Bayraktar Kasırga`ya Teslim

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Murat Demirel`in ifadesi üzerine Hüseyin Bayraktar, Mehmet Bayraktar ve Ayhan Apak dün Mali Şube ekiplerince gözaltına alındı. Daha detaylı bir soruşturma için üç kişi Ankara`ya gönderildi.


Egebank`ın eski sahibi Hüseyin Bayraktar ile oğlu Mehmet Bayraktar ve İhlas Sigorta`nın Genel Müdürü Ayhan Apak, Egebank soruşturması kapsamında İstanbul`da gözlem altına alındı. Yahya Murat Demirel`den önce Egebank`ın sahibi olan işadamı Hüseyin Bayraktar ile oğlu Mehmet Bayraktar ve İhlas Sigorta`nın Genel Müdürü Ayhan Apak, Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel`in talimatıyla Başkent`ten gelen özel bir ekip tarafından evlerinde gözaltına alınarak İstanbul Mali Şube Müdürlüğü`ne getirildi. Hüseyin ve Mehmet Bayraktar ile Ayhan Apak`ın, Kasırga Operasyonuna ilişkin soruşturmanın yürütüldüğü Ankara`ya gönderildi.


Bankalar Yeminli Murakıplarınca hazırlanan raporda, Bayraktar Grubu`nun Egebank`a hakim olduğu dönemde grup şirketlerine kullandırdığı büyük ölçekli kredilerin karşılığının Demirel Grubu şirketlerin tarafından üstlenildiğini ve nakit ödeme yapılmadan bankanın çoğunluk hisselerinin satıldığı belirtildi. Ayrıca raporda, Bayraktar Grubu`nun kullandığı kredilerin donuk hale getirilerek faiz işletilmediğine de yer verildi. Yine Bayraktar Grubu`nun Egebank`a sahip olduğu dönemde ödemesi gereken pay bedellerinin Demirel Grubu`nca banka kefil gösterilerek verilmesinin sağlandığı, pay bedellerinin ödenmemesi yoluyla bankanın riske sokulduğu yer aldı. Bayraktar da Egebank`ın yeni yönetiminin kendi yönetimi döneminde alınan genel kurul kararlarına karşı diptal davası açmıştı.


ÖKÜZ ÖLDÜ ORTAKLIK BİTTİ

Hüseyin Bayraktar, İstanbul`a Galleria`yı kazandıran girişimci olarak tanınıyor. İş dünyası onu Sabancı`yla Lassa ortaklığından ve diğer işlerinden biliyor. Bayraktar`ın Galleria`sı Türkiye`de büyük iş merkezlerinin yerleşmeye başlamasında ilk adım oldu. Bayraktar, Emlakbank`tan 49 yıllığına kiraladığı arazi üzerine Galleria`yı yaptı. Sonra da dönüp burayı Emlakbank ve Vakıfbank`ta sattı. Aradan bir süre geçtikten sonra İhlas Grubu`ya birlikte Egebank`ı satın aldı. 5 Mayıs 1998`de de Egebank`ı Murat Demirel`e sattı. Murat Demirel, Egebank`ın satışında 200 milyon dolar kazık yediğini iddia etmişti. Bankanın satışının Damga Vergisi`nden kurtulmak için Romanya`da yapıldığı belirtildi. Galleria ve Carousel ile Türkiye`de alışveriş merkezi dönemini başlatan Bayraktar Grubu`nde Hüseyin Bayraktar Holding`in Onur Başkanlığı`nı yürütüyor. Bayraktar Holding`in 500 milyon dolarlık cirosu bulunuyor. Büyük hissedarı olarak Egebank`ın Demirel`den önceki sahibi olan Hüseyin Bayraktar, bankayı Demirel`e sattı.


