Borsada Bilanço Karamsarlığı

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Aracı Kurum Yöneticileri Derneği Başkanı Bedii Ensari, düşük kârlı bilançoların olduğu bir piyasanın canlı olamayacağını, özel sektörün ekonomideki kaynaklardan yeterince yararlanamadığını vurguladı.


Aracı Kurum Yöneticileri Derneği Başkanı Bedii Ensari, kamunun toplam kaynakların çoğunu kullanması nedeniyle, özel sektörün ekonomideki kaynaklardan yeterince faydalanamadığını ifade etti. Yetersiz kaynakların faizlerin aşırı yükselmesine neden olacağını kaydeden Ensari, kıt ve pahalı kaynak sorununun özel sektörün yatırım yapmasını engelleyeceğini vurguladı. Pahalı ve kıt kaynak nedeniyle yatırım yapamayan şirketlerin karlılıklarının azaldığına dikkat çeken Ensari, kısa vadeli amaçlar için de olsa kullanılan fonların yüksek faizli olmasının finansman giderlerinin yüksek olmasına neden olduğunu ifade etti. Finansman giderlerinin yüksekliği nedeniyle şirket karlarının azaldığını ve sürekli zam nedeniyle enflasyonun da beslendiğini vurgulayan Ensari, Düşük karlı bilançoların olduğu bir piyasanın canlı ve beklentili olmasına imkan yok ve de tasarrufları yeterince bu piyasaya çekemez dedi.


FAZİLER BORSAYI ENGELLİYOR;

Herhangi bir riski olmayan ve reel getirisi oldukça yüksek hazine bonoları olduğu sürece, tasarruf sahiplerinin getirisi belirsiz ve oldukça riskli sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmayı tercih etmeyeceğini vurgulayan Ensari, sermaye piyasası araçlarının yüksek faizler nedeniyle yatırım alternatifi olmayacağını kaydetti. Bu anlamda sermaye piyasasının enlasyondan olumsuz etkilendiğini belirten Ensari, enflasyonla sermaye piyasası arasında ters yönlü bir ilişki bulunduğuna işaret etti. Enflasyon düştükçe sermaye piyasasının geliştiğini ve büyüdüğünü ifade eden Ensari, şirketlerin finansman ihtiyaçları için borçlanma politikası yerine halka açılmayı tercih etmesi gerektiğini vurguladı. Halka açılma geliriyle şirketlerin yatırımlarını ve işletme ihtiyaçlarını finanse edebileceğini belirten Ensari, böylece enflasyonu besleyen zam gereğinin de ortadan kalkabileceğine dikkat çekti. Ensari, Bu enflasyon hızını azaltacak. Aynı durum devlet için de geçerli. KİT`ler hızla özelleştirilir ve bunların ihtiyaçlarının giderilmesi için borçlanma gereği azalacağı için faizler düşecek ve bu da enflasyonu azaltacaktır. Bugünkü durumda dahi enflasyon düşerse bu içten en fazla sermaye piyasası kazançlı çıkacaktır dedi.


ENFLASYON LOBİSİ;

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda enflasyonun ana belirleyici sebebinin kamu harcamaları olduğunu ortaya çıkardığını belirten Ensari, kamu harcamalarının altyapı yatırımı olması ve üretime yönelik olmamasının kamu dengesinin sürekli açık vermesine neden olduğunu kaydetti. Sürekli açık veren kamu dengesinin sürekli borçlanmayı gerektirdiğini, bunun da borçlanma faizlerinin yukarı çekilmesine meydan verdiğini belirten Ensari, Yüksek faizden borçlanan kamu ekonomide mevcut tüm kaynakları kullanmaya başlayınca özel sektörün kullanabileceği kyanak kalmayacağı gibi bulunan kaynakların da pahalı olmasına yol açıyor. Aslında `kamu harcaması, enflasyon, borçlanma, yüksek faiz` sarmalı kısır bir döngüdür. Bu sarmal ekonominin tüm kesimlerinin erimesine, yıpranmasına yol açar ama yaratılan bir enflasyon lobisi de bu durumdan aşarı yararlanan tek kesim olur dedi.


YENİ YÖNETİM GÜNDEMİ YOGUN;

Beddi Ensari, yeni seçilecek olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)`nun, sermaye piyasalarının teknoloji, idari ve hukuki açıdan gelişmesi ve gelişmiş sermaye piyasalarına tam entegre olması bakımından bugüne kadar yapılanlarla yetinmemesi ve bunları anlamlı bir şekilde aşması gerektiğini vurguladı. Ensari, Yeni yönetim TOBB, Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği, İMKB, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve buna bağlı Tedrici Tasfiye, Yatırımcıları Koruma Fonu için Takasbank ile çok sıkı bir diyalog içinde olması gerekiyor. Bu kurumların görüş ve önerilerinden mutlaka yararlanmalıdır dedi. Geçmişte diyalog zemininde birçok düzeyli toplantı yapıldığını ancak önemli ana konularda istenilen ilerlemenin kaydedilemediğini belirten Ensari, 4487 sayılı yasa ile kurulması öngörülen, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Yatırımcıları Koruma Fonu, Tedrici Tasfiye, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu`nun hayata geçmek için yönetmeliklerini beklediklerini vurguladı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.543 Değişim: 0,13% Hacim : 74.995 Mio.TL Son veri saati : 17:40
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,4962 Değişim: 0,15%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7574 Değişim: 0,10%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.478,88 Değişim: 0,67%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.499,96
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.