yıldırım bugün AKP Genel Merkezi'nde gazetecilerin soruları üzerine, "Dünkü ekonomi toplantısında kararlar gözden geçirildi. Yapılması gerekenler konuşuldu. Reel sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tedbirleri almaya devam edeceğiz. TCMB de kendi yetkileri çerçevesinde alması gereken tedbirler, yapması gereken uygulamaları sürdürecek" dedi.

Haberin Devamı

Yılbaşından bu yana TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 7'yi aşarken, TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para birimi olmayı sürdürüyor.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli dün yaptığı açıklamada, "'Enflasyon artacak TCMB faizi mutlaka artırmalı' senaryosuna zorlamaya çalışıyorlar, TCMB buna karşı tedbirler alıyor, almaya da devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Yıldırım ise TCMB'nin 24 Ocak'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırmasının gerekip gerekmediği yönündeki soruya da şu karşılığı verdi:

"Merkez Bankası bağımsız olduğuna göre benim (faiz gibi) kararları açıklamam yanlış olur. Merkez Bankası hangi tedbiri almak gerekiyorsa bu tedbiri almakta tereddüt etmeyecektir.. O bakımdan benim burada Merkez Bankası adına açıklama yapmam doğru olmaz."

TCMB'nin TL'nin getirisini "örtülü" de olsa yükselten geçmiş dönemdeki istisnai günlere de benzetilen adımlarıyla dolar/TL Perşembe gününden bu yana tarihi zirvesi olan 3.9417'den yönünü aşağı çevirerek 3.75'li seviyelere gerilemişti.

Erdoğan 4 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada TCMB'nin kurdaki oynaklığı önlemek için elindeki enstrümanları kullanacağını ancak prensip olarak faiz oranlarını aşağı çekmek gerektiğini dile getirmiş; vatandaşları döviz almak yerine satmaya çağırmıştı.

"YATIRIM PLANLARI ERTELENMESİN"

Ekonomide hareketliliği temin amacıyla yatırımcılara, finansman ve kaynağa erişimde gerekli destekleri vermeyi sürdüreceklerini de ifade eden Yıldırım, "İş alemi yatırım planlarını yapsınlar, bunları ertelemesin, ekonomi ve istihdamda Türkiye gerekli adımları kararlılıkla atmaya devam edecek" diye konuştu.

Yıldırım, "Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam; kurda yaşanan dalgalanmalar geçici etkileri sınırlı olacak.. Türkiye istikrar içinde büyümeye devam edecek" dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

Başkanlık sistemini öngören anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda yarın başlayacak ikinci tur oylamasında hiçbir sürpriz beklemediğini de vurgulayan Yıldırım, "Grup olarak oyumuzu vereceğiz. Yeni anayasayı millete götüreceğiz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AKP ile MHP'nin mutabakatla TBMM'ye getirdiği 18 maddelik anayasa değişiklik teklifinin maddeleri ilk tur oylamaların ardından anayasal gereklilik olan 330 oyun üzerinde kabul edilmişti.

AKP yönetiminden yapılan açıklamalarda, teklifin Nisan ayının başında referanduma götürülmesinin amaçlandığı dile getiriliyor.

Referandum konusunda tereddütleri olmadığını da kaydeden Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu bizim MHP ile gerçekleştirdiğimiz bir değişiklik, ilk turda sonuç neyse ikinci turda da o olur.. Erken seçim herhangi bir sebep yok. Seçimler planlandığı gibi 2019'da olacak.. Erken seçimi gündeme getirerek istikrar konusunda tereddüt oluşturmaya gerek yok." 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.718 18.03.2024 Yüksek 8.863
Açılış: 8.845
32,3354 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,2039 Değişim: 0,06%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.247,83 Değişim: 0,19%
Düşük 2.240,50 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.