NAMUSSUZLAR CEZASINI ÇEKSİN

Hüseyin Bayraktar, Egebank`ın satışı ile ilgili olarak açıklamasında, bankayı 50 yıllık şerefini düşünerek sattığını belirterek, yetimin, fukaranın, emeklinin, vatandaşın mevduatını toplamanın büyük bir sorumluluk olduğunu belirtmişti. Bankayı, devlete yük olmamak ve emeklinin parasını ödeyemez duruma gelmemek için sattığını söyleyen Bayraktar, gelecekte yeni banka sahibi olabileceklerinin sinyallerini de vermişti. Bayraktar, Egebank`ı sattığında hiçbir sorunu olmadığını ve 700 milyon doların üzerinde mevduatı bulunduğunu iddia etmişti.


Bayraktar, TÜSİAD`ın Bodrum`da yapılan YİK Toplantısı`nın basına kapalı bölümünde yaptığı konuşmada da Beni savunmayın, buna ihtiyacım yok demişti. Bayraktar Holding`in patronu Hüseyin Bayraktar, Yahya Murat Demirel ile ilgili gelişmeleri, Çok doğru yapıldı, namussuzlar cezasını çeksin sözleriyle değerlendirdi. Niçin Egebank`ı Yahya Murat Demirel`e sattığı konusunda Hüseyin Bayraktar Ortada şevket Demirel Holding`in adı vardı. Amcası Cumhurreis. En tepedeki isim. Bu gün olsa yine satarım. Ben çehiz gibi bir banka verdim demiyorum ama bankanın durumu kötü değildi. 1990 yılında bankayı aldım Koyduğum nakit para 1998`e kadar 104 milyon dolardır. Sattıktan sonra da mahkemelerle uğraştım. Bizim bankadaki kasamızı çilingir getirip açtırdılar. Hala bana ödenmeyen 15 milyon dolar para var. Yaptığı kötülükler ortada. Ben ömrümde çok şey alıp sattım. Bu adamın kötü niyetli olduğunu nerden bilirdim diye konuşmuştu.


DEMİREL; BAYRAKTAR BENİ KAZIKLADI;

Murat Demirel ise Egebank`a el konulduktan sonra yaptığı açıklamalarda
`Bayraktar beni kazıkladı` diyerek, Hüseyin Bayraktar`ın kendisini devletin resmi rakamları ile kandırdığını öne sürmüştü. Egebank`ı alırken 200 milyon dolar kazıklandığını iddia eden Demirel, 5 Mayıs 1998`de bankayı Bayraktar`dan aldığında sermayesinin 8 trilyon lira olduğunu, 1997 yılı bilançosunda da bankanın 5.7 trilyon lira karı bulunduğunu ve Hazine`nin de bu rakamları doğruladığını söylemişti. Hazine`nin iki ay sonra zararın 26 trilyon lira olduğunu bildirdiğini anlatan Demirel, Bayraktar tarafından kandırıldığını iddia etmişti.


Şu anda Amerika`da bulunan Egebank`ın eski genel müdürü Sami Erdem ise Egebank`ın 94 krizinde perişan olduğunu ve 64`üncü madde kapsamına alındığı iddialarını ortaya atmıştı. Erdem, Bayraktar`ın Hazine`ye giderek bankanın anahtarını teslim ettiğini anlatarak, Bayraktar`ın o dönem kendisini genel müdürlüğü getirmek istediğini söylemişti. Bankaya genel müdür olarak İhlas Holding ile ortaklık kurulunca Enver Ören`i kıramadığı için geldiğini anlattı. Erdem`e göre bankanın satışı sırasında Damga Vergisi ödememek için aynı uçakla Bayraktar, Demirel ve Erdem Romanya`ya gittiler. Hüseyin Bayraktar da, bu satışta aracı olan Sami Erdem`i de eleştirerek, Erdem`in 18 milyon dolar komisyon aldığını iddia etmişti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5633 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,7039 Değişim: 0,12%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.412,64 Değişim: -0,83%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.